Fizetnéd a milliárdos számlát még 13 évig olyan bűnért, amit nem te követtél el?
Befektetés

Fizetnéd a milliárdos számlát még 13 évig olyan bűnért, amit nem te követtél el?

Félreértés ne essék, a cím nem a Bevát és a Kárrendezési Alapot akarja főgonoszként bemutatni, inkább arra a helyzetre próbál utalni, amit a 2015-ös brókerpiaci események hoztak a magyar befektetési piacnak. A bankoknak, brókercégeknek és alapkezelőknek nagyjából 2030-ig kell fizetniük azt a több milliárd forintra rúgó éves számlát, amit a Buda-Cash, a Quaestor és a Hungária tevékenysége miatt volt kénytelen kiállítani a Beva. Tavaly több mint 9 milliárdot fizettek az alap tagjai, idén több mint 10 milliárdot fognak, és akkor még nem is beszéltünk a Kárrendezési Alap idei 5,6 milliárdnyi bevételi terveiről, amit szintén a Beva-tagok fizethetnek meg.

Háromszorosukra ugrottak a Beva-díjak, miközben egyre kevesebb a tag

A Beva friss, tavalyra vonatozó beszámolója szerint 9,343 milliárd forintnyi díjbevétel keletkezett 2016-ban, amely a 2015-ös 2,6 milliárdnak több mint háromszorosa. Nem elég, hogy nőttek a tagdíjak, ezt egyre kevesebb tagtól szedi be az alap: tavaly év elején még 57 tagja volt a Bevának, ami év végére 52-re csökkent. A tavaly megszűnt tagságok mind brókercégek voltak. Ahogy a lenti ábra is mutatja, nem ígérnek túl sok jót a számok: a tagok száma csökken, miközben a biztosított letétkezelt állomány egyre nő, amelyre vetítve a díjat beszedik.

Fizetnéd a milliárdos számlát még 13 évig olyan bűnért, amit nem te követtél el?
Az 52 tagból 2016 év végén
 • 17 hitelintézet,
 • 15 brókercég és
 • 20 alapkezelő volt,

a tagdíjak oroszlánrészét, 7,6 milliárdot tavaly is a bankok fizették be. A Beva-tagok közül egyedül az alapkezelők esetében csökkent 2015-ről 2016-ra a befizetett tagdíj mértéke, ennek oka, hogy egyrészt tavaly már nem kellett rendkívüli befizetést teljesíteniük, másrészt a megnövekedett biztosított letétállomány miatti díjnövekmény sem őket terheli elsősorban, hanem a bankokat és brókercégeket (a letétkezelt állomány alapkezelőknél minimális, ezt a szerepet főként a bankok töltik be).

Fizetnéd a milliárdos számlát még 13 évig olyan bűnért, amit nem te követtél el?

Idén már 10,2 milliárdos bevételre számít a Beva

Tavaly a tagdíj nemcsak a díjkulcs mértékének emelése miatt nőtt meg (45 ezrelékről 1,75 ezrelékre), hanem amiatt is, hogy tavaly januártól a Beva-biztosítás mértéke a korábbi 20 ezer euróról 100 ezerre emelkedett. Ennek következtében a biztosított letétállomány is jelentősen nőtt, 2820 milliárdról 5324-re.

Ugyancsak a biztosított letétállománynak köszönhető, hogy idénre már a tavalyi 9,3 milliárd után 10,2 milliárdos díjbevétellel kalkulál az alap. A bevételek ellenére a Beva leghamarabb csak 2030 körül tud vagyonfelhalmozásra átállni (addig ugyanis hiteltörlesztésre megy el a pénz), ha feltételezzük, hogy addig semmilyen, a 2015-ös brókerbotrányokhoz hasonló esemény nem történik a magyar piacon.

A legnagyobb három befizető tavaly az OTP Bank volt több mint 3 milliárddal, ezt követte a K&H Bank 1,2 milliárddal és nem sokkal van mögötte az Erste brókercége 1,18 milliárddal.

Fizetnéd a milliárdos számlát még 13 évig olyan bűnért, amit nem te követtél el?

