Még 15 évig szívhatják a fogukat a brókerbotrányok áldozatai
Befektetés

Még 15 évig szívhatják a fogukat a brókerbotrányok áldozatai

Nem elég, hogy tavaly az egész magyar befektetési piacot megrázták a brókerbotrányok, ennek hatásait még további 15 évig nyögik majd a Beva-tagsággal rendelkező alapkezelők, bankok és brókercégek. Maga az alap is azt írja éves jelentésében: 2030 után jöhet az első olyan év, amikor visszatérhet a vagyonfelhalmozáshoz, addig ugyanis a kártalanítások miatti fizetési kötelezettségek teljesítéséről szól majd a történet. A három brókercég miatti kártalanítások összegét 109 milliárd forintra teszi a Beva, idén a tavalyihoz képest már hétszer többet, 9,3 milliárdot fizetnek az alapnak a tagok, és ez valószínűleg a következő években sem változik számottevően. Jó hír viszont, hogy idén (végre) egy fontos céllal bővülnek az alap tervei: kiemelt figyelmet fordítanak a magyar befektetők ismereteinek bővítésére.

Idén 9,3 milliárddal számol a Beva

Évtizedekig kihatással lesznek még a magyar befektetési piacra a tavaly kirobbant brókerbotrányok. A három kártalanítási ügy miatt (Buda-Cash, Quaestor, Hungária) a Beva-tagoknak már tavaly rendkívüli befizetést kellett teljesíteniük, ráadásul a kártalanítási ügyek miatt kibocsátott, 2030-ban lejáró Beva-kötvények fizetési kötelezettségét is a tagi befizetések fedezik. Éppen ezért az éves díj alapjául szolgáló díjkulcs mértékét a korábbi 0,45 ezrelékről 1,75 ezrelékre emelte az alap idén januártól (a törvényi maximum 3 ezrelék lehet), ami a tavalyi 1,3 milliárdos tagdíjbevételt idén már 9,3 milliárdra növeli:

Még 15 évig szívhatják a fogukat a brókerbotrányok áldozatai
A napokban közzétett tevékenységi jelentésében az alap kiemeli, hogy az éves díjat úgy határozták meg, hogy annak mértéke fedezze a kibocsátott kötvények miatti fizetési kötelezettséget, a működési költségeket és a kártalanítási ügyek többletkiadásait is. A Beva úgy kalkulál, hogy az idei 9,3 milliárd forint elegendő lesz a kötelezettségek teljesítésére, mégpedig úgy, hogy ez fedezni tudja:
  • a kötvénytartozás negyedévente mintegy 1,4 milliárd forint, összesen évi 5,55 milliárdos tőketörlesztést és a kamatokat (ami jelenleg évi 2,8%), és
  • a várható rábocsátás miatti fizetési kötelezettséget is, továbbá
  • a Kárrendezési Alap működési költségeit, ami várhatóan 580 millió forintot tesz ki (ezt a Kárrendezési Alap leghamarabb 2017 márciusában kezdi el visszatörleszteni).

Ha nem lesznek újabb kártalanítási események, a Beva leghamarabb csak 2030-tól tud újra vagyont felhalmozni.

Az éves díj jogcímén befolyt 1,3 milliárd és a rendkívüli befizetés miatti további 1,3 milliárd forint mellett csatlakozási díjból tavaly 3 millió forintos bevételt szerzett a Beva, emellett a javarészt állampapírokba fektetett vagyon 571 millió forintos hozamot eredményezett tavaly az alapnak.

Erre folynak el a milliárdos befizetések

A Bevának fennállása óta 2014 végéig 14 esetben kellett kártalanítást fizetnie, tavaly pedig a három brókercég mellett a szintén Beva-tag Körmend és Vidéke Takarékszövetkezet és a Széchenyi Bank is felszámolás alá került, igaz, utóbbi két esetben az alapnak nem volt feladata, mivel az ügyfélvagyon hiánytalanul megvolt.

