Befektetés

Ekkora biznisz babakötvénybe fektetni?

A legújabb KSH-adatok szerint az idei év első nyolc hónapjában 1600-zal több gyermek született az előző év azonos időszakához képest. Nagy az esélye annak is, hogy az utóbbi 5 év legmagasabb születésszámát érjük el az idén. Ebből kiindulva különösen felértékelődnek a kedvező babakötvény-konstrukció nyújtotta lehetőségek. Az adatok alapján azonban még mindig sok olyan szülő van, aki nem használta ki a számlához kapcsolódó előnyöket, holott az adó- és illetékmentesség mellett még jelentős állami támogatás is járhat.

1 2

A pénz útja a babakötvényig .
A Magyar Államkincstár 2013. december 2-án kezdte meg az első babakötvények kibocsátását a jelenlegi feltételek mellett, amelyre minden,
 • 2005. december 31. napját követően született gyermek jogosult, mégpedig
 • 18 éves koráig.
A babakötvény előnyei nem a kedvező kamatozásban merülnek ki, hiszen további befizetésekkel növelhető az állami támogatások összege. Nézzük meg, hogy melyek a legfontosabb jellemzői a babakötvénynek és melyek azok a részletek, amelyekkel nem árt tisztában lenni, mielőtt Start-értékpapírszámlát nyitnánk.

I. Életkezdési támogatás és a Start-számlák

Milyen állami támogatás jár?

Az állami támogatásokat két részre különíthetjük el:

1. Alaptámogatásként az állam un. életkezdési támogatást nyújt, melynek értelmében a most született gyermekeknek 42 500 Ft-ot írnak jóvá a Magyar Államkincstárnál vezetett kincstári letéti Start-számlán. (Ezen belül az alacsonyabb családi jövedelemmel rendelkező, illetve átmeneti vagy tartós nevelésbe vont gyermekek számára a 7. és 14. életévükben további egyszeri 44 600 Ft-os állami támogatás jár.)

2. A szülők, illetve rokonok befizetései után az állam minden évben a befizetett összeg 10%-ának megfelelő, de maximum évi 6000 Ft támogatást nyújt, amit legkésőbb a következő év áprilisában jóváírnak a számlán. Ebben az esetben két módon növelhető az állami támogatás mértéke:
 • Amennyiben alacsonyabb családi jövedelem miatt a gyermek gyermekvédelmi kedvezményben részesül, az állami támogatás az éves befizetés 20%-a, de maximum évi 12 000 Ft.
 • Átmeneti vagy tartós nevelésbe vett gyermek befizetések nélkül is megkapja az évi 12 000 Ft-os támogatást, hiszen ez esetben nincsenek rokonok, akik a befizetéseket teljesíthetnék a javára.
Mi a különbség a Start-számlák között?

Alapvetően két Start-számláról beszélhetünk a Magyar Államkincstárnál (MÁK). Amit alapból is megnyit a MÁK a gyermek javára, az a kincstári letéti Start-számla, de a szülők dönthetnek úgy is, hogy az állam által ezen a számlán elhelyezett támogatást átvezetik egy un. Start értékpapírszámlára. Az utóbbinál korábban még volt lehetőség arra, hogy azt az általunk megválasztott pénzintézetnél vezessük, ma azonban már csak a MÁK-nál (és annak kirendeltségein) lehet megnyitni az értékpapírszámlát. Nézzük a legfontosabb jellemzőket:

1. Kincstári letéti Start-számla:
 • A MÁK ezt automatikusan megnyitja minden 2005. december 31. napját követően megszületett gyermek javára, és először ide érkezik az állam életkezdési támogatása is.
 • Az itt elhelyezett támogatás mindig az előző évi infláció mértékével megegyező mértékben kamatozik (jelenleg ez évi 1,7%), kincstári letéti számlára további befizetéseket nem lehet kezdeményezni.
2. Start értékpapírszámla:
 • A szülők (és egyéb hozzátartozók) dönthetnek úgy is, hogy az alaptámogatás mellett további összeget is befizetnek a gyermekük javára, és ebben az esetben kérelmezniük kell az értékpapírszámla megnyitását. A befizetés összegének nincs felső korlátja, ráadásul nemcsak természetes személy, de még a települési önkormányzat is teljesíthet befizetést.
 • A befizetésekre minden évben a korábban már említett 10%-os (maximum 6000 Ft) állami támogatás jár, amit automatikusan jóváírnak a számlán.
 • A számlán lévő összeget a MÁK minden esetben a gyermek születési évében kibocsátott babakötvény-sorozatba fekteti, tehát a számlanyitás éve nem befolyásolja a babkötvény-vásárlás kondícióit.
Míg tehát a kincstári letéti számlánál csak az inflációval megegyező mértékben növekszik az állami támogatás, addig a Start-értékpapírszámlán a babakötvény hozamával és az állami támogatással együttesen növekszik az elhelyezett összeg. A számlák megnyitásáért és az értékpapír-számla vezetéséért a MÁK semmilyen díjat sem számol fel.

II. Babakötvény

A Start értékpapírszámlán lévő összeg tehát három részből áll:
 • Az állam által adott alaptámogatás (42 500 Ft),
 • A saját befizetésünk, valamint
 • A 10%-os (maximum 6000 Ft-os) állami támogatás.
Az így halmozódó összeg még tovább is kamatozik a babkötvényben (jelenleg 4,7%-os hozammal).

Melyek a babakötvény főbb jellemzői?
 • Futamideje a kibocsátástól számított 19 év.
 • Alapcímlete 1 Ft, tehát bármilyen kis összeggel megvásárolható.
 • Változó kamatozású, ahol a kamat egy kamatbázisból és egy prémiumból tevődik össze (kamatbázis: előző évi infláció, kamatprémium: 3%).
 • A kamatot a sorozattól függően december 2-án, illetve február 1-jén írják jóvá a Start értékpapírszámlán.
 • Amíg a gyermek be nem tölti a 18. életévét, bármikor megvásárolható a MÁK pénztárakban és kirendeltségekben, valamint a Webkincstáron keresztül.
Kell-e adózni a babakötvény után?

A hatályban lévő törvények értelmében, a babakötvény legkorábban akkor váltható vissza, amikor a gyermek 18 éves lesz. Ekkor a MÁK a névértéket és a kamatokat is kifizeti. Ami igazán kedvezővé teszi ezt a konstrukciót, hogy jelenleg a számlán felhalmozott hozamok a 18. életkor betöltéséig adó- és járulékmentesek.

Mire és leghamarabb mikor használható fel a számlán lévő összeg?

Leghamarabb tehát a 18. életévet követően lehet felhasználni a számlán lévő összeget, de a felhasználás módját törvényi előírások szabályozzák. Eszerint csak:
 • tanulmányokra,
 • lakhatásra,
 • pályakezdésre,
 • gyermekvállalás feltételeinek megteremtésére és
 • a jogszabályokban meghatározott egyéb célokra lehet felhasználni a pénzt.
Természetesen a gyermek dönthet úgy is, hogy még nem használja fel a megtakarítást, hanem más értékpapírba fektetve tovább kamatoztatja azt. A 18. életév betöltését követően azonban a Start értékpapírszámla megszűnik, így ha továbbra is a kincstárnál szeretné a gyermek kamatoztatni a pénzét, akkor ezt értékpapír nyilvántartási-számla megnyitásával teheti meg. Amire fontos ügyelni, hogy az így befektetett összeg után jóváírt kamatok már adókötelesek (a kamatadó mértéke jelenleg 16%).

Ekkora biznisz babakötvénybe fektetni?
Ez a cikk folytatódik
1 2
Frankfurti tőzsde
cimlap_Orlen0129
forintdevizaárfolyam
bigben
factory worker gyári munkás hegesztés
vargamihály
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Szexuális zaklatás és erőszakoskodás a brit Deloitte-nál, kirúgták a tetteseket