Mibe fektessek 2017-ben?
Befektetés

Mibe fektessek 2017-ben?

2016-ban megúsztuk az összeomlást, ez viszont jelentős részben annak köszönhető, hogy a tavaly fellépő kockázatok igazán csak idén fognak kiteljesedni; gondoljunk akár Trump győzelmére, akár a Brexitre, akár az olasz bankválságra. Elsősorban az amerikai részvénypiacban, illetve Prémium Magyar Államkötvényekben (PMÁK) lehet fantázia, ha befektetést keresünk, a kötvényalapokat és a fejlett európai részvénypiacot viszont érdemes lehet elkerülni. Összeszedtük, hogy különböző célok mellett mibe lesz érdemes fektetni az új évben.

Tényleg megúsztuk?

A részvénypiaci összeomlást megúsztuk 2016-ban is annak ellenére, hogy négyszer is megjósolták ezt az elemzők különféle politika, gazdasági fejlemények hatására, 2017-ben viszont már nem biztos, hogy ilyen szerencsések leszünk, mivel:
 • Trump győzelmének elvileg 10-20 százalékkal kellett volna lejjebb rántania az amerikai részvényindexeket, ennek ellenére sorozatosan csúcsokat döntögettek a tőkepiacok. A republikánus elnökjelölt tőkepiacokra gyakorolt közvetlen hatása viszont inkább 2017-ben derülhet csak ki, hiszen január 20-án veszi át az ovális irodát Obamától, tényleges hatalma az Egyesült Államok és az ország kapcsolatai fölött csak ezután lesz. Már tavaly is látható volt, hogy az ex-ingatlanmogul szavainak, cselekedeteinek komoly ráhatása lesz a piacok mozgására, hiszen amikor Twitteren megírta azt, hogy az F-35-ös programot és az új Air Force One-t túl drágának találja, a Lockheed Martin és a Boeing részvényei 4-5 százalékos eséssel reagáltak a hírre. Míg mindenki az amerikai részvények ralijával volt elfoglalva, Trump megválasztása után egyébként több feltörekvő piaci deviza és index (Hang Seng, mexikói peso, stb.) is esett, vélhetően a feltörekvő piacokra rövidtávon (ha valóban eltörli a multilaterális kereskedelmi megállapodásokat) nem lesz jó hatással a republikánus elnök.
 • Hasonló a helyzet a Brexittel is; hiába szavazták ki már tavaly magukat a britek az unióból, az EU-ból való kilépési folyamat elindítására várhatóan csak 2017 tavaszán kerül majd sor, a unió második legnagyobb gazdaságának kiszakadása pedig a növekedés hiányával küszködő EU-ra (és persze az egységes piachoz való hozzáférését várhatóan elvesztő Nagy-Britanniára) nézve beláthatatlan következménye lehet. Persze itt is sok múlik azon, hogy milyen alkut harcolnak majd ki az EU-val, hiszen akár az is előfordulhat, hogy jól jön ki mindkét gazdaság a dologból.
 • Az előbbi sokkhatását tetézheti az európai bankrendszer általános rossz helyzete, főleg az olasz bankok harca a nem teljesítő hitelekkel (és a Monte Paschi harca a túlélésért) okozhat volatilitást idén, de más bankok (a Deutsche Bank 7,2 milliárd dolláros, a Credit Suisse 5,28 milliárd dolláros bírságot kapott, bár ezek a vártnál enyhébbre sikerültek, más bankoknál, például a Barclaysnél is nyomoznak) háza táján is vannak gondok, valamint a görög helyzet továbbra is hosszú távú megoldásra vár.
 • Komplett könyvek készülnek arról, hogy Kína unorthodox pénzügyi világával mennyi probléma van (brutális mérlegen kívüli nem teljesítő hitelállomány, romló tőkemutatók, rohamosan növekvő adósság, dollárban történő eladósodás, ingatlanlufi, stb.), viszont az is igaz, hogy az állam igyekszik egyre szigorúbban (bár egyelőre nem túl hatékonyan) fellépni a felmerülő problémák ellen, ha addig nem omlik össze, évekbe telhet, mire hatástalanítják a második legnagyobb gazdaságának motorjában ketyegő, rendkívül érzékeny bombát.

Mivel érdemes kockáztatni?

Magyar részvények:

Idén a 2007-es történelmi csúcson is túllőtt a BUX, már 32 000 pont körül jár. Az OTP 2008 január, a Mol 2011 július, a Telekom 2012 május óta nem látott szintekre került, a Richter pedig soha korábban nem állt olyan magasan, mint az elmúlt hetekben. A sorozatos rekordok ellenére sok elemző szerint a magyar részvénypiac még mindig nem drága és a javuló gazdasági környezet és nyereségességi mutatóknak köszönhetően jó vételi lehetőséget jelenthetnek még mindig a magyar papírok.

Részletesebben a magyar részvényekről itt írtunk korábban:Külföldi részvények:
 • Az amerikai részvénypiac mozgását várhatóan a Trump Twitter-fiókján megjelenő üzenetek (illetve, ha változik a helyzet, hivatalos bejelentései) és a Fed kamatpolitikája fogja befolyásolni 2017-ben, a legtöbb elemző szerint a volatilitás idén jelentős lehet. Várhatóan az elnök protekcionista gazdaságpolitikája miatt (amelynek keretein belül számos infrastrukturális és munkapiacot stimuláló intézkedést, valamint adócsökkentést is jelentett be) összességében a volatilitás ellenére is az év végét pluszban zárhatják a jelentősebb amerikai részvényindexek, a dollár pedig erősödhet.
 • Az európai részvényeket jelentősen alulárazottnak tartja sok elemző, viszont a rossz növekedési adatok, a fent említett kockázatok és a német, francia, illetve holland választások miatt nem sok esélye lesz idén sem annak, hogy a fejlett európai részvénypiacok kimásznak a jelenlegi tengődésből.
 • A feltörekvő gazdaságokkal kapcsolatosan nagyon sok a kérdőjel,több piac is lehet, amely attraktívabbá válik majd a stabilizálódó olajárak miatt (például Oroszország, Közel-Kelet), viszont az Egyesült Államokkal kötött kereskedelmi megállapodások várt felrúgásával (például India, Kína esetén) rövid távon egyik érintett ország sem jár majd jól. A fent említett kínai kockázat mellett például Indiában zajlik a legnagyobb címjegyű bankjegy bevonása is, amely pozitív hatást gyakorol a gazdaság fehérítésére, viszont visszavetheti a fogyasztást, mivel előfordulhat, hogy jelentős mennyiségű likviditást radíroz le a piacról.

Ha egyébként egy komplett piac emelkedésére akarunk spekulálni és hajlandóak vagyunk 1,5-3% hozamról lemondani a költségek javára azért, hogy egy diverzifikált portfóliót kapjunk kézhez (így a várható volatilitást is mérsékelni tudjuk), egy részvényalapon keresztül is meg tudjuk játszani a piaci mozgásokat.

Óvatosabb duhajoknak

 • Mivel az MNB idén sem tervez kamatemelést és a bankközi kamatokra is lefelé irányuló erők hatnak, nem várható, hogy a 0,5 százalék körüli betéthozamok jelentősen javulnak, ezért kockázatkerülő befektetőként is érdemes más eszközt keresni magunknak.
 • A rövidebb lejáratú állampapírok (KKJ, FKJ) kamata csökkenhet, vagy legalábbis stagnál jövőre, mivel a hosszabb állampapírok felé akarja elmozdítani az ÁKK a lakosságot.
 • A 2016-os infláció várhatóan 0-0,5 százalék között lesz, így a magyar, lakossági inflációkövető állampapírok (PMÁK) kamatbázisa 2017-ben sem módosul jelentősen (vagy egyáltalán). Előfordulhat viszont, hogy idén már beindul az infláció (ami akár 2-3% is lehet) és még mielőtt a kamatbázist jelentősen módosítani kell 2018-ban, a kamatprémiumot csökkentheti az ÁKK (annak ellenére, hogy ezek jellemzően hosszabb lejáratú állampapírok). Ezért a jelenlegi, 2,75-3% kamatprémiumot fizető, 3-5 éves állampapírokból érdemes addig venni, amíg ez az érték ilyen magas.
 • Kötvényalapokba fektetni kevésbé lehet kifizetődő, mert bár 2017-re jelenlegi ismereteink szerint nem tervez monetáris szigorítást az MNB, további kamatvágást sem terveznek, ezért ezek az alapok már nem fognak tudni olyan könnyen többlethozamot szerezni a kedvezőbb kamatozású kötvények felértékelődésén, ha pedig 2018-ban szigorítani kezd a jegybank, könnyen lehet, hogy még bukunk is ezeken az alapokon. Érdemes lehet felhasználni ezt az évet arra, hogy kitárazzunk a kötvényalapokból, zsebre tegyük az elmúlt évek rendkívül jó hozamát és más befektetési lehetőség után nézzünk. Az amerikai kötvényalapokat pedig mindenképp érdemes elkerülni, hiszen ha például a Fed haladni tud a kamatemelési pályával, ezekkel szinte biztosan akkorát fogunk bukni, hogy még a dollár várható erősödése sem tudja majd ezt helyrehozni.
 • Kockázatkerülő befektetőknek jó alternatíva lehet akár egy ingatlanalap, akár egy aktívan kezelt, kevésbé kockázatos abszolút hozamú alap az idei évre, bár valamekkora árfolyammozgásra itt is készülnünk kell.

Lakásra gyűjtesz?

Ha lakásra szeretnél elkezdeni gyűjteni 2017-ben, továbbra is a lakástakarék lehet a legjobb megoldás, ami 30 százalékos állami támogatást biztosít. Hasonlóan működik alapjáraton egy bankbetéthez: a pénztár biztosít bizonyos százalékú (0,1-3%) kamatot a behelyezett pénzre, erre adják pluszban az állami támogatást, évi 72 000 forint felső határig.

Jelenleg ez a legmagasabb hozamú, kvázi kockázatmentes befektetési lehetőség. Idén annyi változik, hogy jogszabályban maximálják a kiutalási időszakot két hónapra.

Négy évre érdemes megkötni a lakástakarékot, a hozamot ugyanis így lehet maximalizálni, lejárat után kedvező kamatozású hitellel is ki tudjuk egészíteni a befektetést, erről itt írtunk:

Nyugdíjra spórolsz?

Ha szeretnél elkezdeni nyugdíjra takarékoskodni, három lehetőség áll előtted, a nyugdíj-előtakarékossági számla, az önkéntes nyugdíjpénztárak és a nyugdíjbiztosítás. Mindhárom esetben igénybe vehető 20 százalék állami támogatás a számlára (NYESZ esetében 100-130 ezer, nyugdíjbiztosítás esetében 130 ezer, nyugdíjpénztár esetében 150 ezer forintos plafonig). Főbb jellemzőik, hogy:
 • A NYESZ esetében találkozhatunk a legbarátságosabb költségszerkezettel, viszont itt saját magunknak kell döntenünk a befektetésünk allokálásáról, a vagyonunk kezeléséről.
 • A nyugdíjpénztárral más dolgunk nincs, mint fizetni a tagdíjat, itt a szolgáltató gondoskodik a vagyonkezelésről, nekünk csak azt kell végiggondolnunk, hogy milyen időtávban szeretnénk befektetni és ennek kapcsán mekkora kockázatot vállalunk.
 • A nyugdíjbiztosítások jellemzően a legdrágábbak a piacon, viszont számos plusz szolgáltatást kapunk cserébe, mint a kockázati biztosítás, a garantált hozam lehetősége (vegyes biztosítások esetén), a tanácsadó segítsége, stb. Január 1-jén lépett életbe az etikus életbiztosítási koncepció is, amely többek közt a (nem csak nyugdíjcélú) termékek költségeit csökkentette, átláthatóbbá tette őket és az eszközalapok kínálatát is összehangolta.

Azt, hogy melyiket és miért érdemes választani, itt írtunk le részletesen:A megtakarítási célú biztosításokra váró változásokról itt írtunk:
GettyImages-1186510967
Megtudtuk mekkora penzugyi buntetest vallat be a kormany Orban Viktor Jean-Claude Juncker
dohányzás cigaretta
GettyImages-994507602
GettyImages-961179614
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
GettyImages-961179614