A Buda-Cash esetében csak idén tudta megkezdeni a kártalanítási összegek kifizetését a Beva, bár a folyamatban volt egy kisebb szüneteltetés amiatt, hogy a felszámoló módosította az ügyfélvagyon kiadási arányszámait. Az idei március végi adatok szerint az alaphoz 10,9 ezer kérelem érkezett be a buda-cashesektől, közülük 2451 károsultnak összesen 5,2 milliárd forintot fizettek ki eddig, de a Beva becslései szerint ez elérheti a 17,4 milliárdot, nem beszélve a Saxo Banknál ragadt Buda-Cash-pénzekről, ahol mintegy 3 milliárd forintos kártalanítással számol az alap.A Hungária ügyfeleinél a kiadási arányszámok módosítása miatt szintén fel kellett függeszteni a kifizetéseket. Az alaphoz az első negyedév végégig 850 kérelem érkezett be, eddig 139-en kaptak összesen 166,6 millió forintot, de a Beva összesen egymilliárd forintos kötelezettséggel számol.

A Quaestor fiktív kötvényei esetében még tavaly megkezdte a kifizetéseket a Beva, idén március végégig 31,4 ezer fő jutott összesen 86,9 milliárd forinthoz (ez 87,6 milliárdra emelkedhet). A Hungária és a Quaestor kötvényeseinek kárrendezését május közepétől már a Kárrendezési Alap is megkezdte, ez esetben a teljes kárrendezési összeg elérheti a 38 milliárd forintot.

Még 15 évig szívhatják a fogukat a brókerbotrányok áldozatai

Csökkent a taglétszám, nőtt a díjfizetési teher

Míg 2014. december végén még 62 tagja volt a Bevának, ez a szám az idei első negyedévben 55-re csökkent. A jelenlegi 55 tagból 20 befektetési alapkezelő, 18 befektetési vállalkozás és 17 hitelintézet. Az általuk befizetett tagdíj 2014-hez képest összességében több mint 240 millió forinttal nőtt, ezen belül is abszolút értékben a bankoktól folyt be több pénz, összesen több mint 195 millió forint. A befizetéseken belüli megoszlások azonban nem változtak a két évvel ezelőtti állapothoz képest: továbbra is a bankok a legnagyobb befizetők, a jelenlegi Beva-tagok befizetéseinek 81%-át ők adják, őket követik a brókercégek 18%-os, majd az alapkezelők 1%-os részaránnyal.

Még 15 évig szívhatják a fogukat a brókerbotrányok áldozatai
A jelenlegi Beva-tagok közül három olyan tag van a listában, amely befizetéseivel 10%-nál nagyobb mértékben járul hozzá az ebből származó bevételhez. A három tag közül kettő bank és egy brókercég, név szerint az OTP Bank,a K&H Bank és az Erste Befektetési Zrt. Közülük az OTP fizet a legtöbbet a kasszába, a teljes bevétel 34,5%-át, de a K&H is 13,6%-kal, az Erste brókercége pedig 12,7%-kal járul hozzá a Beva jelenlegi tagjaitól származó tagdíjbevételéhez.

A bankok közül összegszerűen is az OTP fizetett be tavaly a legtöbbet, 440,6 millió forintot, erre jött még rá ugyanekkora mértékű rendkívüli befizetés is. A befektetési vállalkozások közül nem meglepő módon az Erste Befektetési Zrt. vitte az első helyet 162,5 milliós és ugyanekkora rendkívüli befizetéssel, míg az alapkezelők közül az Aegon fizetett egyedül 2+2 milliót, bár ez esetben a megnövekedett díjfizetés abból adódik, hogy tavaly a befektetési jegy forgalmazó beolvadt az alapkezelőbe.

Még 15 évig szívhatják a fogukat a brókerbotrányok áldozatai

Mit tervez idén a Beva?

Az alap megfogalmazása szerint az idei évi feladatokat a tavaly indult kártalanítási ügyek határozzák meg:
  • A Beva a 2016-os díjfizetés meghatározásakor is szem előtt tartja a kötvénykibocsátás miatti fizetési kötelezettség teljesítését, ez alapján tehát a következő 15 évben várhatóan érdemben nem változik a tagok díjfizetési terhe.
  • A további célok között szerepel a magyar befektetők Beva-kártalanítási ismereteinek bővítése, ennek érdekében idén megújuló honlappal, új kiadvánnyal és infovideóval is készül az alap.
  • A Beva szerint nem kizárt a felszámolóval való együttműködési megállapodás esetleges módosítása sem, éppen azért, hogy a kártalanítási ügyeket a jövőben hatékonyabban lehessen intézni.
Frankfurti tőzsde
kórház
mcdonald's logo
Boeing
cimlap_Hernadi
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
shutterstock_564998512