10% felett is kereshetsz, ha profi magyar befektetőkre bízod a pénzed
Befektetés

10% felett is kereshetsz, ha profi magyar befektetőkre bízod a pénzed

Sosem kezeltek annyi pénzt az abszolút hozamú alapok, mint 2017-ben, a jó hozamoknak és a 240 milliárd forintnyi nettó tőkebeáramlásnak köszönhetően mára több mint ezermilliárd forint sorsáról döntenek az alapok kezelői. A legmagasabb éves hozamokat azok tudták zsebre tenni, akik mertek kockáztatni. Három olyan alap is volt tavaly, amely 10% felett hozott befektetőinek, köztük az OTP Supra, amely nemcsak jó teljesítményével, de elképesztő nagyságú kezelt vagyonával is kivívta a figyelmet. A HOLD (korábban Concorde) alapjai ezúttal az alapkezelőtől szokatlan módon rosszul teljesítettek, az OTP viszont nemcsak a hozamokban, de az értékesítésben is brillírozott: a piaci állománynövekedés kétharmadát az ő abszolút hozamú alapjai hozták.

1 2

10% feletti hozamok 2017-ben.

Ezermilliárd felett az abszolút hozamú alapok

Júniusban lépték át az ezermilliárd forintnyi kezelt vagyon határt az abszolút hozamú alapok, a népszerűségük töretlen volt 2017-ben, miközben voltak bőven történések a hazai és globális piacon is:
  • Európában javult a konjunkturális helyzet és a hangulat is, köszönhetően annak, hogy a francia és a holland választások is kedvezően alakultak piaci szempontból. Részben ennek hatására az euró látványos erősödését lehetett megfigyelni, elsősorban a dollárral szemben.
  • Európában a katalán függetlenségi törekvések, illetve az EKB vártnál korábban belengetett szigorítása is porondon volt.
  • A tengerentúlon fontos döntés született még év vége előtt azzal, hogy megszavazták Trump adóreformját.
  • A geopolitikai konfliktusok sem csitultak, Észak-Korea rakétakísérletei szinte már megszokottá váltak 2017-ben.
  • A világpiacon a bitcoin-őrület új magasságokba csapott, miközben itthon a Mészáros-papírok világpiaci viszonylatban is kiemelkedő teljesítményeket mutattak fel.
  • Az alacsony kockázatú eszközök esetében a hozamkörnyezet továbbra is nagyon alacsony volt, ezekhez képest az abszolút hozamú alapok kiemelkedő teljesítményt értek el.

A legfrissebb adatok szerint 2016 év vége óta közel 264 milliárd forinttal nőtt az abszolút hozamú alapok kezelt vagyona november végével bezárólag, ami közel 32%-os bővülést jelent. Tavaly az ingatlanalapok mellett az abszolút hozamú alapok tudták átlépni az ezermilliárd forintnyi kezelt állományt, ezzel pedig az abszolút hozamú alapok már a második legnagyobb vagyont kezelő alapok a piacon a kötvényalapok mögött, 17,8%-os részesedéssel.

10% felett is kereshetsz, ha profi magyar befektetőkre bízod a pénzed
A vagyonnövekedésen belül a hozamhatásnál is nagyobb volt a jó értékesítés hatása, tavaly nem volt olyan hónap, amikor több befektetési jegyet váltottak volna vissza a befektetők, mint ahányat megvettek. Az abszolút hozamú alapok összesített nettó értékesítése majdnem elérte a 240 milliárd forintot, ennél magasabb számot csak az ingatlanalapok produkáltak 2017-ben.

10% felett is kereshetsz, ha profi magyar befektetőkre bízod a pénzed
Cikkünkben a továbbiakban csak a lakossági sorozatokat vizsgáljuk.

Elképesztő vagyont kezel a legnagyobb alap

A 15 legnagyobb eszközállománnyal rendelkező abszolút hozamú alap közé 17 milliárd forint feletti kezelt vagyonnal lehetett bekerülni, a lista első helyét továbbra is az OTP Supra foglalja el, több mint 215 milliárd forintos kezelt vagyonnal. Csak szemléltetésképp, ez annál is több, mint amennyit a Suprát a sorban követő három alap összesen kezel, sőt, az abszolút hozamú alapokban kezelt összvagyon ezzel közel 20%-a van a Supránál (az eurós sorozattal együtt már meg is haladja azt).

A legnagyobb éves állománynövekedést az OTP alapjai mutatták fel, csak a Supra 71%-os éves állománybővülést produkált, de voltak olyan OTP-s alapok, amelyek bőven 100% feletti vagyongyarapodást értek el, igaz, alacsonyabb bázisról indulva. A legnagyobb állománycsökkenést leginkább a HOLD alapjai (korábban Concorde) szenvedték el, a Citadella például közel 20%-ot vesztett vagyonából egy év leforgása alatt, és közel hasonlót produkált a Concorde HOLD alap is.

