Mi a titka a 10 legnépszerűbb magyar befektetésnek?
Befektetés

Mi a titka a 10 legnépszerűbb magyar befektetésnek?

A tíz legnagyobb magyar alap portfóliómenedzserei a teljes magyar befektetési alapokban tárolt vagyon majdnem 40%-áért felelősek, összesen 1749 milliárd forintot kezelnek. Nem kis felelőssége van az alapoknál a szakemberek hozzáértésének, hiszen az alapok többsége aktívan kezelt. Utánajártunk, mi a titka a tíz legnépszerűbb magyar befektetési alapnak.

Mit tudnak a legnagyobb alapok?

A Magyarországon kezelt befektetési alapokban forgó teljes vagyon közel 38%-át kezeli a legnagyobb tíz magyar alap, összesen 1749 milliárd forintot tartanak a befektetők ezekben az alapokban, miközben a teljes magyar piac körülbelül 4653 milliárd forintot tesz ki.

Magyarország legnagyobb alapja az Erste Ingatlanalapja, 338 milliárd forintos kezelt vagyonnal nemrég előzte meg a másik nagy piaci szereplőt, az OTP Optimát, amely körülbelül 302 milliárd forintnyi befektetői tőkéért felel. Ezt követi harmadik helyen az OTP Ingatlan Alapkezelő legnagyobb alapja, 177 milliárd forinttal.

Érdemes megjegyezni, hogy válság utáni ingatlanalap-likviditási krízis már nem kísérti a befektetőket, hiszen a legnagyobb alapok között három ipari ingatlanokba fektető alap is szerepel, a top 10 alap vagyonának 38%-a csoportosul ezeknek a kezében.

Mi a titka a 10 legnépszerűbb magyar befektetésnek?
Megkerestük az alapkezelőket is választ keresve arra, hogy mi teszi ezeket az alapokat különbbé más, hasonló befektetési politikát követő alapokhoz képest:
  • Az OTP Alapkezelő azt válaszolta, hogy a Tőkegarantált Pénzpiaci alap és az Optima esetében elsősorban a 14, illetve 90 napos tartási idő után életbe lépő tőkegarancia, az abszolút hozamú Supra esetén pedig a vonzó historikus teljesítmény miatt kedvelik ezeket az alapokat a befektetők.
  • A Budapest Alapkezelő úgy fogalmazott, hogy a konkurens alapokhoz nagyon hasonló stratégiát követ a Budapest Állampapír alap, úgy tűnik tehát, hogy ennek az alapnak kirívó erénye nincs.
  • A CIB Hozamvédett betét alapja alapvetően egy klasszikus likviditási alap, az eszközök egy része viszont hosszabb időre van lekötve.
  • Az Erste az Ingatlan Alap népszerűségét a stabilitással és a magas likvid résszel magyarázza, a Kamatoptimumét a kategóriáján belüli magas historikus hozammal, a Megtakarítási alapét pedig az aktív befektetési politikán elért, diverzifikált portfólióval magyarázza az alapkezelő.
  • A Magyar Posta Takarék Ingatlan Alap iroda-, és kereskedelmi ingatlanokból és logisztikai egységekből állított össze egy diverzifikált, "A" kategóriás ingatlanokból álló portfóliót az alapkezelő válasza szerint, földrajzi régiók között is diverzifikálnak.


Az alábbi táblázatban, amely az alapok hozamadatait mutatja (április 24-ig, éven túl évesített számokat láthatunk) látható ez a jelenség: 3-6% között tudtak hozni az elmúlt tíz évben, éves szinten ezek a termékek. Persze az elmúlt években az alacsony kamatkörnyezetben a kockázatkerülő pénzpiaci- és rövidkötvény alapok hozama jelentősen megcsappant.

Mi a titka a 10 legnépszerűbb magyar befektetésnek?

Hol juthatok hozzájuk?

Megkérdeztük az alapkezelőket arról is, hol lehet hozzájutni ezekhez a népszerű alapokhoz:
  • Az OTP pénzpiaci és kötvényalapjaiból az OTP banki hálózatán keresztül (illetve a pénzpiaci alap esetén egy másodlagos forgalmazónál is), míg az abszolút hozamú Suprából a saját csatornán felül prémium- és privátbankokon keresztül is vásárolhatunk.
  • A Budapest Állampapír alap értékesítése a lakossági és vállalati üzletágakon keresztül zajlik. Közülük a legnagyobb forgalmat a privátbanki szolgáltatásokat kínáló Money+ üzletágunk biztosítja.
  • A CIB Hozamvédett alapját bankfiókon, elektronikus csatornákon és külső forgalmazók segítségével is forgalmazzák, 65-70%-a elektronikus csatornákon keresztül történik.
  • Az Erste alapjait elsősorban az Erste Bank lakossági üzletágain keresztül értékesítik.
  • A Magyar Posta Takarék Ingatlan Alapot a Diófa Alapkezelő három forgalmazói partnere, az FHB Bank Zrt., a Takarékbank Zrt. és a Magyar Posta Befektetési Zrt. (MPBSZ) értékesíti.

Ezen kívül egyes alapok befektetési jegyei (pl. az OTP Supra) a tőzsdére is be vannak vezetve, erről itt írtunk:Befektetés előtt érdemes megvizsgálnunk a választott termék költségeit is. Az alábbi táblázatban (amelyeket a Kiemelt Befektetői Információk, KIID-ek alapján raktunk össze) láthatjuk, hogy az alapok többsége nem rontja jelentős folyó költségekkel a befektetéseink hozamát. Érdemes megjegyezni, hogy befektetéskor (a számlavezető intézmény kondícióitól függően) az itt feltüntetett költségeknél olcsóbban, bizonyos esetekben akár ingyen is befektethetünk.

Mi a titka a 10 legnépszerűbb magyar befektetésnek?
Arra a kérdésünkre, hogy a bevételük mekkora hányadát szerzik az alapkezelők ezekből az alapokból, egyedül az Erste válaszolt egy becsült számmal (ők azt mondták, hogy az Alapkezelő bevételének körülbelül felét teszik ki ezek az alapok), a többi szereplő nem, vagy csak kitérően válaszolt (a CIB például azt válaszolta, hogy az alapjuk költségei csökkenő tendenciát mutatnak).

Megkérdeztük őket arról is, hogy oszlik meg a lakossági és intézményi befektetők vagyona egyes alapokon belül, válaszaikat az alábbi ábrán összesítettük:

Mi a titka a 10 legnépszerűbb magyar befektetésnek?
(Az OTP adatai csak a saját értékesítési csatornáik forgalmát mutatják.)
facebook libra szablyozás
shutterstock_1077065507
donaldtrumpgolf
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500
Brexit Boris Johnson ketto level Donald Tusk
GettyImages-1135670779
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
wall street_shutterstock