10 legendás pénzügyi csalás, amibe beleremegett a világ
Befektetés

10 legendás pénzügyi csalás, amibe beleremegett a világ

A világ legravaszabb pénzügyi svindlerei dollár milliárdokat tüntettek el piramisjátékokban vagy éppen trükkös könyveléssel, de volt, aki kétszer is eladta az Eiffel-tornyot, illetve aki majdnem megvett egy jegybankot. Bemutatunk tíz legendássá vált pénzügyi csalást.

1 2 3

Az ember, akihez kötelező befektetni, aki eladta az Eiffel-tornyot és aki a portugál jegybankot akarta megvenni.

A Wright-pánik10 legendás pénzügyi csalás, amibe beleremegett a világ
Forrás: Shutterstock
James Whitaker Wright a XIX. század közepén-végén építette fel nagyszabású svindlijét. Több bányászcéget is alapított, amelyeknek az élére befolyásos nemeseket, arisztokratákat ültetett.

Gyakorlatilag státusszimbólummá vált a Wright-csoport vállalataiba befektetni, a cégek azonban csak papíron voltak szolvensek és csak azért tudtak működőképesek maradni, mert egymásnak hiteleztek.

A séma akkor omlott össze, amikor Wright beszállt egy vasútvonal költséges és komplikált kivitelezésébe, vélhetően azért, hogy elérje, hogy lovaggá üssék. Megpróbált meglógni a letartóztatás elől, de elkapták és elítélték, kicsivel ezután öngyilkos lett. Amikor kiderült a csalás, a londoni tőzsde is összeomlott.

Az ember, aki kétszer eladta az Eiffel-tornyot10 legendás pénzügyi csalás, amibe beleremegett a világ
Forrás: Shutterstock
Az Osztrák-Magyar Monarchiában született Victor Lustig rengeteg átverést végigvitt az életében, a leghíresebb ezek közül az volt, amikor két ügyfelének is eladta az Eiffel-tornyot.

Az 1920-as években több fémhulladék-bontóval is leült tárgyalni, akiknek beadta azt a mesét, hogy Párizs le akarja bontani az Eiffel-tornyot, mivel túl drága fenntartani. A kormány megbízottjának adta ki magát és előadta, hogy egy kis kenőpénzért el tudja intézni, hogy a bontómunkálatok jövedelmező megbízását az adott cég kapja meg. Két céget sikerült átvernie, ebből egy még fizetett is.

Lustig egyébként karriere alatt pénzt hamísított, sőt kamu "pénznyomtató-automatákat" is forgalmazott, de még Al Caponét is átverte.

A portugál bankjegyválság10 legendás pénzügyi csalás, amibe beleremegett a világ
Forrás: Shutterstock
Alves dos Reist úgy emlegetik, mint az ember, aki ellopta Portugáliát. 1924 körül hamisított egy megbízást a portugál jegybanktól, amit leadott a nyomdának, ahol a portugál escudót nyomták; azt hazudta, hogy ebből egy angolai hitelt akar kifizetni a központi bank.

Összesen 200 ezer 500 escudós bankjegyet nyomtattak Reisnek, ami Portugália GDP-jének 0,88%-a volt, a bankjegyek ráadásul tökéletesen hasonlítottak a forgalomban lévő pénzhez, az egyetlen hiba az volt, hogy egyes sorszámokat többször felhasználtak.

Reis a pénzt külföldi valutákra, nemesfémekre és kisebb címletű portugál pénzre váltotta, miután hozzá került, sőt társaival még egy bankot is alapított. A csalást a portugál jegybank megvásárlásával akarták eltüntetni, ezt végül nem sikerült megvalósítani.

Végül nem is a hamis bankjegyekkel buktak le, hanem azzal, hogy egyre több politikus és újságíró kezdett el aggódni, hogy a bankjuk, ami elsősorban Angolába hitelezett, valójában a németek titkos befolyásszerzési eszköze lehet a portugál gyarmaton. Végül egy nagyszabású nyomozás kiderítette, hogy több azonos szériaszámmal rendelkező bank is forgalomban van, rengeteg ebből Alvesék bankjában.

A botrány az escudo árfolyamát és a kormány hitelességét is bedöntötte (az 1926-os puccs is részben Reisék csalásának köszönhető), az 500-as címletet pedig kivonták a forgalomból. Alvest 20 év börtönbüntetésre ítélték, 1955-ben, 58 évesen halt meg, tíz évvel szabadulása után.
Ez a cikk folytatódik
1 2 3
máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
bitcoin automata shutter