Mi szóltunk: bedőlt a 9000% hozammal csábító piramisjáték
Befektetés

Mi szóltunk: bedőlt a 9000% hozammal csábító piramisjáték

Lehúzza a rolót a Bitconnect, egy piramisjátékozásra épülő kriptodeviza, amely napi 1% hozammal csábította befektetőit. A csalásra épülő virtuális pénz a sajtót, a felügyeleti szerveket és a hackereket hibáztatja, a sémájuk működéséről mi részletesen is írtunk. Amikor szorulni kezdett a hurok, két kézzel kezdték bombázni a kriptotőzsdék befektetőit reklámmal, úgy tűnik, a stratégia nem volt kifizetődő.

Bezár a Bitconnect

A kriptodevizát üzemeltető csapat a weboldalán jelentette be, hogy azonnali hatállyal bezártja a "hitelezési platformját," melyen lényegében piramisjátékozás folyt és - állítólag - kifizeti minden ügyfelét, aki rábízta a pénzét az itt működő "kereskedési robotra." Magával a kriptodevizával még öt napig lehet kereskedni, aki addig nem váltja át Bitcoinra vagy más virtuális pénzre a befektetett összegét, bukta a pénzét.

A bukás egyébként már öt napon belül is hatalmas: Bitconnect befektetői őrült pénzkivonásba kezdtek és a kriptodeviza összeomlott: 430 dollárról 27 dollárra esett vissza a kriptopénz árfolyama.

Update: a "kereskedőrobot" ügyfeleit valóban kifizetik - Bitconnectben. 363 dolláronként jár majd egy Bitconnect a károsultaknak. A kriptopénz árfolyama 97,21%-os napon belüli zuhanás után 6,2 dollárra esett vissza mostani (16:04) idő szerint,
ami azt jelenti, hogy a fantasztikus kereskedőrobot ügyfelei 98,3%-os veszteséget könyvelhetnek el (az ígért 3700-9000% hozam helyett) - már ha sikerül valakit találni, aki megveszi tőlük az értéktelen Bitconnectjeiket.


A bezárást a következő tényezőkkel indokolja a Bitconnect:
  • A termék "rossz sajtóvisszhangja" rontotta a befektetők bizalmát a termékben. Nem csoda, hiszen az egésznek a motorja egy piramisjáték volt, amit rajtunk kívül számos másik külföldi sajtótermék is megírt.
  • A texasi és az észak-karolinai felügyelet is abbahagyásra kötelező levelet küldött a cégnek. Magyarországon egyébként - cikkünk megjelenése után - az MNB is figyelmeztetést tett közzé a Bitconnecttel kapcsolatban.
  • A kereskedési platform DDoS-támadások sorozata alatt állt.

Jövőbeli terveivel kapcsolatosan a bitconnectesek azt írják, hogy külsős kriptotőzsdéken továbbra is lehet majd a termékükkel kereskedni, a weboldalon pedig edukatív jellegű anyagokat fognak közzétenni ezen túl.

Mi volt ez egyáltalán?

A Bitconnect egy időben Magyarországon is terjedt, egy látszólag teljesen legitim kriptopénz-platformra építettek egy piramisjátékot.

A nyílt forráskódot használó digitális pénz "önmagát szabályozó pénzügyi rendszerként" hirdette magát, kifejezetten előnyként feltüntetve azt, hogy egy ország felügyelete sem ellenőrzi, így az ügyfél anonim módon tárolhatja a vagyonát és az adókat is megúszhatja.

A virtuális pénzt egy saját, belső tőzsdén lehetett adni-venni, ahol - szemben az egyértelműen hamis kriptovalutákkal - nem hasraütés-szerűen mondta meg a kibocsátó az árfolyamot, hanem minden jel szerint valós kereslet-kínálat határozza azt meg.

A BitConnect sajátossága az volt, hogy az összegyűjtött virtuális pénzünket "kölcsön tudtuk adni" egy hihetetlenül jó, csak a virtuális devizán keresztül elérhető kereskedőrobotnak, ami állítólag kolosszális hozamok elérésére képes a BitCoin-tőzsdén.

A kereskedőrobot "adatai" szerint napi (!) 1% körüli hozamot volt képes elvileg elérni "minimális kockázat mellett" (a weboldal szerint maximum 40%/hónap).
Emellett befektetett összegtől függően plusz napi (!) 0,1-0,25%-os garantált hozamjóváírásra is szert tehettek a befektetők. Persze nem lehetett bármikor kivenni a pénzünket a rendszerből: egy előre meghatározott ideig le is kellett kötni.

Mi szóltunk: bedőlt a 9000% hozammal csábító piramisjáték
Ha valaki egyszer a "kereskedési robot" befektetőjévé vált, elkezdhette beszervezni az ismerőseit is a sémába, akinek a befektetett pénze után 0,01-7% jutalékot kapott.

Pár hónapja a séma masszív reklám-hadjáratba kezdett, reklámjaikat a Youtube mellett egy csomó másik internetes híroldalon meg lehetett találni (vélhetően az AdSense-en keresztül hirdettek). Vélhetően ezzel akarták egy kicsit felpörgetni az akadozó befektetői aktivitást.

Körülbelül egymilliárd dollár forgott a Bitconnectben, mielőtt összeomlott, mostanra 150 millió dollár maradt belőle.

Részletesen itt írtunk a működéséről:Update: az összeomlás után pár órával a Bitconnect csapata bejelentette, hogy végül mégse zárják be a Bitconnect kereskedési platformját és nem szántják be a kriptopénzt teljes egészében. A piramisjátékos "kereskedési robotot" vagy más néven "hitelezési platformot" viszont leválasztják. Ha a hír igaz, lényegében a virtuális pénz legitim részéről leválasztják az illegális piramisjátékozást, marad ezzel egy kriptodeviza, amelyet semmi nem tesz különbbé más bitcoin-klónoktól. A hírre a virtuális pénz árfolyama 68%-ot emelkedett, 38,5 dollárra - ezzel az ügyfelek, akik a csúcson vettek már csak 90%-os mínuszban vannak.
allampapir
BÉT
GettyImages-1132938888
Varhelyi Oliver hetfon mar atment a vizsgan
GettyImages-1171927220
trump
GettyImages-1185431673
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
allampapir