10 őrült piaci összeomlás, ami brutális válságot okozott
Befektetés

10 őrült piaci összeomlás, ami brutális válságot okozott

A történelem során számtalanszor tapasztalhattuk, hogy egy maroknyi hozaméhes spekuláns romba döntötte a világ gazdaságának jelentős részét. A klasszikus, arany- és hitelpiaci anomáliák mellett olyan extrém esetek is előfordultak, hogy a tulipánkereskedelem okozott brutális válságot, sőt a tőzsdézés hajnalán egy olyan cég árfolyama is elszállt, amely a növényekből akarta kinyerni a nap fényét. Összeszedtük a történelem tíz legendás válságát; némely ezek közül kifejezetten abszurd tanulságul szolgál azoknak, akik a tuti üzletet keresik a gyors meggazdagodás reményében.

1 2 3

Az első válság, valutamanipuláció és spekulatív krízis.

Az első feljegyzett pénzügyi válság, Kr. u. 33

A történelem első feljegyzett pénzügyi válsága az ókori Római Birodalomra sújtott le, 33 évvel az időszámításunk kezdete után. Nemcsak a krízist, hanem az arra született megoldást, a mennyiségi lazítást is Tiberius császárnak köszönhetjük, aki Kr. u. 14 és 37 között uralta a birodalmat.

A krízist egyszerre számos tényező összefonódása okozta: az elefántcsont és a strucctoll árfolyama összeomlott, egy nagy kereskedőház csődbement a föníciai munkások sztrájkja miatt, mindez pedig kihatott két nagy római bankra, a Quintus Maximusra és a Lucious Vibóra is. Emellett Észak-Galliában lázadás tört ki, ahol rengeteg római befektető tőkéje elégett, a mezőgazdaság pedig évek óta gyengélkedett.

A bombát Publius Spencer, egy vagyonos nemes robbantotta ki, aki 30 millió szesztercius kölcsönt akart felvenni a bankárától, aki a kérést nem tudta teljesíteni és csődöt jelentett. A következő napokban végigsöpört a bankszektoron egy komolyabb válsághullám: Korinthusban, Karthágóban, Lugdunumban és Bizáncban sorra zártak be a pénzintézetek, hitelezők. Egyes bankok úgy akartak védekezni, hogy visszahívták a hiteleik egy részét, ami bedöntötte a földárakat és az ingatlanárakat is.

Tiberius úgy kezelte a helyzetet, hogy 100 millió szesztercius kamatmentes hitelt osztott szét a megbízható bankárok közt, a felpörgő hitelezés pedig megállította az ingatlanpiac és a bankok összeomlását is.10 őrült piaci összeomlás, ami brutális válságot okozott
Tiberius császár. Kép: Shutterstock

Az első valutamanipulációs válság, 1621-1623

A világ első, nagyban játszó valutamanipulátora a Német-római Császárság (másnéven Szent Római Birodalom) volt, amely a harmincéves háborúban való részvételét akarta valutadevalvációval finanszírozni, hatékony adórendszer akkoriban ugyanis még nem létezett.

A birodalom persze nem a saját pénzének értékét rontotta le; összeszedték egyes külföldi országok, városok valutáit, beolvasztották a fémpénzeket, majd újrakovácsolták őket alacsonyabb nemesfém-tartalommal. A cél az volt, hogy ne a saját gazdaságukat tegyék tönkre a gyakorlattal, hanem igyekeztek a pénzt minél messzebbre vinni, egy idő után azonban egyre szélesebb körben értesültek a gyakorlatról az érintettek, az alacsonyabb értékű érmék egy jelentős része pedig visszatalált a birodalomba.

Kisebb lázadások törtek ki, a zsoldosok nem voltak hajlandóak a devalvált pénzért harcolni, a régió nagyobb városállamain pedig mind gazdasági káosz lett úrrá.

A devalválást 1623-ban beszüntették, a séma azonban megismétlődött Ausztriában, Magyarországon, Bohémiában és Lengyelországban is, bár kisebb mértékben.

10 őrült piaci összeomlás, ami brutális válságot okozott
II. Ferdinánd mauzóleuma. Az ő uralkodása alatt zajlott a kétes etikájú gyakorlat. Kép: Shutterstock

A világ első spekulatív válsága, 1637 körül

Bár szintén nem a részvénypiachoz köthető, a világ első feljegyzett spekulatív válsága az 1600-as évek közepén tomboló Holland tulipánőrület volt.

Az 1500-as évek végén kerültek először tulipánok Hollandiába és egy furcsa vírus terjedt végig rajtuk, amelytől lángnyelv-szerű minták jelentek meg a szirmaikon. Az ilyen virágok iránti kereslet repítette a levegőbe a tulipánhagymák árát.

A rali csúcspontján egy hagyma tízszer annyit ért, mint egy kézműves mesterember éves fizetése. Több hektárnyi földet, kastélyokat cseréltek el egy-egy tulipánhagymáért,

majd amikor beszakadt az ár, miután egyes nagyobb befektetők elkezdtek kiszállni a piacról, egy fej vöröshagymával egyenértékűvé vált a tulipán árfolyama.

A válságról egyébként Charles Mackay 1841-es könyve ír részletesen, számos történész cáfolja annak hitelességét, elsősorban a feljegyzések és források hiánya miatt.

10 őrült piaci összeomlás, ami brutális válságot okozott
Nem véletlen, hogy a tulipánok Hollandia egyik nevezetessége a mai napig. Kép: Shutterstock
Ez a cikk folytatódik
1 2 3
onlinevásárláse-kereskedelem
mexikói katonák
wall street_shutterstock
Kiadta újabb hard-Brexit felkészítő anyagát Brüsszel: ez vár az emberekre és cégekre
Alteo klub
boeing 737NG
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
wall street_shutterstock