Előfizetői tartalom

Tényleg ennyin múlik a magyarok állampapír-őrülete?

Eddig bejöttek az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) tervei: csökkenő devizaadósság, növekvő forintadósság és mindezt megkoronázva még a lakosság is nagy hévvel veszi az állampapírokat. Ha minden a tervek szerint halad, reális elképzelés lehet, hogy a lakossági papírok elérjék a teljes államadósságon belül a 20%-os arányt. Amin még dolgozni kell, az a hosszú lejáratú lakossági papírok népszerűsítése: a bankbetéteket már maguk mögött hagyó rövid lejáratú állampapíroknál az ÁKK már elérte, hogy úgy táncoljunk, ahogy ő fütyül, sok esetben a kamatszint okozta pszichológiai hatásnak köszönhetően, de a hosszabb papíroknál még nem következett be a fordulat, ha lesz egyáltalán.

Ekkora államadósság van a magyaroknálAz Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) már többször is hangoztatta azt a célját, hogy a magyar államadósság szerkezetét átalakítva, azt inkább a forintadósság felé terelné. A magyar állam jelenlegi adósságszerkezetében 64%-ot tesznek ki a forintban denominált eszközök, ezen belül is a forintos államkötvények képviselik a legnagyobb...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés