Gyorsan megszedheted magad, ha Orbán Viktor kritikusára fogadsz
Befektetés

Gyorsan megszedheted magad, ha Orbán Viktor kritikusára fogadsz

Mióta kiderült az első forduló után, hogy jó eséllyel Macron lesz a francia elnök, az európai részvénypiacok szárnyalásnak indultak. Vannak olyan befektetők, akik azt várják, hogy év végéig akár kétszámjegyű növekedést is produkálhatnak az indexek. Ha erre akarunk fogadni, érdemes lehet egy megfelelően diverzifikált alapba fektetni a pénzünket, megnéztük, milyen alapok elérhetők most a magyar piacon, amelyek a fejlett Európát favorizálják.
Bár a Macron győzelmét követő első néhány nap nem tapasztalhattunk őrült ralit az európai piacokon, sok elemző gondolja, hogy az európárti politikus megadhatja a löketet a régóta várt növekedésnek a fejlett európai részvénypiacokon. Egyes elemzők azt várják, hogy kétszámjegyű hozamra tehetünk szert az év végéig, hiszen az európai tőzsdék a 2007-es magaslatokba repülhetnek vissza, ennek főbb okai, hogy
 • az európai vállalatok fundamentálisan stabilak,
 • bár esetleges gyújtópontok (a német választások, az olasz bankmentés és a görög helyzet) még mindig ott vannak a levegőben, a legfőbb, az eurozónára leselkedő fenyegetés Macron győzelmével megszűnt,
 • az EKB mennyiségi lazítása ellenére a válság óta nem volt jelentősebb rali az európai piacokon, sokan alulértékeltnek tartják még mindig a piacot.

Bár Magyarországon nincs olyan alap, amely egy az egyben lemásolná egyes európai részvényindexek alakulását, több aktívan kezelt alap is van, amelynek hozama adott esetben akár meg is haladhatja ezeket.

A Magyarországon kezelt, fejlett Európában befektető részvény- és származtatott alapok idei teljesítményén már látszik a lendület, az igazi löketet azonban nem Macron megválasztása, hanem az első forduló eredménye adta meg nekik, amikor kiderült, hogy az euroszkeptikus Le Pennek nem sok esélye van a győzelemre, Mélenchon pedig kiesett.

Gyorsan megszedheted magad, ha Orbán Viktor kritikusára fogadsz
Idén és az elmúlt egy évben egyébként kiválóan teljesítettek ezek az alapok, ezzel felhúzták a három- ötéves átlagos hozamadataikat is. Az alábbi táblázatban látható, hogy a legjobban teljesítő, a Concorde Alapkezelő által kezelt európai részvényalappal több mint 20 százalékot is kaszálhattunk, az MKB Momentum zártvégű, származtatott alapon kívül az összes befektetés 10% fölött teljesített egy év alatt.

Gyorsan megszedheted magad, ha Orbán Viktor kritikusára fogadsz
Az alapok egyébként egymástól jelentősen eltérő befektetési palettát kínálnak, mint ez kiderül a legfrissebb jelentéseikből:
 • A Concorde Hozamkereső főleg közvetlenül vesz részvényeket, ETF-eket; legnagyobb kitettségük az európai bankszektor árfolyamváltozásait lekövető Dow Jones Euro Stoxx 50-ben van (4,92%), ezt követi a német RWE energiacég (3,89%), a cseh holdingcég, a CEZ (3,45%), majd a Tesco és az Erste.
 • Az Erste Európai Részvény Alapok Alapja az ESPA Stock Europe alapba fekteti tovább az ügyfélvagyonát. Ez egy diverzifikált részvényalap, amelynek legnagyobb kitettsége a Roche-ban (3,13%), a Nestlében (3,07%) és a Shire brit gyógyszercégben van (2,64%).
 • A Generali Arany Oroszlán szintén közvetlenül EU-s részvényekbe fekteti az ügyfeleinek pénzét, legfrissebb jelentése szerint legnagyobb pozíciója a Totalban (5,13%), a Siemensben (3,69%) és a Bayerben (3,51%) található. Az alapnak forintos és eurós sorozata is elérhető.
 • A K&H főleg alapokon keresztül veszi fel a pozícióit, 77,96%-a egy "Index fund Europe" nevű alapban van, második legnagyobb kitettsége a Fidelity Funds Iberia. Tart az alap közvetlenül is részvényeket, összesen 5,51%-ban. Euróban denominált sorozata is van az alapnak.
 • Az MKB Európai Részvény alapja legnagyobb részben indexkövető alapokba, ezen belül is a Dow Jones Euro Stoxx 50 (34,76%) és az iShares Euro Stoxx 50 alapba (31,1%) fektet, de tartalmaz egyedi részvényeket is, ezek közül legnagyobb pozícióját az alap a Total Finában (5,9%) vette fel.
 • A Pioneer Selecta főleg négy másik pioneeres alapban (Top European Players, European Research, European Potential, Core European Equity) szórja szét az ügyfeleinek pénzét, de van benne egy DAX ETF is.

Érdemes megjegyezni, hogy több olyan alap is van ezek között, amelynek jelentős brit kitettsége van. Itt lehet előnyös az aktív vagyonkezelés, ugyanis ha valóban beválik az elemzők jóslata, amely szerint Nagy-Britanniának recessziótól kell tartania a Brexit miatt, az alapkezelő dönthet úgy, hogy leépíti ezt a kockázati kitettséget, még mielőtt a baj megtörténne.

Persze befektetéskor nemcsak a pozíciókat, hanem az alapok költségeit is érdemes megvizsgálnunk. Három jelentősebb költséggel találkozhatunk, ha a fenti alapokba be akarunk fektetni:
 • a vételkor és eladáskor fizetendő tranzakciós költséggel (ez a KIID-ben fellelhető értékeknél jellemzően alacsonyabb, 1-2%-os költséget jelent),
 • az alap vagyonkezelési, könyvvizsgálói, letétkezelői és egyéb működési költségeit összegző folyó költség (a hozam már ezekkel nettósított érték),
 • illetve bizonyos esetekben előfordulhat, hogy büntetőjutalékot is kell fizetnünk, ha öt napon belül visszaváltjuk a befektetési jegyeinket.

Az alapok kiemelt befektetői információs dokumentumaiból a következő költségekre lehetünk figyelmesek:

Gyorsan megszedheted magad, ha Orbán Viktor kritikusára fogadsz
Itt érdemes megjegyezni, hogy a fenti táblázatban nem szereplő MKB Momentum zártvégű alapból a tőzsdén vásárolhatunk, a tőzsdei tranzakciós költségeket minden befektetési cég saját maga szabja meg.

Mi van, ha nem alapot akarok?

Persze nem csak Magyarországon kezelt befektetési alapokon keresztül lovagolhatunk meg egy esetleges EU-s felívelést:
 • egyes elemzők szerint a francia, görög és spanyol nagyvállalatok részvényei rendkívül jól teljesíthetnek az év végéig, hiszen ezeknek az országoknak a részvénypiaca jelentősen alulárazott,
 • ha nem akarjuk egy intézmény kockázatát futni, vehetünk eurót is,
 • unit-linked biztosításokhoz tartozó eszközalapokon keresztül is vehetünk fel fejlett európai kitettséget, bár ez jellemzően hosszú távú befektetést jelent,
 • vagy vehetünk brókercégünkön keresztül külföldi passzív alapokat, ETF-eket is, ha van ehhez hozzáférésünk.
Benzinkút
hősök tere_getty
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
hősök tere_getty