Miután meghalsz, a pénzed közel ötöde az állam zsebében landolhat
Befektetés

Miután meghalsz, a pénzed közel ötöde az állam zsebében landolhat

Halálunk esetén a hátramaradt szeretteink számos esetben megúszhatják a 18%-os öröklési illetéket, sőt, bizonyos esetekben még a hagyatéki eljárást is, ha egyes dematerializált befektetésekben tartjuk a vagyonunkat. Megnéztük, melyik befektetés, megtakarítás hogyan öröklődik.
Sajnos bárkivel előfordulhat az a szomorú tragédia, hogy elhalálozik és a szerettei nem férnek hozzá a pénzéhez, befektetéseihez, amely a család kiadásainak fedezéséhez kellene, mert hagyatéki eljárás alá vonták. Ilyen esetben gyakran előfordul ugyanis, hogy hosszú hónapok után dönti el a hagyatéki eljárást lefolytató közjegyző vagy - vita esetén - akár a bíróság, hogy ki az örökös, sőt, még az is lehet, hogy 18%-os öröklési illetéket is ki kell fizetnie az örökösnek a megörökölt vagyonra.

Mentes az öröklési illeték alól
 • az egyenes ági rokon (beleértve az örökbefogadást), túlélő házastárs kezébe kerülő vagyon,
 • az örökhagyó mostoha- és nevelt gyermekének járó örökrész tiszta értékéből 20 millió forint,
 • egy örökösnek jutó ingóörökség (gépjármű és pótkocsi kivételével) 300 ezer forint forgalmi értéket meg nem haladó része.


Jellemzően a fenti esetekben is hagyatéki eljárás alá vonják a pénzt, ami több hónapot is igénybe vehet, ezért
 • érdemes még életünk során minden befektetésünk kedvezményezettjét megjelölni (amennyiben ez lehetéges),
 • pénzünk egy részét olyan termékekbe fektetni, amelyekhez illetékmentesen hozzáférnek halálunk után a szeretteink.

Megnéztük, melyik befektetési, megtakarítási terméktípus hogyan öröklődik.

Értékpapírszámla, nyugdíj-előtakarékossági számla, tartós befektetési számla

Az értékpapírszámla egyik jelentős hátránya, hogy nem lehet hozzá kedvezményezettet megjelölni. Bár 2014-ben az Országgyűlés napirendjén volt egy tervezet, amely ezt lehetővé tette volna, ezt végül elkaszálták, így a számlán lévő vagyon az örökösödési eljárás részét képezi. Az öröklési illetéket viszont kikerülhetjük, ha
 • egyenes ági rokon, illetve házastárs szerzi meg az örökrészt,
 • EGT-állam által kibocsátott, hitelviszonyt megtestesítő értékpapírokat örököltetünk,
 • az egy örökösre jutó ingóörökség 300 ezer forint alatti érték.

Ahhoz, hogy az értékpapírszámlán tartott vagyonhoz hozzáférhessünk, többek közt
 • jelezni kell a banknak a tulajdonos halálát, ilyenkor egy speciális letéti számlára kerül az elhunyt vagyona, amelyen semmilyen megbízást nem lehet adni (a meglévő megbízások pedig megszűnnek),
 • bizonyítani kell az öröklést a megfelelő okiratokkal, közjegyzői hagyatékátadó végzéssel, esetleg bírósági ítélettel és a megfelelő okiratokkal az örökösnek azonosítania kell magát,
 • az értékpapírok átvezetésre kerülnek az örökös számlájára (az értékpapírok visszaváltása problémás lehet abban az esetben, ha az örökös számláját vezető intézmény nem forgalmazza őket),
 • az értékpapírok névértéken öröklődnek, az árfolyamnyereséget is le kell adózni, ez jellemzően 15%-os kamatadót jelent.

A nyugdíj-előtakarékossági számla (NYESZ) adókedvezményei és adójóváírása nem illeti meg az örököst, az értékpapírjait egy normál értékpapírszámlára transzferálhatja.

Hasonló a helyzet akkor is, akkor is, ha egy Tartós Befektetési Számlát (TBSZ) öröklünk, ez a szerzés jogcíme alapján szintén adóköteles lesz.

Lakás-takarékpénztár

A lakás-takarékpénztárak öröklését a lakástakarékokról szóló törvény szabályozza, amely szerint az LTP-számlán elhelyezett pénz és ennek kamatai is adó- és illetékmentesen örökölhetők.

A pénz a kedvezményezetté lesz, ha nincs megjelölve, akkor hagyatéki eljárás alá kerülhet a pénz és az itt megállapított örökös kapja meg.

Az örökös ezután dönthet úgy is, hogy fizeti a megtakarítást, ha így tesz és lakáscélra használja fel a pénztárban összegyűlt vagyont, az éves 30%-os (maximum 72 ezer forintos) állami támogatásra is jogosult lesz.

Önkéntes pénztárak

Önkéntes pénztárak esetén is lehet kedvezményezettet megjelölni, így a hagyatéki eljárásnak nem lesz pénze a nyugdíjpénztári, önsegélyező pénztári, illetve egészségpénztári vagyonunk, így öröklési illetéket sem kell rá fizetnünk.

Az örökös a pénztári vagyont felveheti vagy kérheti az összeg átvezetését saját pénztári számlájára, ezzel is bővítve a megtakarítását.

Megtakarítási célú életbiztosítás

A megtakarítási célú életbiztosítások öröklése hasonló abból a szempontból, hogy itt is meg kell jelölnünk szerződéskötéskor egy kedvezményezettet, ha ez nem történik meg, a hagyatéki eljárás dönt az öröklésről.

Annyiban viszont sajátosak a megtakarítási célú életbiztosítások, hogy járhat hozzájuk kockázati fedezet is, ami azt jelenti, hogy egyes biztosítók fizetnek, ha bizonyos feltételek mellett hal meg a számlatulajdonos, például baleseti halálban. Az alapfedezet mellé kockázati kiegészítőket is köthetünk, ezek persze olyan plusz költséget jelentenek, amelyek rontják a megtakarításunk értékét.

Az alapbiztosítás
 • egyes termékeknél fix, előre meghatározott térítési összeget és kockázati díjat jelent,
 • más termékeknél pedig a szerződő dönti el, hogy mekkora legyen a térítési összeg, jellemzően minél öregebb, a havi díj annál nagyobb, egységnyi biztosítási összegért.
walmart_getty
facebook_getty
wall street_shutterstock
Sundar Pichai, CEO of Google, getty
BET
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
mitsubishi_getty