Nyakunkon 2018: mit várnak a pénzünket kezelő profik?
Befektetés

Nyakunkon 2018: mit várnak a pénzünket kezelő profik?

Portfolio
Úgy tűnik, korrigálnak a világ részvénypiacai az év végén, a pénzünket kezelő magyar portfóliómenedzserek viszont nem számítanak nagy összeomlásra, úgy vélik, jövőre kitart a gazdasági növekedés és a jó hangulat.
A "Portfólió-ajánlók" sorozatunk keretében minden hónapban arról kérdezzük a hazai alapkezelőket, hogyan állítanának össze egy közepes kockázatvállalású, középtávra szóló modellportfóliót. Az ajánlók a novemberi helyzetnek megfelelően készültek el, a piacot jól lefedő felmérésünkben 6 alapkezelő szerepeltette magát.

A portfólió-ajánlókat a következő cégek bocsátották rendelkezésünkre: Amundi Alapkezelő, Budapest Alapkezelő, CIB Alapkezelő, Erste Alapkezelő, K&H Alapkezelő, MKB Alapkezelő.

Mi lesz jövőre?

Több olyan portfóliómenedzser van, aki szerint jövőre is többé-kevésbé kitarthat a világgazdaság növekedése (van, aki szerint egész évben jövőre, van, aki csak a következő negyedévre tekintve optimista), viszont nem fogja a túlfűtöttség jeleneit mutatni. Az infláció visszatér majd, de nem öld rettenetes mértéket.

Mindez a részvénypiacok számára kedvező táptalajt jelent majd, de egy szakember szerint előtérbe kerül majd a részvényszelekció fontossága - vagyis az indexkövető alapok nem biztos, hogy mind jól teljesítenek majd. Többen felhívják a figyelmet arra, hogy a piaci felívelés érett szakaszába lépett és nem feltétlen jelent ideális vételi opciót.

Van, aki szerint a technológiai szektor teljesíthet majd jól, illetve Japán és Európa, azon belül is Kelet-Közép-Európa lesz majd a nyerő. Több szakember szerint érdemes szép fokozatosan leépíteni a részvénypiaci kitettséget, amíg a piac jól muzsikál.

Persze érdemes több kockázatra is figyelni majd jövőre; azon kívül, hogy a részvényárfolyamok magasan vannak és a jegybankok jövőre megkezdik mérlegük leépítését, az észak-koreai helyzet még mindig megoldatlan, miközben Szaúd-Arábiában belső ellentétek éleződnek a szaúdi herceg hatalmának erősödésével, sőt ismét érik egy Iránnal való potenciális konfliktus.

Egy befektetési szakember pedig hozzáteszi: az év végén sokan próbálják megjósolni, merre halad majd a piac jövőre, de szerinte ez reménytelen küldetés.

Nem sok változott

Összességében novemberben nem sokat változtattak a mintaportfólióikon a profi befektetők, mindössze egy olyan szakember volt, aki szignifikáns változást tett a súlyozásban. A legnépszerűbb eszközosztályt továbbra is a rugalmas alternatív befektetések jelentik, míg a pénzpiaci eszközök és a kötvények a legnépszerűtlenebbek az alacsony kamatkörnyezetben.

Nyakunkon 2018: mit várnak a pénzünket kezelő profik?
A részletes bontásban a likvid eszközök képezik a legnagyobb súlyt a mintaportfóliókban, amelyek visszavették a vezető helyet az abszolút hozamú eszközöktől. Ezt követik a fejlett piaci kötvények, majd a hazai és nemzetközi kötvények. A hazai és régiós részvények továbbra is a legalacsonyabb arányát képezik a mintaportfólióknak.

Nyakunkon 2018: mit várnak a pénzünket kezelő profik?
Mivel csak egy portfóliómenedzser változtatott a mintaportfólióján, az alábbi ábra az ő döntéseit tükrözi: a pénzpiaci eszközökből bevásárolt, míg leépítette hazai kötvény-, fejlett piaci részvény-, és nyersanyagkitettségét.

Nyakunkon 2018: mit várnak a pénzünket kezelő profik?
A historikus adatok viszont továbbra is az alternatív eszközök népszerűségéről árulkodnak:

Nyakunkon 2018: mit várnak a pénzünket kezelő profik?
A pontosabb kép miatt érdemes elolvasni az alapkezelők egyedi portfólió ajánlóit is, amelyben részletesen is kifejtik véleményüket az aktuális piaci helyzetről. Az egyes ajánlókat az alábbi linkeken közvetlenül is elérheti:

A portfólió-ajánlók célja, hogy iránymutatást nyújtsanak a Portfolio olvasóinak, milyen tényezőket érdemes fontolóra venni egy közepes kockázatvállalású, hosszú távú portfólió összeállításakor. A portfóliók így csupán tájékoztató jellegűek, és nem tükrözik feltétlenül az alapkezelők saját befektetési stratégiáit.
BÉT
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
India merriage