Hiába az extra befizetések, kölcsönre is szükség volt

Az alap már a 2015-ben kifizetett 86,6 milliárdhoz is kénytelen volt 83,3, milliárd értékben kötvényeket kibocsátani, és hiába emelkedett tavaly a tagok díjkulcsa a korábbi 45 ezrelékről 1,75 ezrelékre, a 2016-ban kifizetett 17,7 milliárdhoz is szüksége volt 11,2 milliárd forintnyi kölcsönre a Bevának. Jó hír viszont, hogy idén valószínűleg áthidaló kölcsönre és további kötvénykibocsátásra sem lesz szükség, a fennmaradó 4,7 milliárdnyi kifizetési kötelezettséget (lásd alább) ugyanis fedezni tudja az alap állampapír-portfóliója.

A Bevának tavaly év végén összesen közel 89 milliárdnyi kötvénytartozása volt, ennek negyedéves tőketörlesztő részlete közel 1,6 milliárd, éves szinten tehát 6,4 milliárd, és ehhez még hozzájönnek a kamatok is (BUBOR alakulásától függően 2-3%), amelyeknek mértéke tavaly 2,3 milliárd forintot tett ki.

Még közel 5 milliárdot kaphatnak a brókerbotrányok károsultjai

A Beva beszámolója szerint a Buda-Cash, a Quaestor és a Hungária kártalanítás kapcsán az alapnak 109 milliárd forintnyi kártalanítási kötelezettsége keletkezett, ebből 86,6 milliárdot 2015-ben fizetett ki, 17,7 milliárdot pedig tavaly, a fennmaradó, közel 5 milliárd még kifizetésre vár.

A fennmaradó összegből a Quaestor károsultjai 1,3 milliárdra, a Buda-Cash-ügyfelek 2,5 milliárdra, a Hungária ügyfelei pedig 0,9 milliárdra számíthatnak. Ezek kifizetését egyelőre a jogi nehézségek is akadályozzák.Fizetnéd a milliárdos számlát még 13 évig olyan bűnért, amit nem te követtél el?
További érdekességek a Buda-Cash kapcsán:
 • Összesen több mint 11 ezren nyújtottak be kártalanítási kérelmet a Bevához, ebből az alap 9425 főnek fogadta el a kérelmét, 1371-et pedig elutasított.
 • Az elutasítottak között döntő többségükben (1010 fő) olyanok voltak, akiknek az alap megítélése szerint nem volt hiányzó követelésük. Voltak olyanok is, akik úgy adtak be kártalanítási igényt, hogy nem is szerepeltek a nyilvántartásban, 71-nek szerződése sem volt a Buda-Cashsel, 46-an pedig azért maradnak ki a kártalanításból, mert a határidő után adták csak be kérelmüket.
 • A kártalanításra jogosultak közül a legtöbben egymillió forint alatti összeget kaptak vissza a Bevától, illetve még sokan voltak, akik 1-2 millió közötti kártalanítást kaptak. A maximális, 6 millió forintot 9425 károsultból 883 kapta kézhez.
 • A Beva számításai szerint a kártalanított Buda-Cash-ügyfelek között 90% feletti azoknak az aránya, akiknek a követelése 90% felett megtérült, ebből az ügyfelek több mint 50%-ának pedig teljes a megtérülése.

Érdekességek a Hungáriánál:
 • Azért van csak ez esetben 139 kártalanított ügyfél, mert bár tavaly februárban a Beva megkezdte a kártalanítást, azt le kellett állítania adatszolgáltatási hiányosságok miatt. A vitatott követelések ügyében az érintetteknek bírósághoz kellett fordulniuk.
 • A Bevához 1044 igény érkezett, ebből 139 esetben fizettet ki összesen 166,6 millió forintot (mielőtt még fel nem függesztették a kifizetést). Az igénybejelentők közül 258-an nem a Hungária Értékpapírnak, hanem a Biztonság Trade-nek voltak az ügyfelei, így esetükben a Beva nem fizet kártalanítást.
 • A Hungária Ingatlanhasznosító vagy a Hungária Gold kötvényesei sem számíthatnak a Beva kártalanítására, mivel esetükben az ügyfélvagyon kiadható, ezt a Kárrendezési Alap intézte.

