Befektetés költsége ennyit még nem csökkent Magyarországon
Befektetés

Befektetés költsége ennyit még nem csökkent Magyarországon

Az év elején hatalmas költségcsökkenést hozott a megtakarítási célú életbiztosítások piacán az MNB etikus életbiztosítási koncepciója. Megnéztük, mi történt az év eleje óta az életbiztosítási piacon, úgy tűnik, az újonnan piacra kerülő termékek és az átárazott húzótermékek még lejjebb húzták az átlagos költségeket.
2017. január 1-jén élesedett az etikus életbiztosítási koncepció lényegi részeként megjelenő unit-linked ajánlás, amely többek közt
 • maximálja a termékek teljes költségmutatóját (TKM) és újraszabályozza a számítási módszertanát,
 • megtiltja a megtakarítási célú életbiztosítások esetén a rejtett költségek felszámítását (ez elsősorban a mögöttes vagyonkezelési és a kezdeti költségeket érinti),
 • egységesíti a termékek költségeinek elnevezését (vagyis megtiltja a költségek elbagatellizálását),
 • elvárja, hogy hazai kötvény- és részvényalapok is elérhetőek legyenek a unit-linked biztosításokhoz tartozó eszközalap-kínálatban,
 • megszabja a rendszeres díjakból beérkező minimum befektetendő díjrészt,

A szabályozás hatására az MNB márciusi adatai szerint 301 terméket vezettek ki a biztosítók a piacról, helyettük 137 új termék került a piacra, a termékpaletta gyakorlatilag lefeleződött. Mindössze 9 megtakarítási életbiztosítás maradt teljesen változatlanul, ebből csak egy volt unit-linked.

A Portfolio korábbi, januári számítása szerint a szabályozás hatására a rendszeres díjas életbiztosítások súlyozatlan átlagos TKM-értéke tízéves élettartam mellett körülbelül 0,9 százalékponttal csökkent, míg drágább eszközalapok esetén 2,13 százalékpont volt a költségmutató csökkenése. Húszéves élettartamnál 0,14 százalékpontos és 1,1 százalékpontos negatív irányú változást láthatunk.

Még olcsóbb lett a piac

Az év eleje óta számos biztosító döntött úgy, hogy még több terméket vezet be, de olyan szolgáltatók is voltak, amelyek a meglévő termékeik költségeit szabták át. Elmondható, hogy
 • bizonyos húzótermékek költségei enyhén növekedtek,
 • egyes biztosítók termékpalettájának átlagos költségeit viszont lejjebb húzták a frissen piacra dobott termékek, kedvező árazásuknak köszönhetően.


A TKM-ben bekövetkezett változást egyébként okozhatja a befektetési paletta összetételének a változása is, nem csak a termék alapköltségeinek (kezdeti költség, adminisztrációs költség, stb.) változása is.

Bár nem sok értelme van egy biztosító "átlagos" költségeit összehasonlítani, főleg mivel nem tudunk állomány alapján súlyozni, az alábbi ábrák csak megközelítő, tájékoztató jellegű információt szolgáltathatnak az egyes piaci szereplők költségterheléséről, illetve ennek változásáról. Jobb mutató sajnos nem létezik viszont egyes termékcsoportok összehasonlítására.

Az alábbi ábrákon a kifejezetten rövidtávon, 10 évben gondolkodó ügyfél hozamáldozatát mutató átlagos TKM-értékek láthatók. Még mindig vannak olyan termékek a piacon, amelyek kihasználják az MNB TKM-eltérést tűrő 1,5 százalékpontos toleranciasávját, de a többségre jellemző, hogy nem simultak a TKM-plafonhoz.

Befektetés költsége ennyit még nem csökkent Magyarországon
Hasonló konklúzióra juthatunk a húszéves TKM-adatokat vizsgálva.

Befektetés költsége ennyit még nem csökkent Magyarországon
Összességében elmondható, hogy - minimálisan bár - de tovább csökkent az év eleje óta a rendszeres díjas unit-linked biztosítások átlagos TKM-értéke.

Befektetés költsége ennyit még nem csökkent Magyarországon
Az egyszeri díjas unit-linkedek rövidebb távra való befektetésekként kedvezőbb költségszerkezetet kínálnak, ahogy ez az alábbi, ötéves ábrán is látható.

