Befektetés

Miért nem kell a kutyának sem a babakötvény?

Tíz százalékos állami támogatás, infláció felett 3%-os kamatozás, teljes adó- és járulékmentesség - mégsem népszerű a magyar szülők körében a babakötvény. Bár július végéig az állam több mint 900 ezer gyermeknek nyújtott életkezdési támogatást a kincstári letéti számlákra, ezeknek csak egy töredéke, 83,6 ezer számla került át a kincstár által vezetett Start értékpapírszámlákra. De mi okozza az értékpapírszámla és a babakötvény népszerűtlenségét? Van ennél jobb befektetés is vagy egyszerűen csak nem tudnak a babakötvény létezéséről a szülők? Ezeknek a kérdéseknek járunk utána az alábbi cikkünkben.

Mit kell tudni a babakötvényről?

 • Alaptámogatásként az állam minden most született gyermeknek 42 500 forintos (esetenként ettől eltérő) életkezdési támogatást nyújt, amelyet a Magyar Államkincstárnál (MÁK) vezetett kincstári letéti Start-számlán írnak jóvá.
 • Ha a szülők a MÁK-nál Start értékpapírszámlát nyitnak, a gyermek életkezdési támogatása átkerül erre a számlára, ahova a szülők, hozzátartozók vagy a települési önkormányzat további összegeket fizethet be.
 • Ezeket az összegeket az államkincstár a gyermek születési évében kibocsátott babakötvényekbe fekteti, de a számlán lévő összeghez a gyermek csak 18. életévének betöltése után férhet hozzá.

Ezek után Start értékpapírszámlát már csak azért is érdemes nyitni, mivel:
 • korlátlan befizetéseket lehet teljesíteni a számlára,
 • a megfelelő sorozatú babakötvény-vásárlást a MÁK végzi helyettünk,
 • a befizetések után állami támogatás is jár, amelynek mértéke az éves befizetések 10%-a, de maximum évi 6000 forint (egyes esetekben magasabb is lehet),
 • a babakötvény is kamatozik, jelenleg infláció + 3%-os kamattal, ráadásul
 • a számlamegnyitás és számlavezetés ingyenes, és a számlán lévő összeget a 18. betöltött év után a gyermek adó-, járulék- és illetékmentesen veheti fel.

Ehhez képest, ha a szülők nem nyitnak Start értékpapírszámlát:
 • A kincstári letéti számlán csupán az állam által jóváírt életkezdési támogatás lesz, egyéb befizetéseket erre a számlára nem tehetnek a szülők.
 • Az itt tartott 42 500 forint csupán az inflációval megegyező mértékben kamatozik, ami a jelenlegi környezetet nézve szinte semmilyen kamatot sem jelent.

De akkor mi okozza a babakötvény népszerűtlenségét?

A fenti előnyöket ismerve azt gondolhatnánk, hogy a gyermekek többsége rendelkezik a MÁK-nál Start értékpapírszámlával, mégsem ez a helyzet. A MÁK Portfolio-nak küldött adatai szerint július 31-ével bezárólag összesen eddig 902 088 darab kincstári letéti számlát regisztráltak, és ehhez képest csak csekély, 83 687 darab Start értékpapírszámlát nyitottak. A számlákon elhelyezett megtakarítások is hasonló képet festenek: míg a letéti számlákon 2006 januárjától 2015 júliusáig összesen több mint 45 milliárd forintot írtak jóvá, addig a kincstárnál és a hitelintézeteknél vezetett Start értékpapírszámlákra csupán 11,5 milliárd forintot vezettek át.

A lenti ábra még nem adna okot az aggodalomra, a babakötvény-állomány - igaz, kis mértékben, de - hónapról hónapra nő, a július végi adatok szerint 14,8 milliárd forint volt ezekben az értékpapírokban.

Miért nem kell a kutyának sem a babakötvény?
Másképp festenek a dolgok, ha azt nézzük meg, hogyan alakult az egyes hónapokban a kincstári nyilvántartásban szereplő gyermekek és a Start értékpapírszámlák száma. Egy-két kivételtől eltekintve nem nagyon közeledett egymáshoz a két adatsor. Júliusban például 7557 darab kincstári letéti számlát nyitottak, de ehhez képest csak 1413 darab számlán lévő állami támogatást helyeztek át Start értékpapírszámlára.

Miért nem kell a kutyának sem a babakötvény?
Ahogy korábban említettük, hasonló a helyzet a megtakarítások oldalán is. A kincstári számlák adott havi jóváírásai minden vizsgált hónapban jelentősen felülmúlták a letéti számlákról értékpapír-számlákra áthelyezetett összegeket.

