Ha valami, akkor ez a befektetés felveheti a versenyt az állampapírokkal
Befektetés

Ha valami, akkor ez a befektetés felveheti a versenyt az állampapírokkal

A hazai ingatlanpiaci felfutás a kereskedelmi és ipari ingatlanoknál is érzékelhető, ez pedig hozzásegítette a hazai ingatlanalapokat ahhoz, hogy kezelt vagyonuk megközelítse az ezermilliárd forintot. Az év első felében nem volt olyan alapkategória, amely hasonló értékesítési számokat produkált volna, ezzel pedig egyelőre az ingatlanalapok az egyetlenek, amelyek bizonyos hónapokban fel tudják venni a versenyt a lakossági állampapírok népszerűségével.
Sorozatunk első része az abszolút hozamú alapok, második része pedig a részvényalapok első féléves teljesítményét mutatta be:
A befektetési alapok jövőjéről és 2018 megtakarítási lehetőségeiről is szó lesz a Portfolio október 17-ei Öngondoskodás konferenciáján. Ne maradjon le róla!

Egyelőre megállíthatatlanok az ingatlanalapok

2015 végén kezdődött, és azóta gyakorlatilag megállíthatatlan az ingatlanalapok felfutása. A legfrissebb adatok szerint már 950 milliárd forintnál is több pénzt kezelnek, ami tavaly év vége óta 166,5 milliárdos, tehát 21% körüli vagyonnövekedésnek felel meg. Az ingatlanalapok vagyonnövekedésében egyértelműen szerepet játszik az egy-két éve tapasztalható ingatlanpiaci felfutás, ami a lakáspiac mellett a kereskedelmi és ipari ingatlanpiacon is érzékelhető. Utóbbi azért is fontos, mert a hazai ingatlanalapok egy kivétellel nem lakóingatlanokba fektetnek, az ingatlanpiaci felfutás hatására viszont a kereskedelmi és ipari ingatlanok is felértékelődtek a portfóliókon belül (igaz, a féléves adatok alapján ennek most kisebb volt a hatása).

Ha valami, akkor ez a befektetés felveheti a versenyt az állampapírokkal
Nettó tőkebeáramlásban az ingatlanalapok verhetetlenek a befektetési alapkategóriákon belül, január óta csak pozitív értékesítési adatokat láthattunk. Év eleje óta összesen több mint 182 milliárd forint áramlott ingatlanalapokba, ez alapján a kezelt vagyont az élénk kereslet dobta meg, bár ez még így sem magyarázza a vagyon és az értékesítési adat közötti különbséget, miután azt a hozamok számlájára sem lehet írni (egy-két kivétellel mind pozitív volt). Megkérdeztük az eltérésről a BAMOSZ-t, onnan azt az információt kaptuk, hogy februárban volt egy 27,5 milliárd forintos kategóriaváltás, ez okozhatta az eltérést az adatok között.

Az ingatlanalapok kezelt vagyon alapján csak nem sokkal maradnak le az abszolút hozamú alapok mögött, jelenleg a harmadik legnagyobb vagyont kezelik a befektetési alapkategóriákon belül. A havi nettó értékesítési számaikkal viszont semelyik másik kategória sem tudja felvenni versenyt (egyedül az abszolút hozamú alapok közelítik ezt meg), és bár így is jelentősen elmaradnak a lakossági állampapírok havi, a legtöbb esetben bőven 100 milliárd feletti értékesítési számaitól, még mindig ez a kategória vonzza a legtöbb befektetői pénzt a befektetési alapok piacán.

Ha valami, akkor ez a befektetés felveheti a versenyt az állampapírokkal
Cikkünkben a továbbiakban csak a lakossági sorozatokat vizsgáljuk.