Befektetés költsége ennyit még nem csökkent Magyarországon
Húszéves távon a termékek többsége még kedvezőbb, látható, hogy egyes szereplők teljes költségszerkezete (a mögöttes költségeket beleértve)egy TBSZ / értékpapírszámlán keresztül vásárolt alap költségével is felveszi a versenyt.

Befektetés költsége ennyit még nem csökkent Magyarországon
A rendszeres díjas biztosításokhoz hasonlóan az egyszeri díjas unit-linkedek TKM-értékei is enyhén csökkentek, amit indokolhat akár a befektetési portfóliók összetételének változása és új, olcsóbb termékek piacra kerülése is.

Befektetés költsége ennyit még nem csökkent Magyarországon
Előfordulhat, hogy a csökkenő költségek segítenek majd abban is, hogy az életbiztosítások értékesítési számait korrigálják.

Új termékek

Egyes szolgáltatók unit-linked termékei közt a következő változásokat tapasztalhatjuk január eleje óta:
 • Az Aegon három rendszeres díjas, a Prémium üzletág által értékesített terméket dobott a piacra, a "lakossági" üzletág által értékesített Jövőtervezőnél viszont csak az a két termék dolgozik alacsonyabb TKM-mel, amely legalább 600 ezer forintos és 1,2 millió forintos minimum éves rendszeres díjjal érhető el. A lakossági termékük TKM-értéke pedig alacsonyabb lett, mint január elején.
 • Az ERGO három rendszeres díjas terméket vezetett be a piacra, miután az évet mindössze egy folyamatos díjfizetésű biztosítással kezdték meg. Összességében az látható, hogy a kockázatkerülőbb eszközalapok drágábbak lettek (a meglévő, Aqua fantázianevű termék esetén is, míg a kockázatosabb eszközalapok költségét mutató felső TKM-érték csökkent.
 • Az MKB Biztosító unit-linked termékeit a CIG Pannóniához tartozó Pannónia Életbiztosító értékesíti tovább, a Kincstár névre keresztelt egyszeri díjas termékek TKM-értéke viszont kockázatosabb alapok esetén több mint 1 százalékponttal, míg kockázatkerülő eszközök esetén 0,27 százalékponttal emelkedett.
 • A NOVIS egy új terméket dobott a piacra, ez a "Wealth Insuring" (egyébként értelmetlen) fantázianevű életbiztosítás, amit a szlovák- és cseh piacon is értékesítenek, a termék egyébként drágább, mint a biztosító többi unit-linkedje. A meglévő termékek árazása egyébként változó: van olyan termékük, amely növelte a core TKM-értékét, de az összetettebb befektetések költsége csökkent.
 • A Signal termékeiben 2-3 bázispontos alsó TKM-növekedés látható, míg a felső TKM ugyanekkora csökkenést mutat. Mindkettő minimális eltérés, ami akár következhet módszertani változásokból is.
 • Az Union az év eleje óta nagyon sok terméket kivezetett, eltűnt az Elán, a Szinkron, az Életút-sorozat, a Géniusz Haszon Plusz és a Nyugalom Mozaikszámla is. Helyettük egyetlen rendszeres díjas unit-linked maradt, a Nyitány, ami lényegesen olcsóbb a korábbi termékekiknél.
 • Az Uniqa palettája január óta négy termékkel bővült (héttel, ha ugyanannak a módozatnak a rendszeres és tartamos változatát két külön terméknek vesszük), többnyire ezek olcsóbbak, mint az év elején bevezetett termékek, de nem minden esetben.
 • A felsorolásban nem szereplő biztosítóknál, így például az NN-nél, a Groupamánál, az Allianznál és a Generalinál nem láthatók újabb változások.

Várható még változás?

A Szolvencia II mellett egy másik fontos, ügyféloldali változás is készül: az ügynököknek kifizethető szerzési jutalék maximuma a jelenlegi 14 havi díjról 2018-tól 13 havira, 2019-től pedig 12 havira csökken. A TKM-limitek viszont (várhatóan) nem fognak csökkenni.

Emiatt
 • előfordulhat, hogy az ennek fejében átszabott termékek költsége is csökkenni fog,
 • reálisabb alternatíva viszont, hogy a kezdeti jutalék átcsoportosul fenntartási jutalékká,
 • vagy a keletkező többletet lenyelik a biztosítók, ezzel javítva az egy szerződésre jutó eredményüket.
Mystery_Hotel_Budapest - 8
IMG_20190910_155319
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Digitalizációs szakértő

Digitalizációs szakértő

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
tozsde_getty