Életbiztosítással vagy nyugdíjpénztárral kereshetjük rommá magunkat?
Befektetés

Életbiztosítással vagy nyugdíjpénztárral kereshetjük rommá magunkat?

Régi, jól bevett értékesítési szöveg a biztosítási ügynökök körében, hogy azért éri meg unit-linked nyugdíjbiztosítást kötni önkéntes nyugdíjpénztárak helyett, mert előbbivel sokkal magasabb hozamot lehet elérni, még úgy is, hogy egyébként drágább, mint a jól bevált pénztárakban megtakarítani. Megvizsgáltuk, valóban sokkal jobb-e a nyugdíjbiztosítások hozama.
Korábban írtunk arról, hogy ha az ügyfél rendeltetésszerűen használja a nyugdíjbiztosításokat - vagyis nem vásárolja vissza lejárat előtt - nem lesz összességében sokkal drágább az öngondoskodás, mint ha egy nyugdíjpénztári konstrukcióban takarítana meg abban az esetben, ha kevésbé kockázatos és egyben olcsóbb befektetési portfóliókat használ.Ha viszont drágább eszközalapokba fektetjük életbiztosítási megtakarításunkat, a mögöttes költségek (esetleges duplikációja) miatt jelentősen megugorhat a termék teljes költsége. Ez nyugdíjpénztárak esetében ennek azért kisebb a valószínűsége, mert jóval kevesebb kockázatos (és egyébként potenciálisan magasabb hozamú, de egyben jellemzően drágább) alapot találhatunk a pénztárak kínálatában, mint unit-linked nyugdíjbiztosítások esetén - erre enged következtetni legalábbis az MNB hozamadatbázisában elérhető nyugdíjpénztárak és a nyolc legnagyobb nyugdíjbiztosítási állománnyal rendelkező biztosító húzótermékeinek elemzése.

Életbiztosítással vagy nyugdíjpénztárral kereshetjük rommá magunkat?
Sok ügynök - ironikus módon pont a viszonylag magas költség (illetve a fejnehéz kezdeti költség) kitermelése miatt - előszeretettel beszéli rá az ügyfeleket a kockázatosabb, egzotikus eszközalapokra, mint a kínai, indiai részvényalapok. A pénztárak és biztosítások közt vacilláló ügyfeleket pedig gyakran azzal győzik meg, hogy "hiába drágább a biztosítás, a hozampotenciál is magasabb".

Nehéz az ügyfél rendelkezésére álló adatokból hosszútávú konklúziót levonni az állítás bizonyítására vagy cáfolatára vonatkozóan, mivel:
  • 2014 óta vannak a nyugdíjbiztosítások a piacon,
  • miközben az önkéntes nyugdíjpénztárak már a '90-es évek eleje óta működnek,
  • ráadásul számos unit-linked terméket és ezeknek eszközalapjait kivezették a biztosítók 2016 végén, illetve 2017 elején. Éppen ezért számos esetben láthatjuk, hogy még csak év eleje óta működnek a termékekhez elérhető eszközalapok.


Ha 15-20 éves hozamadatokat nem is tudunk összehasonlítani, rövidebb távú konklúziókat képesek lehetünk levonni. Ha összeszedjük a nyolc legnagyobb biztosító húzótermékének a hároméves hozamadatait 2014 elejétől 2017 elejéig (ahol elérhető) a nyugdíjpénztárak hozamadataival, láthatjuk, hogy a 10 legjobban teljesítő portfólió közé egyetlen elszámoló egységes nyugdíjpénztári befektetési eszköz sem kerül be.

Életbiztosítással vagy nyugdíjpénztárral kereshetjük rommá magunkat?
Ugyanennek fordítottja is igaz: a legrosszabbul teljesítő alapok mind nyugdíjbiztosítási termékekhez kötődnek, míg az elszámoló egységes nyugdíjpénztári portfóliók hozama három év alatt mind pozitív.

Életbiztosítással vagy nyugdíjpénztárral kereshetjük rommá magunkat?
Talán még inkább érzékelteti a fel- és lefelé mutató volatilitást, ha az idei legjobb és legrosszabb eszközalapokat / portfóliókat vizsgáljuk meg. Látható, hogy pozitív és negatív irányba is könnyedén mozoghatnak 10%-ot a kockázatosabb eszközalapok, mindössze pár hónap alatt, míg ezekre a táblázatokra sem fértek fel a pénztári portfóliók.

Életbiztosítással vagy nyugdíjpénztárral kereshetjük rommá magunkat?


Életbiztosítással vagy nyugdíjpénztárral kereshetjük rommá magunkat?
Érdemes hozzátenni, hogy hiába kecsegtetnek egyes nyugdíjbiztosítások hosszútávú pozitív kilátásokkal, gyakran előfordul, hogy az ügyfelek egy nagyobb árfolyamesést elszenvedve (plusz a kezdeti költségeket látva) megijednek és visszaváltják a megtakarításukat, ami akár 80%-os (sőt, ritkább esetben 100%-os) tőkevesztést is jelenthet a visszaváltási költségek és az adójóváírás visszafizetési kötelezettsége miatt.

Ha valaki valóban kockáztat, érdemes 15-20 évig nem hozzányúlni a portfólió azon részéhez. Ha pedig nem bírjuk "idegekkel", érdemes inkább egy közepes kockázatú vegyes-, céldátum-, kötvény- és abszolút hozamú portfóliót választani. Ebben a kategóriában viszont egyértelműen a pénztári befektetések a nyerők.

Mivel a pontos befektetési eszközállomány nem áll rendelkezésünkre, ezért a nevük alapján közepes kockázatúnak ítélt befektetési portfóliókat választottuk ki.

Életbiztosítással vagy nyugdíjpénztárral kereshetjük rommá magunkat?

Konklúzió

Összességében elmondható, hogy:
  • a unit-linked biztosítások valóban nagyobb hozampotenciállal működnek a nyugdíjpénztáraknál, viszont ez nagyobb veszteségpotenciált és többletköltségeket is jelenthet. Ha ilyen befektetéssel tervezünk, ne ijedjünk meg és rántsuk ki a pénzünket a termékből, ha esetleg időszakosan rosszul teljesít, mivel masszív veszteség lehet a vége a visszaváltási többletköltségek miatt, míg hosszú távon könnyen lehet, hogy korrigál az árfolyam.
  • Ha nem akarunk kockáztatni, érdemes inkább egy nyugdíjpénztári portfólióban gondolkodni, mivel a vegyes portfóliók - három éves időtávon legalábbis - úgy tűnik, jobban teljesítenek a unit-linkedek közepes kockázatvállalású portfólióinál.
penzvaltas forint dollar brexit
Alteo klub
OrbanViktor
Frankfurti tőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
idős_nyugdíj_shutter