Miért nem kell a kutyának sem a babakötvény?
Pozitívum viszont a Start értékpapírszámláknál, hogy a természetes személyek (szülők, rokonok, hozzátartozók) általi befizetések aránya 80% felett van, és folyamatosan növelik előnyüket a számlákra érkező kincstári befizetésekkel szemben (e mögött az is húzódhat, hogy azok a szülők, akik értékpapírszámlát nyitottak, nagyobb hajlandóságot is mutatnak a számlára történő befizetésekre). A gyermekek értékpapírszámlájára érkező önkormányzati befizetések csak csekély, 1-3%-os részt képviselnek.

Miért nem kell a kutyának sem a babakötvény?

Babakötvény vs egyéb megtakarítások

Persze az is lehet, hogy nem a babakötvény, mint lehetőség az, ami elveszi a szülők kedvét a befizetésektől, hanem a befizetésekre ígért állami támogatás. Az adott évi befizetések után igénybe vehető 10%-os állami támogatás egész jól hangzik addig, amíg nem vesszük figyelembe, hogy ennek maximális mértéke csupán 6000 forint. Eszerint ahhoz, hogy maximálisan kihasználhassuk az állam nyújtotta támogatást, elég évente 60 ezer forintot befizetni a Start értékpapírszámlára. Ha ennél mégis többet fizetünk be, a 60 ezer forint feletti részre már nem írnak jóvá a számlán állami támogatást, de ettől függetlenül az a babakötvényekben elhelyezve a jelenlegi adatok szerint 3%-on kamatozik tovább.

Sokan lehetnek ezek után úgy vele a szülők és hozzátartozók közül is, hogy csak a maximális befizetést teljesítik a számlára, a többi megtakarítást a gyermek számára pedig egyéb termékekben helyezik el. A piacon jelen lévő megtakarítási termékek közül összeszedtünk a teljesség igénye nélkül pár lehetséges alternatívát, és több szempont szerint is összehasonlítottuk azokat a babakötvény jellemzőivel:

Miért nem kell a kutyának sem a babakötvény?
Ahogy a táblázat is mutatja, a babakötvény jellemzőiből is adódóan egy egyedi konstrukció. Az előnyei közé tartozik más megtakarítási termékekkel szemben, hogy:
 • állami támogatás jár a befizetések után (annak mértékétől eltekintve),
 • nem kell aktív befektetési döntést hozni, a babakötvény-vásárlást minden esetben a MÁK végzi helyettünk,
 • alacsony kockázatú, és az infláció feletti 3%-os kamatprémiumot biztosít, továbbá
 • a gyermek 18. életévét követően adó- és járulékmentesen felvehető.

A hátrányok közé sorolható ugyanakkor, hogy:
 • csak a 18. évet követően lehet hozzányúlni a számlához, míg például a TBSZ-en lévő megtakarítások már 5 év után adómentesen felvehetőek,
 • az állami támogatás maximális mértéke alacsony, szemben például a nyugdíj-megtakarítási termékek államilag támogatott adójóváírási lehetőségeivel.

Mit lehetne tenni a babakötvények népszerűsítéséért?

 • Az egyik, talán legnyilvánvalóbb lehetőség és megoldás a Start értékpapírszámlák befizetései után járó állami támogatás maximális összegének emelése lenne, arról viszont egyelőre nincs információnk, hogy ez tervben van-e és ha igen, milyen formában valósulna meg.
 • Egy másik keresletnövelő lehetőséget jelenthetne a babakötvényekre adott kamatprémium növelése. A jelenlegi feltételek szerint a kötvény a kamat-megállapítás évét megelőző év éves inflációjára ígér rá 3%-os prémiumot, így a mostani nulla százalék körüli inflációval nem nagyon lehet reménykedni 3%-ot meghaladó kamatozásban.
 • A fennálló lehetőségek közé sorolható a termék népszerűsítése és köztudatba építése különféle marketingeszközökkel. Előfordulhat ugyanis, hogy sok szülő nincs tisztában a Start értékpapírszámla és babakötvény nyújtotta lehetőségekkel. Az ÁKK-tól egyébként úgy tudjuk, hogy az előreláthatólag ősszel induló ATL és BTL kampányokban kiemelt szerepet kap majd a konstrukció népszerűsítése és köztudatba építése.
olaj
shanghaikina
aramcooil
donaldtrump
fed
Mystery_Hotel_Budapest - 8
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Digitalizációs szakértő

Digitalizációs szakértő

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
tozsde_getty