A legnagyobb kezelt vagyonnal rendelkező ingatlanalap továbbra is a közvetlenül ingatlanokba fektető Erste Ingatlan Alap, 357 milliárd forintos eszközállománnyal a hazai lakossági ingatlanalapok vagyonának 40%-át ez az egyetlen alap kezeli. Az OTP Ingatlan alap továbbra is jelentős vagyonnövekedéssel tartja második helyét a listán, közel 183 milliárd forintos vagyonnal. A harmadik legnagyobb vagyont a Diófa által kezelt Magyar Posta Ingatlan Alap A sorozata kezeli kicsivel több mint 155 milliárddal.

A fentiekben már szó volt arról, hogy az év első felében az ingatlanalapok 182 milliárdnyi pozitív nettó értékesítést könyveltek el, ennek a jelentős része gyakorlatilag négy alapnál csapódott le. A legtöbb pénzt fél év alatt az OTP újonnan induló Prime alapja zsebelte be több mint 44 milliárddal, ezt követi az Erste Ingatlan alap 42-vel, majd az MPT Ingatlan Alap A sorozat 41,5-tel, és ott van még a sorban az OTP Ingatlan közel 30 milliárddal.

A féléves hozamok alapján nem a legnagyobb alapok teljesítettek a legjobban, hanem az olyan kisebb vagyont kezelő alapok, mint az MKB Ingatlan Alapok Alapja A sorozata 6,6%-os féléves hozammal vagy a korábban a Quaestor alapkezelőnél lévő, de mára az Access által kezelt zártkörű, Q1 Ingatlanfejlesztő Befektetési Alap 5,1%-kal.

Ha valami, akkor ez a befektetés felveheti a versenyt az állampapírokkal

3,6%-os féléves hozammal indított az első lakó-ingatlanalap

A fentiek alapján tehát a hazai mellett nemzetközi ingatlanalapokat is a portfólióba válogató MKB Ingatlan Alapok Alapja A sorozata teljesített a legjobban féléves szinten 6,6%-os hozammal, ezt követi a Q1 Ingatlanfejlesztő Alap 5,1%-kal, és harmadikként a Raiffeisen Ingatlan alap, 4,5%-os hozammal. Érdemes megjegyezni, hogy egyébként negyedik lett az első, döntően lakóingatlanokba fektető Impact Lakóingatlan Alap is 3,6%-os féléves hozammal. A lakossági alapok közül egyedül a Capitol Ingatlan alapnak lett negatív a féléves teljesítménye.

Amennyiben az elmúlt egy éves hozamokat nézzük, az első helyen továbbra is az MKB alapja szerepel 6,7%-os hozammal, ezt követően a Diófa Ingatlan Befektetési Alap A sorozata hozta a legtöbbet 3,3%-kal, harmadikként pedig a szintén a Diófa kezelésében lévő MPT Ingatlan Alap A sorozata fér fel a dobogóra 2,8%-kal.

Ha valami, akkor ez a befektetés felveheti a versenyt az állampapírokkal
A hároméves hozam-szórás adatokat figyelembe véve a legrosszabb teljesítményt a Q1 Ingatlanfejlesztő alap mutatta fel, és nemcsak a közel mínusz 13%-os hároméves (évesített) hozam miatt, hanem azért is, mivel ezt egy magas, több mint 13%-os szórás mellett érte el. Nagy volatilitású volt még az MKB Ingatlan Alapok Alapja is, az alap 10% feletti szórást produkált, igaz, 7,31%-os hozam mellett.

Ha valami, akkor ez a befektetés felveheti a versenyt az állampapírokkal
Az egységnyi hozamra vetített szórásból kiszámolt pozitív Sharpe-mutatók listájára hat alap fért fel, a legjobb hozam-szórás értékkel 3 éves időtávon az Erste Ingatlan alapja rendelkezett félévkor, 11-ot meghaladó értéket produkálva.

Ha valami, akkor ez a befektetés felveheti a versenyt az állampapírokkal
Címlapkép forrása: Shutterstock
Karácsony Gergely főváros
ujszulott
e-cigi
Megszolalt a kormany gigantikus brusszeli buntetetesrol1500
DLAPE20190501316
borisjohnson
ubsermotti
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Tudatos tervezés és stratégia nélkül nincs tőzsdei siker!
varga mihály_mti