Előfizetői tartalom

Nagyot nézhetnek, akik bankbetétből ide menekültek

2015-ben is folytatódott az összességében 1300 milliárd forintot kezelő pénzpiaci alapok vagyonának csökkenése, 1-2 hónaptól eltekintve tavaly a befektetők összességében inkább adták, mintsem vették ezeket az alapokat. Érthető a fókuszváltás, miután tavaly még a legjobban teljesítő pénzpiaci alap is csak 1,3%-os hozamot produkált, miközben egyéves időtávon a Kamatozó Kincstárjegy például 2,75%-ot ad, és még az is többet kereshetett, aki tavaly év elején bankbetétbe tette a pénzét 1,6% körüli átlagkamat mellett. Ráadásul idén sem mondhatjuk, hogy fordulhat a kocka: a DKJ-piacon elindult hozamemelkedés megtörni látszik, emellett a kéthetes MNB-betétek kivezetése is hozamcsökkenést idézhet elő.

Tavaly nem sikerült megverni a bankbetéteket. Bár a hazai DKJ-hozamok nagyjából tavaly szeptember vége óta emelkedtek, és egyelőre az MNB kamatvágási törekvései is kispadra kerültek, a globálisan még mindig alacsony hozamok 2015-ben sem könnyítették meg a pénzpiaci alapok helyzetét. 2013 vége óta folyamatosan csökken a hazai pénzpiaci és likviditási alapokban kezelt vagyon...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés