Mit művelt az MNB a nyugdíjbiztosításokkal?
Befektetés

Mit művelt az MNB a nyugdíjbiztosításokkal?

Az idén magasabb szintre lépett etikus életbiztosítási koncepció nem vágott oda olyan durván a nyugdíjbiztosításoknak, mint általában a unit-linkedeknek. Ennek elsősorban az az oka, hogy az MNB 2014-ben már adott ki TKM-ajánlást ezekre az államilag is támogatott termékekre. A drágább eszközalapok azonban itt is áldozatul estek az életbiztosítások széleskörű költségcsökkentésének.
2014 januárja óta a nyugdíj-előtakarékossági számlákhoz és az önkéntes nyugdíjpénztárakhoz hasonlóan a nyugdíjbiztosításokra is jár a 20%-os adójóváírás, 130 ezer forintos éves felső határig. Korábban is léteztek nyugdíjcélú biztosítások, ezeket a többnyire hagyományos biztosításként működő termékeket viszont lényegében csak futamidejük miatt illették ezzel a névvel.

Azok az életbiztosítók, amelyek akkor meglátták a fantáziát a nyugdíjbiztosításokban és rárepültek a piacra, nagyjából a mai napig a vezető szereplőknek számítanak.

2014 negyedik negyedéve óta (ezóta elérhető az első MABISZ-adat)
  • Az ING / NN a legnagyobb szereplő a piacon, 2015-ben hódították el a dobogó első helyét a Generalitól, nagy részt a Motiva nevű terméküknek köszönhetően.
  • A Generali 2015 óta stabilan a második legnagyobb szereplő, ezt és a korábban csúcstartó helyét vélhetően jelentős részben a magas közvetítői aktivitásnak köszönheti a biztosító, mivel ők két kézzel szórták az Aranyszárny nevű terméküket.
  • Az Aegon tavaly év végére a harmadik legnagyobb nyugdíjbiztosítóvá nőtte ki magát, pedig 2014-ben még csak hetedikek voltak, 6,62%-os piaci részesedéssel.
  • Érdemes megfigyelni, hogy a kisebb biztosítók is egyre nagyobb szeletet hasítanak ki a tortából.


Mit művelt az MNB a nyugdíjbiztosításokkal?
Érdemes megvizsgálni azt is, hogy a húzótermékek, amelyeknek köszönhetően a nyolc legnagyobb piaci szereplő megszerezte a részesedését, hogy változtak az idő múlásával. Ezeknek a költségeit több jelentős MNB-intézkedés befolyásolta:
  • a 2014 májusában kiadott nyugdíjbiztosítási ajánlás, amely a nyugdíjbiztosítások TKM-jének elvárt mértékét maximálta és az ettől való maximális eltérést 2 százalékpontban határozta meg, ami komplexebb eszközalapok esetén lehet indokolt,
  • valamint a 2017 januárjában élesedett unit-linked ajánlás, ami szigorította a fenti elvárástól való eltérés lehetőségét 1,5 százalékpontra és kiterjesztette ezt nem nyugdíjcélú megtakarítási életbiztosításokra is.
  • A költségszerkezetre hatással volt még többek közt a kötelezően befektetendő díjrész szabályozása, a szerzési jutalék szabályozása és a fiktív egységek tiltása is, ezekről itt írtunk.

A rendszeres díjas nyugdíjbiztosításokra az alábbi TKM-ajánlásokat adták ki 2014-ben, illetve 2017-ben:

Mit művelt az MNB a nyugdíjbiztosításokkal?
Az alábbi ábrákon összeszedtük, hogy a biztosítók húzótermékeinek 20 éves TKM-értékei hogy változtak a 2014-es piacra kerüléstől a mai napig. Azért ezt az időtartamot választottuk, mert ezek a termékek többnyire hosszú távra szólnak és erre az időtávra éri meg ezeket a biztosításokat elindítani (bár vannak olyan biztosítók, amelyek nominálisan magasabb kezdeti költséget vonnak el hosszabb futamidejű biztosításokra, erről itt írtunk).

Látható, hogy több olyan biztosító is volt, amely drága termékekkel lépett piacra, majd az MNB első ajánlását követően vagy új húzótermékkel kezdett el dolgozni, vagy pedig jelentősen csökkentette a meglévő termékek költségeit.

Természetesen olyan piaci szereplő is volt, aki "kivárta", hogy a konkurensek mit lépnek, majd a saját termékét ez alapján árazta be.

Az etikus életbiztosítási koncepció keretein belül megjelenő TKM-ajánlás hatására érdekes módon több olyan szereplő is volt, amely növelte a húzótermék költségeit, miután 2016-ban csökkentették ezt.

Mit művelt az MNB a nyugdíjbiztosításokkal?
A 1,5-2 százalékpontos toleranciasáv felé konvergáló drágább eszközalapokkal dolgozó termékek költségeit vizsgálva viszont már jelentős csökkenést hozott az etikus életbiztosítási koncepció. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a drágább eszközalapok kikerültek a biztosítók kínálatából; korábban ugyanis gyakran előfordult, hogy a termékek és az ezeket forgalmazó ügynökök előszeretettel irányították kockázatos, drága és többszörösen összetett alapokba az ügyfelek pénzét. Ezek pedig nem feltétlenül feleltek meg az MNB TKM-ajánlásának.

Mit művelt az MNB a nyugdíjbiztosításokkal?

Összességében tehát elmondható, hogy bár akkora csökkenést nem hozott a legnépszerűbb nyugdíjbiztosítások core költségeiben az etikus életbiztosítási koncepció, mint a "sima" unit-linked biztosítások körében, a felső TKM-sávok többnyire csökkentek, vélhetően elsősorban amiatt, hogy a drágább eszközalapok kikerültek a unit-linked nyugdíjbiztosítások portfólióiból.

Azt, hogy egyébként nyugdíjcélra milyen terméken keresztül érdemes félretenni, itt írtuk meg legutoljára:
WASHINGTON, DC - JULY 31: Federal Reserve Board Chairman Jerome Powell speaks  (Photo by Mark Wilson/Getty Images)
18 September 2019, France (France), Strassburg: Jean-Claude Juncker (l-r), President of the European Commission, and Michel Barnier, chief Brexit-negotiator of the EU.
Frankfurt Stock Exchange
Üzlet

Nagyot emelkedett a Mol

Kivétel nélkül erősödéssel zárták a szerdai kereskedést a hazai blue chipek.

BMW
Interspar hipermarket
török jegybank, getty
LAS VEGAS, NV - APRIL 28:  Chairman and President of the Trump Organization Donald Trump yells 'you're fired'
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
shutterstock_1254532384_arany