Érdekességek a Quaestor kapcsán:
 • Összesen több mint 32 ezren nyújtottak be kártalanítási kérelmet a Bevához, ebből az alap 31 835 főnek fogadta el a kérelmét, 338-at pedig elutasított.
 • Az elutasítottak között döntő többségükben (137 fő) olyanok voltak, akik nem is szerepeltek a nyilvántartásban, 45 esetben pedig az alap megítélése szerint nincs kifizethető kártalanítás. Három igénylőnek szerződése sem volt a Quaestorral, 11-en pedig azért maradnak ki a kártalanításból, mert a határidő után adták csak be kérelmüket.
 • A kártalanításra jogosultak közül a legtöbben egymillió forint alatti összeget kaptak vissza a Bevától, illetve még sokan voltak, akik 1-2 millió közötti kártalanítást kaptak. A maximális, 6 millió forintkörüli összeget 5824-en kapták kézhez.
 • A Beva számításai szerint a kártalanított Quaestor-ügyfelek között 80% feletti azoknak az aránya, akiknek a követelése 90% felett megtérült, ebből az ügyfelek több mint 26%-ának pedig teljes a megtérülése.

És ott van még a Beva-tagok másik kötelezettsége, a Kárrendezési Alap

A Kárrendezési Alap kárrendezése
 • a nem fiktív Quaestor-kötvényekre, tehát a Quaestor Hrurira által kibocsátott és a Quaestor Értékpapír által értékesített kötvényekre, valamint
 • a Hungária Gold és a Hungária Ingatlanhasznosító által kibocsátott és a Hungária Értékpapír által értékesített kötvényekre terjed ki.

Első bevételéhez az alap idén márciusban jutott hozzá a Beva-tagok befizetéseiből, addig a Kárrendezési Alap a Bevától felvett kamatmentes kölcsönből működött. A kárrendezésre tavaly közel 40 milliárd forintot fizetett ki az alap, ezt MNB-kölcsönből finanszírozta, amelyet később a Bevához hasonlóan kötvénykibocsátás útján fizette vissza.

A kifizetett 39,3 milliárdból több mint 21 ezer károsultnak jutott, közülük 20,7 ezren a Quaestor Értékpapír , 423-an a Hungária Értékpapír, míg 1-en mindkét brókercég ügyfelei voltak. A maximálisan kifizetendő összeget 43,6 milliárdra becsli az alap, tehát még több mint 4 milliárd forint kifizetése várat magára.Fizetnéd a milliárdos számlát még 13 évig olyan bűnért, amit nem te követtél el?
Idén az alapba a Beva-tagoknak 5,6 milliárd forintot kell befizetniük, ez alól kivételt képeznek azok, akik a Bevánál csak a minimum, 500 ezer forintos díjat fizetik. Ez alapján összesen 32 tagnak kell idén befizetést teljesíteni a Kárrendezési Alapba (a Strategon valószínűleg kiesik amiatt, hogy tevékenységi engedélyének visszavonása miatt Beva-tagsága is megszűnhet).

A Kárrendezési Alap esetében is a bankoktól folyik majd be a tervezett díjbevétel legnagyobb része, rajtuk kívül még a brókercégektől vár 890 millió forintot az alap, az alapkezelők pedig az előbb már említett minimum díjak miatt csak elenyésző összegben járulnak hozzá az alap bevételeihez.

Fizetnéd a milliárdos számlát még 13 évig olyan bűnért, amit nem te követtél el?
A Kárrendezési Alap esetében annyi könnyebbsége van a Beva-tagoknak, hogy az ide teljesített befizetést levonhatják a társasági adóból, a fizetendő pénzügyi szervezetek különadójából vagy a fizetendő hitelintézeti különadóból, illetve a fizetendő pénzügyi tranzakciós illetékből.

A visszajáró összeget legelőször az idei adókötelezettség alapján igényelhetik a Beva-tagok, ezen belül is első körben
 • az idei első negyedévre vonatkozó pénzügyi szervezetek különadóját lehet így csökkenteni, ezt követően
 • a többi adónem felmerülésének sorrendjében lehet figyelembe venni az alapba történő befizetést.


Címlapkép forrása: MTI Fotóbank/Marjai János
Frankfurti tőzsde
cimlap_Orlen0129
forintdevizaárfolyam
bigben
factory worker gyári munkás hegesztés
vargamihály
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Szexuális zaklatás és erőszakoskodás a brit Deloitte-nál, kirúgták a tetteseket