Nagy kihívás előtt állnak a bankok Magyarországon: a technológiai robbanás új problémákat szül
Bank

Nagy kihívás előtt állnak a bankok Magyarországon: a technológiai robbanás új problémákat szül

A hazai bankok nagy részében már évekkel ezelőtt elindult a DevOps trend, az átalakulás szervezeti, technológiai és folyamati szinten is érzékelhető. Létrejöttek a DevOps csapatok, megismerték az új technológiákat és előnyeiket, az agilitás és a scrum már nem ismeretlen fogalmak senkinek sem. A nagy kihívás most az, hogy ezek az eredmények a teljes IT működésére hatással legyenek - véli Jagusztin László, az Alerant technológiai vezetője. A legtöbb hazai banknál az alkalmazásmodernizációs tevékenység kerül egyre inkább fókuszba, néhány pénzintézet esetében ezek a költségek akár meg is haladhatják az új üzleti funkciók kialakítására szánt összeget - véli Darmai Gábor, az Alerant ügyvezetője. Jagusztin László a témáról előadást tart június 11-ei Financial IT rendezvényünkön. Regisztráció és részletek itt!
Erről a témáról is szó lesz a Portfolio június 11-ei Financial IT rendezvényén. Regisztráció itt!

Miről szól a DevOps trend és miért fontos ez most a pénzintézetek szervezeti működése kapcsán?

Jagusztin László: A DevOps trend nem most kezdődött, a hazai pénzintézetek nagy részében már több mint 5 éve elindult az átalakulás szervezeti, technológiai és folyamati szinten is. Jelenleg ott tartunk, hogy szinte mindenhol létrejöttek a DevOps csapatok, megismerték az új technológiákat és előnyeiket, illetve folyamati szinten is jelentős átalakulások történtek: az agilitás vagy scrum már nem ismeretlen fogalmak senkinek sem.

Ennek és a következő éveknek a kihívása, hogy ezek az eredmények ne csak elszigetelten egy – egy kiemelt stratégia projektben, vagy lelkes csapatokban jelenjenek meg, hanem a teljes IT működésére hatással legyenek.

Az ezzel kapcsolatos problémák mindenhol közösek: nincs elegendő hozzáértő szakember, kevés az olyan projekt, amin lehet tanulni, gyorsan változnak az elsajátítandó technológiák, az új folyamatok nehezen működnek együtt a meglevő IT-folyamatokkal. Azok számára, akik ezeket a problémákat meg fogják tudni oldani, ez valódi verseny előnyt jelent majd a piacon.

Jagusztin László
Alerant, technológiai vezető
Jagusztin László informatikai diplomáját a Debreceni Egyetemen szerezte, melyet kiegészített egy IT Management mester diplomával a Corvinus Egyetemen. 30+ év szakmai tapasztalattal rendelkezik Magyaro
Tovább
Jagusztin László informatikai diplomáját a Debreceni Egyetemen szerezte, melyet kiegészített egy IT Management mester diplomával a Corvinus Egyetemen. 30+ év szakmai tapasztalattal rendelkezik Magyaro Tovább

Mit jelent a Platform engineering és honnan jön ez a kifejezés?

Jagusztin László: A Platform engineering fogalom szélesebb körben 2021-ben lett ismert, amikor a Gartner feltette a Hype Cycle for Software Engineering elemzésére, és egyből előkelő helyre került - az AI témákkal egy szintre - azzal kapcsolatban, hogy milyen sokat várunk tőle. A probléma, amit a Platform engineering próbál megoldani az, ahol a DevOps elakadt: hogyan terjesszük ki a DevOps eredményeit a teljes vállalati IT-ra. Alapvetően két dolgot érdemes kiemelni, amin keresztül eredményeket lehet elérni.

Egyrészt hozzunk létre olyan belső vállalati portálokat, amelyeken keresztül könnyen fel lehet használni azokat a technológiai platformokat, architektúra építő elemeket, automatizált folyamatokat, amelyeket a fejlesztési és üzemeltető csapatok számára hoztak létre a platform mérnökök. Így önkiszolgáló módon, jelentősen meg tudjuk könnyíteni a komplex technológiákhoz való hozzáférést.

Másrészt alakítsunk ki Platform engineering csapatokat, amelyek tartalommal, belső technológiai termékekkel töltik meg a belső vállalati önkiszolgáló portálokat, és támogatják a projektekben ülő DevOps csapatok munkáját szakértelmükkel, csökkentve a technológiai tudással kapcsolatos terhelésüket.

0W3A6619
Jagusztin László Fotó: Kaiser Ákos

Melyek most a slágertémák a banki IT-fejlesztések terén? Milyen üzleti alkalmazásokon dolgoznak a bankok a front-endeken és melyek a fontosabb back-end és automatizációs fejlesztések, mit tapasztaltok?

