Megmutatjuk, mennyit gombolnak le rólad a nyugdíjpénztárak
Befektetés

Megmutatjuk, mennyit gombolnak le rólad a nyugdíjpénztárak

A napokban közzétett adatok szerint 2016-ban ismét csökkent az önkéntes nyugdíjpénztárak átlagos díjterhelési mutatója, vagyis az a költség, amelyet a szolgáltatók levonnak a teljes kezelt portfóliójából. A trend láthatóan idén is folytatódik: van olyan pénztár, amely nagyobb költségcsökkentéssel indította az évet. Megnéztük, milyen költségekkel számolhat az, aki most önkéntes nyugdíjpénztárba szeretne fektetni.

Díjterhelés

A napokban tette közzé a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az önkéntes nyugdíjpénztárak 2016-ös díjterhelési mutatóit. Ez a szám megmutatja, hogy egy adott pénztár a teljes kezelt vagyonából mekkora költséget von le közvetlenül a vagyonkezelésre, illetve a működési / likviditási költségek fedezésére. A díjterhelés egyébként egy intézményszintű mutató, nem mond semmit az egyes megtakarítókra háruló költségekről, ráadásul múltbéli adatokon alapszik, így nem összehasonlítható az olyan mutatószámokkal, mint a Teljes Költségmutató (TKM).

A felügyelet adataiból kikövetkeztethetjük, hogy a 2015-ös drágulás ellenére folytatódott az előtte éveken át tartó csökkenő trend: az önkéntes pénztárak súlyozott átlagos díjterhelése 0,84 százalékról 0,8 százalékra esett vissza.

Míg a működési költségek harmadik éve 0,31%-on stagnálnak, a befektetési díjterhelés 0,53%-ról 0,49%-ra esett vissza. Az MNB szerint a csökkenés elsődleges oka, hogy néhány nagyobb pénztár módosított a megbízott vagyonkezelőivel kötött szerződési feltételeken, és alacsonyabb díjazásban állapodott meg, ennek következtében csökkentek a fix és sikerdíjas konstrukciók után felszámolt vagyonkezelői díjak.

Megmutatjuk, mennyit gombolnak le rólad a nyugdíjpénztárak
Több olyan szolgáltató is volt, amelynek nőtt a díjterhelése 2016-ben 2015-höz képest, ezeket az alábbi ábrán pirossal jelöltük. A legnagyobb növekményt az Újszászi önkéntes nyugdíjpénztárnál tapasztalhattuk, ami egyben a legnagyobb díjterhelést felszámító pénztár is lett, a legnagyobb költségcsökkenést pedig a Prémium önkéntes pénztár tagjai tapasztalhatták. A legolcsóbb nyugdíjpénztár - akár csak 2015-ben - a Lilly önkéntes nyugdíjpénztár volt, nagyobb pénztárak közül pedig a CIB önkéntes nyugdíjpénztár.

Megmutatjuk, mennyit gombolnak le rólad a nyugdíjpénztárak

Mit fizetünk ténylegesen?

A díjterhelési mutatókban szereplő költség - mint említettük -, nem azt a költségterhelést mutatja, amit egyedi befektetőként a szerződésünk után ki fogunk fizetni. Az alábbiakban a lakossági megtakarítók által közvetlenül kifizetett költségeket nézzük meg.

Ha rendszeresen fizetjük önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításunkat, alapvetően három lényegesebb költségelemmel találkozhatunk:
  • A taggá válás költségét,
  • a működési és likviditási tartalékba kerülő, befizetésünkből levont sávos költséget,
  • valamint a befektetési szabályokban, alapszabályokban többnyire nem megtalálható mögöttes, a portfólióra terhelt vagyonarányos költségeket is ki kell fizetnünk.

1. Taggá válás költségei: A nyolc legnagyobb taglétszámmal rendelkező önkéntes nyugdíjpénztárat megvizsgálva levonhatjuk azt a következtetést, hogy a taggá válás minimális ráfordítást igényel, mindössze párezer forintos költség, de van, ahol ingyenes.

Megmutatjuk, mennyit gombolnak le rólad a nyugdíjpénztárak
2. Sávos költségek: Az ezen felül kifizetendő, látszólag magas, sávos költségelvonást úgy tudjuk csökkenteni, hogy magas tagdíjat fizetünk évente az önkéntes pénztári megtakarításunkba, ugyanis minél többet fizetünk be évente, annál kedvezőbb lesz a teljes befizetésre terhelt arányos költségelvonás.

Nominálisan persze ez nagyobb kiadást jelent:

Megmutatjuk, mennyit gombolnak le rólad a nyugdíjpénztárak
Az ábráról leolvasható, hogy:
  • A Honvéd önkéntes nyugdíjpénztár masszív költségcsökkentésének köszönhetően a "nyolc nagy" közül a legkedvezőbb díjstruktúrát számítja fel tagjainak 2018. január 1-jétől szinte minden esetben, kivétel ez alól a 20 ezer forintos befizetés, amikor az Aegon pénztára olcsóbb,
  • 5000-10000 forintos díjfizetésnél a Generali a második legkedvezőbb pénztár,
  • 25 ezer forintos befizetésnél az Aegon és a Prémium a második legkedvezőbb,
  • 50-100 ezernél pedig az Aegon a második legolcsóbb.
  • Míg alacsonyabb összegeknél nincs nagy eltérés, a legdrágább nyugdíjpénztár 20, 25 és 50 ezer forintos befizetés esetén (ha csak a befizetéskor levont költségeket nézzük) az MKB, 100 ezer forintos havi tagdíjnál pedig a Prémium.

Az alábbi ábra remekül illusztrálja, hogy hiába nő a költségek nominális értéke nagyobb díjfizetés esetén, befizetés-arányosan ez egyre kisebb terhet jelent. Mint látható, az önkéntes nyugdíjpénztáraknál befizetésarányosan 2 és 7% közötti költségelvonás jellemző. Ez azért sem hasonlítható össze a nyugdíjbiztosításoknál használatos TKM-mel, mert utóbbi nem a befizetés, hanem a teljes tőke arányában mutatja meg az elvont költségeket és utóbbiban minden tétel - beleértve a vagyonkezelési költségeket is - megtalálható.

Megmutatjuk, mennyit gombolnak le rólad a nyugdíjpénztárak
A likviditási / működési költség pedig a teljes tőke arányában az évek múlásával látványosan lecsökken:

Megmutatjuk, mennyit gombolnak le rólad a nyugdíjpénztárak
Összeszedtük számszerűen is a nyolc legnagyobb taglétszámú pénztár költségeit:

Megmutatjuk, mennyit gombolnak le rólad a nyugdíjpénztárak
3. Vagyonarányos költség: Az MNB adataiból leolvasható, hogy az önkéntes nyugdíjpénztári portfóliók fő költségelemét mégsem a befizetésarányos költségek jelentik, hanem a teljes vagyonra vetített (általában a szerződésben nem szereplő) portfóliókezelési költség.

Az MNB közzéteszi a pénztári portfóliók bruttó és nettó hozamadatait, ennek különbözetéből ki tudjuk számolni azt, hogy körülbelül mekkora lehet a pénztárak mögöttes vagyonarányos költsége.

Az alábbi táblázatban a felügyelet legfrissebb elérhető, 2016-os adataiból számoltuk ki, hogy mennyi lehetett az önkéntes nyugdíjpénztárak súlyozatlan átlagos vagyonarányos költsége:

Megmutatjuk, mennyit gombolnak le rólad a nyugdíjpénztárak
A nyugdíjpénztári portfóliók hozamairól pedig itt írtunk:
termeloi piac unios tamogatas200125
takarekbank
bulgária város létkép
GettyImages-1191804678(1)
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
GettyImages-1191804678(1)