Ahogy már utaltunk rá, az OTP alapjainak állománynövekedése vitte gyakorlatilag a hátán a teljes piacot, az abszolút hozamú alapok vagyonnövekedésének közel 70%-a az OTP alapjainak köszönhető, sőt, a legnagyobb 15 alap éves állománynövekedését 32%-kal múlták felül.

A legnagyobb 15 alap közül a legnagyobbnak számító OTP Supra érte el a legnagyobb éves hozamot, 10,3%-kal értékelődött fel az alap árfolyama.

10% felett is kereshetsz, ha profi magyar befektetőkre bízod a pénzed

10% feletti hozamok 2017-ben

A globálisan még mindig alacsony hozamkörnyezet ellenére jól vizsgáztak 2017-ben az abszolút hozamú alapok, amiben nagy segítséget jelentett a részvénypiacok szárnyalása is. Sok esetben az éves hozamok a 3 éves hozamokat is felülmúlták a vizsgált alapoknál. A legjobban teljesítő 15 lakossági abszolút hozamú alap között vegyes volt a felhozatal a szolgáltatókat tekintve, de az OTP, az Aegon, az MKB, az Amundi és a Marketprog is több alappal képviseltette magát a listán, miközben a HOLD egyik alapja sem tudott felkerülni a legjobbak közé. A legjobban teljesítő alap éves hozam alapján az OTP Trend Alap A sorozata lett közel 16%-kal, ezt követi az Amundi Kamra alapjának A sorozata 11,7%-kal, majd a harmadik helyen a már említett OTP Supra 10,3%-os hozammal.

(11,3%-os éves hozama alapján a Diófa WM-3 Részalap is a legjobban teljesítő alapok között van, a listán amiatt nem szerepel, mert értékesítése a privátbanki ügyfelekre korlátozódik).

10% felett is kereshetsz, ha profi magyar befektetőkre bízod a pénzed
A legrosszabb éves teljesítményű alapok listájának élén az OTP G10 Euró két sorozata és az Accorde Resources Származtatott Alap áll, de a mezőny közel felét a HOLD alapjai teszik ki.

10% felett is kereshetsz, ha profi magyar befektetőkre bízod a pénzed

Azok nyertek a legtöbbet, akik mertek kockáztatni

Hogy a szórásokat is figyelembe vegyük a teljesítmények értékelésénél, bizonyos szűrési feltételek mentén (lásd lentebb) szórásonként kategóriákat képeztünk az abszolút hozamú alapok között, és megnéztük, hogy egy bizonyos szórás-intervallumba eső alapok közül melyik teljesített a legjobban vagy éppen a legrosszabbul egy- és hároméves időtávon.

Néhány kivétellel azt láthatjuk, hogy a 10% vagy a feletti hozamokat - legyen szó egyéves vagy hároméves időtávról - a magasabb szóráskategóriába eső alapokkal lehetett elérni, magasabb hozamokért cserébe tehát meg kell tudni barátkozni a kockázattal.

Ettől függetlenül a szórássávok alsó részébe eső alapokkal sem lehetett rosszul járni, a legjobban teljesítők 1% alatti szórás mellett is hozni tudtak 2-3%-ot egy év alatt.

10% felett is kereshetsz, ha profi magyar befektetőkre bízod a pénzed


10% felett is kereshetsz, ha profi magyar befektetőkre bízod a pénzed

Szűrési feltételek:

  • csak lakossági sorozat
  • csak forint devizanemű sorozat
  • minden alapból az első (A) sorozat szerepel

Azt pedig, hogy egységnyi szórásra vetítve a kockázatmentes hozamhoz képest mekkora többlethozamot ért el egy alap, a Sharpe-mutató tudja megválaszolni. Kockázatmentes hozamként az RMAX indexet figyelembe véve, hároméves időtávon az Aegon alapjai teljesítettek egyedül 1,5 feletti Sharpe-mutatóval. Az első tíz helyen az aegonos, HOLD-os és OTP-s alapok váltják egymást.

A 111 vizsgált alap közül 58-nak volt hároméves időtávon értelmezhető hozam- és szórásadata, ezek közül 35-nek volt pozitív Sharpe-mutatója, amely 60% feletti arányt jelent.

10% felett is kereshetsz, ha profi magyar befektetőkre bízod a pénzed
Ez a cikk folytatódik
1 2
Brexit_kiszivargott_brit terv_1500
U.S. President Donald Trump looks on as his nominee for the chairman of the Federal Reserve Jerome Powell
shutterstock_611533595
BET
shutterstock_332932247
IMG_5203
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Kereskedés a Portfolio Online Tőzsdén. Hasznos praktikák.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
shutterstock_564998512