Előfizetői tartalom

10 őrült piaci összeomlás, ami brutális válságot okozott

A történelem során számtalanszor tapasztalhattuk, hogy egy maroknyi hozaméhes spekuláns romba döntötte a világ gazdaságának jelentős részét. A klasszikus, arany- és hitelpiaci anomáliák mellett olyan extrém esetek is előfordultak, hogy a tulipánkereskedelem okozott brutális válságot, sőt a tőzsdézés hajnalán egy olyan cég árfolyama is elszállt, amely a növényekből akarta kinyerni a nap fényét. Összeszedtük a történelem tíz legendás válságát; némely ezek közül kifejezetten abszurd tanulságul szolgál azoknak, akik a tuti üzletet keresik a gyors meggazdagodás reményében.

Az első válság, valutamanipuláció és spekulatív krízis. Az első feljegyzett pénzügyi válság, Kr. u. 33A történelem első feljegyzett pénzügyi válsága az ókori Római Birodalomra sújtott le, 33 évvel az időszámításunk kezdete után. Nemcsak a krízist, hanem az arra született megoldást, a mennyiségi lazítást is Tiberius császárnak köszönhetjük, aki Kr. u. 14...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái