Soha nem látott tömegek nyerészkednek a magyar lakáscsodán
Befektetés

Soha nem látott tömegek nyerészkednek a magyar lakáscsodán

Az abszolút hozamú alapok mellett az ingatlanalapok is átlépték 2017-ben az ezermilliárd forintos kezelt vagyont, amelyben nagy szerepe van a már évek óta tartó hazai ingatlanpiaci felfutásnak. Tavaly nem volt olyan alapkategória, amely annyi pénzt vonzott volna be, mint az ingatlanalapok, a teljes kezelt vagyon közel harmada a 2017-es év termése. Bár az újonnan beáramló pénzek java része a legnagyobb alapoknál csapódott le, a legnagyobb, 9-10%-os éves hozamokat nem ezekkel, hanem a kisebb kezelt vagyonú alapokkal lehetett elérni tavaly.

Töretlenül menetelnek az ingatlanalapok

2016-ban még lassabb, tavaly viszont egyre gyorsabb felfutást lehetett látni a hazai ingatlanalapok kezelt vagyonában. A legfrissebb adatok szerint már több mint ezermilliárd forintot kezelnek, ami 2016 év vége óta közel 260 milliárdos, tehát 33% körüli vagyonnövekedésnek felel meg, ezzel az ingatlanalapok kezelt vagyonának mintegy harmada a tavalyi év termése. Az ingatlanalapok vagyonnövekedésében egyértelműen szerepet játszik a két-három éve tapasztalható ingatlanpiaci felfutás, ami a lakáspiac mellett a kereskedelmi és ipari ingatlanpiacon is érzékelhető. Utóbbi azért is fontos, mert a hazai ingatlanalapok egy kivétellel nem lakóingatlanokba fektetnek, az ingatlanpiaci felfutás hatására viszont a kereskedelmi és ipari ingatlanok is felértékelődtek a portfóliókon belül.

Soha nem látott tömegek nyerészkednek a magyar lakáscsodán
Nettó tőkebeáramlásban az ingatlanalapok verhetetlenek a befektetési alapkategóriákon belül, augusztust kivéve csak pozitív értékesítési adatokat láthattunk. Tavaly összesen több mint 264 milliárd forint áramlott ingatlanalapokba, ez alapján a kezelt vagyont az élénk kereslet dobta meg (a vagyon és az értékesítési adat közötti különbség nem a rossz teljesítménnyel, sokkal inkább azzal magyarázható , hogy februárban volt egy 27,5 milliárd forintos kategóriaváltás).

A hazai befektetési alapok tavalyi teljesítményéről eddig megjelent cikkeink:

Az ingatlanalapok kezelt vagyon alapján csak nem sokkal maradnak le az abszolút hozamú alapok mögött, jelenleg a harmadik legnagyobb vagyont kezelik a befektetési alapkategóriákon belül. A havi nettó értékesítési számaikkal viszont semelyik másik kategória sem tudja felvenni versenyt (egyedül az abszolút hozamú alapok közelítik ezt meg).

Soha nem látott tömegek nyerészkednek a magyar lakáscsodán
Cikkünkben a továbbiakban csak a lakossági sorozatokat vizsgáljuk.

A legnagyobb kezelt vagyonnal rendelkező ingatlanalap továbbra is a közvetlenül ingatlanokba fektető Erste Ingatlan Alap, közel 400 milliárd forintos eszközállománnyal a hazai lakossági ingatlanalapok vagyonának 39%-át ez az egyetlen alap kezeli. Az OTP Ingatlan alap továbbra is jelentős vagyonnövekedéssel tartja második helyét a listán, közel 214 milliárd forintos vagyonnal. A harmadik legnagyobb vagyont a Diófa által kezelt Magyar Posta Ingatlan Alap A sorozata kezeli kicsivel több mint 166 milliárddal.

A fentiekben már szó volt arról, hogy tavaly az ingatlanalapok több mint 264 milliárdnyi pozitív nettó értékesítést könyveltek el, ennek a jelentős része gyakorlatilag négy alapnál csapódott le. A legtöbb pénzt egy év alatt az Erste Ingatlan alap zsebelte be több mint 80 milliárddal, ezt követi az OTP Ingatlan közel 61 milliárddal, majd az MPT Ingatlan Alap A sorozat 52-vel, és ott van még a sorban az OTP Prime közel 32 milliárddal.

Az éves hozamok alapján nem a legnagyobb alapok teljesítettek a legjobban, hanem az olyan kisebb vagyont kezelő alapok, mint az MKB Ingatlan Alapok Alapja A sorozata közel 10%-os éves hozammal vagy a Raiffeisen Ingatlan A sorozat 8%-kal.

Soha nem látott tömegek nyerészkednek a magyar lakáscsodán

Közel 10%-ot is lehetett keresni

A fentiek alapján tehát a hazai mellett nemzetközi ingatlanalapokat is a portfólióba válogató MKB Ingatlan Alapok Alapja A sorozata teljesített a legjobban tavaly 9,8%-os hozammal, ezt követi a Raiffeisen Ingatlan A sorozat 8%-kal, és harmadikként az OTP Ingatlanvilág 7,3%-os hozammal. Nem sokkal marad le a dobogóról az első, döntően lakóingatlanokba fektető Duna House Magyar Lakás Ingatlan Alap 7,1%-os éves hozamával. A lakossági alapok közül egyedül a Capitol Ingatlan alapnak lett negatív az éves teljesítménye (az OTP Prime-nak pedig még nincs éves szinten értelmezhető hozamadata).

Soha nem látott tömegek nyerészkednek a magyar lakáscsodán
A hároméves hozam-szórás adatokat figyelembe véve a legrosszabb teljesítményt a Q1 Ingatlanfejlesztő alap mutatta fel, a több mint mínusz 13%-os hároméves (évesített) hozamot egy magas, több mint 13%-os szórás mellett érte el. Viszonylag nagy volatilitású volt még az MKB Ingatlan Alapok Alapja is, az alap 10% körüli szórást produkált, igaz, közel 6%-os hozam mellett.

Soha nem látott tömegek nyerészkednek a magyar lakáscsodán
Az egységnyi hozamra vetített szórásból kiszámolt pozitív Sharpe-mutatók listájára a vizsgált kilenc alapból hét alap fért fel, a legjobb hozam-szórás értékkel 3 éves időtávon az Erste Ingatlan alapja rendelkezett év végén, 13-ot bőven meghaladó értéket produkálva, de az Erste eurós alapja sem teljesített rosszul 7-et meghaladó Sharpe-mutatóval.

Soha nem látott tömegek nyerészkednek a magyar lakáscsodán
Címlapkép: Shutterstock
shutterstock_1488477983
Boris Johnson
General Motors sztrájk
shutterstock_1504552151
Frankfurt Stock Exchange
shutterstock_1277173258
baba_baby
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
olaj