Darmai Gábor: Tapasztalatunk szerint a legtöbb hazai banknál az alkalmazásmodernizációs tevékenység kerül egyre inkább fókuszba. Néhány bank esetében a modernizációs költségek akár meg is haladhatják az új üzleti funkciók kialakítására szánt összeget. A modernizáció kiváltó oka a legtöbb esetben az, hogy a bankok nagy rendszerei egyszerűen elöregedtek: olyan, 20-30 éves technológiával készültek, amihez ma már szakértelmet is alig találni, karbantartásuk nagyon nehézkes és drága, illetve a sok módosítás miatt már átláthatatlanná is vált a működésük. Az alkalmazásmodernizáció ezekre a problémákra mind megoldást nyújt, és még rengeteg plusz értéket is behoz: sokkal nagyobb biztonságot, teljeskörű automatizálást (beleértve az automatizált security ellenőrzések elvégzését, a DevSecOps-ot), rugalmas skálázhatóságot.

Magyarországon nemzetközi összehasonlításban, a régióban hol járunk a felhő technológia használatában a bankszektort tekintve? Mennyire vannak meg a felhő használati kompetenciák jelenleg a bankokban?

Darmai Gábor: 2023-ban már harmadik alkalommal készítettük el közel 1000 magyar IT-szakember bevonásával az IT Körkép nevű felmérésünket. Ebben külön szekcióban vizsgáltuk a felhőhasználati szokásokat. Az látszott a felmérésből, hogy

Magyarország nem sokkal van lemaradva a nemzetközi trendektől, a felhő technológia nálunk is meghatározza az IT működését, és ez a banki IT-ra is igaz.

Érdekes, hogy a nemzetközi felmérésekkel összhangban, itthon is kb. a válaszadók egyharmada válaszolta azt, hogy a legnagyobb probléma a felhőbe költözéssel kapcsolatban a megfelelő szaktudás, a kompetencia hiánya. Ebben egyébként nagy fejlődést láttunk az elmúlt két évben, számos ügyfelünknél valósultak meg olyan projektek, amik kifejezetten az új technológiai ismeretek megismerését célozták meg.

Hogy látjátok, a felhő technológia használata belépési pontot jelent az AI-világába?

Darmai Gábor: A felhő nem kizárólagos belépési pont az AI eszközök használatára, de mindenképpen előnyt jelent. Elég csak arra gondolni, hogy a jelenleg elérhető legjobb nagy nyelvi modellek (LLM-ek) mind publikus felhőben érhetők el, futtatásuk saját hardveren nem is lenne észszerű döntés a nagy erőforrásigényük miatt. Ha az AI kapcsán nem csak a most nagyon népszerű, általános célú LLM-ekre és a ChatGPT-re gondolunk, hanem a célfeladatokat ellátó kisebb modellek építésére és használatára (small langauge model, "hagyományos" Machine Learning és Deep Learning modellek), akkor ebben is nagy segítséget nyújtanak a felhős eszközökben kifejlesztett automatizációs mechanizmusok. Szóval felhős technológiára építve lehet igazán hatékonyan használni az AI-t.

darmai gábor alerant
Darmai Gábor Fotó: Kaiser Ákos

Milyen területeken lehet hasznos a bankoknak az AI, és milyen stratégiákat láttok célszerűnek a technológia használata kapcsán?

Darmai Gábor: Machine Learning, Deep Learning technikával már évekkel ezelőtt is sok bank épített különböző saját AI modelleket a különböző pénzügyi előrejelzésekhez, ezek csak az adott célfeladat elvégzésére alkalmasak. Valószínűleg az AI technológia ilyen felhasználásra továbbra is egyre nagyobb szükség lesz, ebben az MLOps technikák bevezetése és a tervezésének, létrehozásának és üzemeltetésének automatizálása segítheti a bankokat.

A nagy újdonságot a nyelvi modellek megjelenése jelenti, és ennek kapcsán jelenleg mindenki inkább a nagyon impresszív képességekkel rendelkező LLM-ekre (ChatGPT, Gemini stb.) fókuszál. Ezek viszont túl általánosak és túl nagy erőforrásigénnyel futtathatók, emiatt talán kevesebb konkrét üzleti funkcióban alkalmazhatók hatékonyan. Érdemes emiatt a nagyvállalatoknak, bankoknak az un. SLM-ekkel (small language model) is foglalkozniuk. Ezek olyan, a vállalat által is betanítható olcsóbb modellek, amelyekkel a vállalat speciális működésére testreszabott funkciók alakíthatók ki. A nyelvi modellek (LLM és SLM) kapcsán egyébként fontos használati esetek az IT-fejlesztőket támogató Copilot-jellegű funkciók.

0W3A6668
Jagusztin László (b) és Darmai Gábor (j) Fotó: Kaiser Ákos
Erről a témáról is szó lesz a Portfolio június 11-ei Financial IT rendezvényén. Regisztráció itt!

Címlapkép forrása: Portfolio

A cikk elkészítésében a magyar nyelvre optimalizált Alrite online diktáló és videó feliratozó alkalmazás támogatta a munkánkat.

Kiszámoló

Örökség: beszélni kell róla

Apósom négy hónapja meghalt, ennyi idő alatt annyi történt, hogy kijött az értékbecslő, adott egy irreálisan magas árat az ingatlanra, amit meg akartunk támadni, mert messze nem ér annyit a h

MNB Intézet

Fánk-hatás 2.0

A Covid-járvány kitörése után kiköltözési hullám indult el a nagyvárosokból, jelentős áremelkedést okozva a környező településeken. Vajon mennyiben változott azóta a helyzet? Visszarend

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez aztán a fordulat a Dunaferr

Könyvelő

Könyvelő
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Ez is érdekelhet
exim