Csányi Péter: az AI drasztikusan megváltoztatja a bankolást, de kiábrándulás jöhet
Bank

Csányi Péter: az AI drasztikusan megváltoztatja a bankolást, de kiábrándulás jöhet

Portfolio
Iparági szinten a legtöbbet a bankszektor költi digitalizációra, ám ezeknek a projekteknek a zöme nem hozza a várt eredményeket. Ennek ellenére az látszik, hogy a digitális éllovasok jelentősen jobb részvényesi hozamot tudnak elérni, és nyílik az olló a digitális éllovasok és a lemaradók között - fejtette ki Csányi Péter, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese Financial IT rendezvényünkön tartott előadásában.

Mintegy 564 milliárd dollárt költöttek a bankok globálisan 2023-ban technológiai fejlesztésekre. Egy több mint 1300 céggel készített felméréséből kiderült, a nagyobb globális vállalatok 90 százaléka belefogott egy átfogó digitális transzformációba, ám ezeknek a projekteknek a zöme nem hozza a várt eredményeket, kudarcot eredményez.

Csupán 31 százalék hozza a várt bevételnövekedést, 21 százalék hozza a várt költségcsökkentést.

Egyrészt a bankok túlbecsülik a digitális transzformációtól várt üzleti hatás mértékét, de másrészt a bankok valószínűleg nem rendelkeztek a megfelelő kapacitással és kompetenciával, így kevésbé voltak fókuszáltak arra, hogy valódi üzleti fejlesztést valósítsanak meg. De jogosan merül fel a kérdés, mennyire térül meg a digitális transzformáció, hogy fogja a versenyelőnyt biztosítani.

Azok a bankok, akik sikeresen fejlesztenek, jelentősen jobb részvényesi hozamot tudnak elérni. Ráaádsául nyílik az olló a digitális éllovasok és a lemaradók között.

Hogy ki milyen analitikai és digitális képességekkel rendelkezik, az mérhető azzal, hogy milyen gyorsan tud reagálni a piaci változásokra. A világszínvonalú digitális bankok például havonta 500-1000 release-t adnak ki, szemben az átlagos univerzális bankok 25-50 release-ével. A time-to-market 2-4 hét a digitáléisan fejlett pénzintézeteknél, míg a lemaradóknál 8-26 hét is lehet.

Négy fő célkitűzés azonosítható a „zaj” mögött:

  • az első a mobil vezérelte működés, a mobilapplikáció válik a fő kapcsolódási ponttá a bank és az ügyfél kapcsolatában. A fiókhálózat vagy a contact centerek szerepe nem mérséklődik, hanem azt, hogy amikor egy ügyet intéznénk a bankunkkal, a mobilunkat vesszük elő.
  • A valódi személyre szabásban, a felületek, ajánlatok személyre szabásában a mesterséges intelligencia sokat tud segíteni. Egyre szegmentáltabb, egyszemélyes ajánlatokat tudnak adni a bankok.
  • A harmadik trend, hogy a termék fókuszú bankokból ökoszisztémák köré szerveződő szervezetekké válnak a pénzintézetek. Nem az a lényeg, hogy egy terméket hogyan értékesít egy bank, hanem élethelyzetekre adnak megoldást az ügyfeleknek, ezen az úton az OTP is elindult.
  • A negyedik fontos elem egy modern banki architektúra megléte, amely könnyen és gyorsan fejleszthető: megszűnnek a nagy monolit rendszerek, a rendszerhalmazok, sokkal inkább felhő alapú, microservice alapú architektúrára áll át a bankszektor.

Nem az a  kérdés, mit kell csinálni, hanem hogy egy bank hogyan álljon neki az informatikai transzformációnak. Sok bank egy teljesen új szervezetet kezdett el építeni akár új brand alatt, az OTP a meglévő architektúrát újítja meg, modernizálja a meglévő struktúrát. A core számlavezető rendszer modernizálása folyamatban van, fokozatosan állnak át a modern technológiai alapokra.

Csányi Péter szerint az AI drasztikusan megváltoztatja azt, hogyan élünk, hogyan dolgozunk, és milyen képességekkel kell rendelkeznie a munkavállalóknak. A generatív AI a hype görbe tetején van, minden héten nagy bejelentések jönnek, ez nem véletlen: az AI drasztikusan fel tudja gyorsítani azt, hogy a meglévő adatokból hogyan lehet kinyerni érdemi üzletet támogató információt. De kiábrándulás is jöhet a következő időszakban, nem mindegy, hogy ki milyen hatékonysággal használja ki a technológiában rejlő lehetőségeket. Az AI eszköz, és nem cél.

Címlapkép forrása: Portfolio

Kiszámoló

Örökség: beszélni kell róla

Apósom négy hónapja meghalt, ennyi idő alatt annyi történt, hogy kijött az értékbecslő, adott egy irreálisan magas árat az ingatlanra, amit meg akartunk támadni, mert messze nem ér annyit a h

MNB Intézet

Fánk-hatás 2.0

A Covid-járvány kitörése után kiköltözési hullám indult el a nagyvárosokból, jelentős áremelkedést okozva a környező településeken. Vajon mennyiben változott azóta a helyzet? Visszarend

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ez aztán a fordulat a Dunaferr

Könyvelő

Könyvelő
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Ez is érdekelhet
exim