Előfizetői tartalom

Többet kaphatnak a nyugdíjasok

Portfolio
Az ír vállalati nyugdíjalapok 2008-ban átlagosan több mint 30 százalékos veszteséget könyvelhettek el, az állam pedig nem nézhette tétlenül, hogy egyes társadalmi csoportok a válság miatt kedvezőtlen helyzetbe kerülnek csak azért mert az a vállalat, ahol dolgoznak nem tudja a nyugdíjalapjának a hiányát kezelni. A veszteséget természetesen nem pótolja ki az állam, egyszerűen arról van szó, hogy ha a vállalati nyugdíjalap fizetési nehézségekkel küszködik, akkor a tag megtakarítását egy összegben utalhatja az államkincstárnak, és nem kell súlyos pénzekért azt előbb életjáradékra átváltania.

A válságban különösen rosszul szerepeltek az ír vállalatok által szponzorált nyugdíjalapok, amik az ír nyugdíjrendszer alapját tekintik, a kormánynak pedig valamilyen megoldást kellett találnia a kialakult helyzetre. A múlt évben 30 százalék feletti volt az átlagos veszteség az alapoknál (a magas részvénykitettség miatt), ennek megfelelően az alapok többsége pedig deficittel...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés