Két éve büntetik a magyar bankokat és brókercégeket, és most jön csak a java
Befektetés

Két éve büntetik a magyar bankokat és brókercégeket, és most jön csak a java

Két éve már, hogy kirobbantak a hazai brókerbotrányok, a Beva, a Kárrendezési Alap és az OBA összesen eddig 250 milliárd forintot fizetett ki a károsultaknak. A magyar pénzügyi és bankrendszer ezzel még nem lélegezhet fel, a terheket még közel 15 évig cipelik, csak idén mintegy 30 milliárd forintos befizetést teljesíthetnek a három intézmény felé.

Brókerbotrányok: eddig 250 milliárd forint

Lassan két éve, hogy a Buda-Cash Brókerház tevékenységi engedélyének visszavonásával kezdetét vették a hazai brókerpiaci botránysorozatok, a betétesek és a befektetők kártalanítását végző szervek eddig összesen mintegy 250 milliárd forintot fizettek ki az érintetteknek.

A Beva Portfolio-nak küldött adatai alapján az alap 2015-től idén januárig összesen több mint 104 milliárd forintot fizetett ki a három brókerügy károsultjainak, ebből a legtöbbet, 86,5 milliárdot 2015-ben, közel 18 milliárdot tavaly, míg idén közel 22 millió forintot.

A legmagasabb kártalanítási kötelezettsége a Bevának a Quaestor esetében volt, az itteni károsultaknak több mint 88 milliárd forintot fizetett ki 2015 óta, ezt követi a buda-cash-eseknek kifizetett közel 16 milliárd, és egy alacsonyabb, 166,6 millió forintos kártalanítás a hungáriás ügyfeleknek. A Bevához 2015 óta összesen közel 44 500 darab kérelem érkezett be a brókerbotrányok ügyében, eddig az alap 41 290 főnek fizetett kártalanítást.

Két éve büntetik a magyar bankokat és brókercégeket, és most jön csak a java
A Quaestor és a Hungária kötvényeseinek kárrendezését végző Kárrendezési Alap 2016-ban kezdte meg a kifizetéseket, tavaly és idén eddig összesen 39,4 milliárd forintot fizetett ki, ebből a legtöbbet, 39,3 milliárdot még 2016-ban.

A csak Quaestor kötvénnyel rendelkezők számára 36,4 milliárd, a csak Hungária kötvénnyel rendelkezőknek 2,9 milliárdot, míg a mindkét brókercég kötvényeivel rendelkezőknek 97,5 millió forintot fizetett a Kárrendezési Alap. A kötvényesektől összesen eddig 32 861 kérelem érkezett be, a kárrendezést 21 223 főnek ítélték meg és fizették ki.

Két éve büntetik a magyar bankokat és brókercégeket, és most jön csak a java
A még függőben lévő ügyekkel kapcsolatban a Beva arról tájékoztatott, hogy
  • a Buda-Cash kártalanítás esetében nagyjából 100 ügyfél kérelme van még függőben, valamint a Saxo Banknál lévő értékpapírok utáni kártalanítás. Ez utóbbival kapcsolatban a Beva maximum 1600 fő mintegy 2 milliárd forint értékű kártalanításával kalkulál. a Saxo Banknál lévő értékpapírokkal kapcsolatos mizéria már régóta húzódik, a legfrissebb információk szerint magyar bíróság dönt majd az ügyben.
  • A Hungária ügyfeleknek kifizetendő kártalanítás összeg várhatóan egymilliárd forintot tesz majd ki az eddigieken felül,
  • a Quaestornál pedig csak az elhunyt igénylők, illetve a bírósági határozatokkal jelentkező QPT-s ügyfelek esetében vannak függő ügyek, a várható kifizetés itt is nagyjából 1 milliárd forint lehet.

A Kárrendezési Alap esetében már csak a Quaestornál és a bírósági határozatokkal jelentkező QPT-s ügyfeleknél várhatóak függőben lévő kifizetések, de ezekre nem tudott becslést adni a Beva.

A Beva és a Kárrendezési Alap így összesen eddig közel 144 milliárd forintot fizetett ki, az OBA pedig a DRB bankcsoport betéteseinek kártalanítására több mint 104 milliárd forintot, összesen közel 250 milliárd forintot tett ki tehát eddig a brókerbotrányokkal kapcsolatos kártalanítás.

Idén mintegy 30 milliárdot fizethetnek be a Beva- és OBA-tagok

  • Tavaly nagyjából 9,3 milliárd forintból gazdálkodott a Beva, idén pedig 10 milliárd körüli bevétellel kalkulál. A tagoknak a kártalanítási ügyek miatt már 2015-ben rendkívüli befizetést kellett teljesíteniük a Beva felé, a a díjak megemelése főként az MNB-től kapott áthidaló kölcsön fedezésére kibocsátott, 2030-ban lejáró Beva-kötvények törlesztése miatt vált szükségessé.
  • A Bevának fizetendő díjak mellett a Beva-tagonak a Kárrendezési Alap törlesztési terheit és működési költségeit is finanszírozniuk kell. A Beva tájékoztatása szerint a Kárrendezési Alap által 10 évre felvett hitelnek, fix kamatozás mellett évi 5,1 milliárd forint összegű terhe van. Ha ehhez még hozzáadjuk az alap tavalyi és idei várható működési költségeit, akkor a Beva-tagok idei befizetési kötelezettsége 5,576 milliárd forintot tesz ki (a Quaestor-törvény alapján az itteni díjbefizetés nem haladhatja meg a 7 milliárd forintot).
  • És ezzel még nincs vége a felsorolásnak, ugyanis a Beva banki tagjai egyben az OBA tagjai is, így nekik még az OBA felé is teljesíteniük kell az éves díjbefizetést. Az OBA-nál a Buda-Cash-hez köthető DRB Bankcsoport betéteseinek kártalanítását nehezítette, hogy a 2014-es takarékszövetkezeti csődsorozatok jelentősen leapasztották az alap vagyonát. Az OBA Portfolio-nak küldött válaszai alapján 2017-ben, hasonlóan tavalyhoz, 14,7 milliárd forintot tehet ki a díjbevétel, az alap jelenleg közel 27 milliárd forintos vagyonból gazdálkodik. Bár tavaly júniusban a Beva után az OBA is változtatott az addigi díjszámítási metóduson, megemelve a korábbi díjkulcs mértékét, az OBA tájékoztatása szerint ez nem jelent majd többletterhet a tagokra nézve, inkább csak az eddigi díjfizetés kockázat-alapú szétosztását célozza a tagok között. Elmondásuk szerint az OBA általi kötvénykibocsátás sem igényel egyelőre díjemelést.
  • Bár a brókerbotrányokhoz közvetlenül nem kapcsolódik, a hazai bankok és brókercégek a Szanálási Alapba is teljesítenek befizetést, ennek mértéke idén 7,4 milliárd forintot tehet ki.


Két éve büntetik a magyar bankokat és brókercégeket, és most jön csak a java
Könnyítésként arra is gondolhatnánk, hogy a felszámolásokból fakadó megtérülések valamelyest enyhítik a tagi terheket.
  • Az OBA-nál ilyen szempontból jobban áll a tagok szénája, ott ugyanis 2015-ben 1,8 milliárd, tavaly pedig 11,3 milliárd forint folyt be a (nem egyedül a DRB bankcsoporthoz köthető) felszámolásokból, ráadásul idén 24 milliárdos megtérülésre számít az intézmény.
  • A Bevától azonban azt az információt kaptuk, hogy sem 2015-ben, sem 2016-ban nem volt megtérülés a felszámolásokból, ráadásul idénre sincs még arra vonatkozó információ, hogy bármi befolyna az alaphoz ezen a jogcímen.

A Kárrendezési Alap esetében annyi könnyebbsége van a Beva-tagoknak, hogy az ide teljesített befizetést levonhatják a társasági adóból, a fizetendő pénzügyi szervezetek különadójából vagy a fizetendő hitelintézeti különadóból, illetve a fizetendő pénzügyi tranzakciós illetékből. A visszajáró összeget legelőször az idei adókötelezettség alapján igényelhetik a Beva-tagok, ezen belül is első körben az idei első negyedévre vonatkozó pénzügyi szervezetek különadóját lehet így csökkenteni, ezt követően a többi adónem felmerülésének sorrendjében lehet figyelembe venni az alapba történő befizetést

.

A Bevánál csak tavaly hét tagnak szűnt meg a tagsági viszonya, így megközelítőleg 50-re csökkent a tagintézetek száma. Bár a tagok között nagyjából egyenlő a megoszlás számosságukat tekintve a befektetési alapkezelők, a brókercégek és a bankok között, a befizetett összegek alapján a hitelintézetek adják a befizetések több mint 80%-át. Az OBA-nál a bankok mellett a szakosított hitelintézetek (főként lakás-takarékpénztárak) és takarékszövetkezetek is a tagok között vannak, de a befizetések nagyobb részét itt is a bankok adják.

Két éve büntetik a magyar bankokat és brókercégeket, és most jön csak a java
Cmílapkép forrása: MTI Fotobank/Szigetváry Zsolt
cimlap_Hernadi
Frankfurti tőzsde
Volkswagen
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
sme kkv csomag laptop
Huawei
kinaielnök
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
shutterstock_564998512