Összeomlott a 9000%-os piramisjáték, de már újra is indították
Befektetés

Összeomlott a 9000%-os piramisjáték, de már újra is indították

Tegnap bejelentette a Bitconnect, egy piramisjátékozásra épülő kriptodeviza, hogy lehúzza a rolót, melynek hatására a virtuális pénzük értéke 98%-ot zuhant pár óra alatt. Ma már úgy tűnik, visszatáncolnak: csak a piramisjátékon alapuló "kereskedési robotot" zárják be, a kétes hírnevű kriptodeviza tovább forog majd.

Visszatáncolnak a bitconnectesek

Tegnap írtunk arról, hogy a kriptodevizát üzemeltető csapat a weboldalán bejelentette, hogy azonnali hatállyal bezártja a "hitelezési platformját," melyen lényegében piramisjátékozás folyt és - állítólag - kifizeti minden ügyfelét, aki rábízta a pénzét az itt működő "kereskedési robotra." Magával a kriptodevizával akkori bejelentés szerint csak öt napig lehetett még kereskedni.

Azt is bejelentették, hogy mindenkit kifizetnek, akinek a piramisjátékelven működő kereskedési robotnál benn ragadt a pénze, a kifizetést viszont nem dollárban vagy Bitcoinban, hanem Bitconnectben teszik meg; a károsultaknak 363,62 dolláronként jár egy Bitconnect.

Jelenleg egy Bitconnect 33,78 dollárt ér, ami 90,7%-os bukást jelent minden ügyfélnek.

Egy tegnap este közzétett bejelentés szerint viszont mégse zárják be a saját kriptotőzsdéjüket, a Bitconnecttel továbbra is lehet kereskedni, sőt, más kriptopénzeket is bevezetnek a kereskedési platformjukra.

A kriptodeviza esszenciáját adó, 1%-os napi hozamot ígérő, piramisjátékra alapú kereskedési robottól viszont elbúcsúzunk. Ezzel lényegében marad egy legitim kriptodeviza, ami semmiben nem különbözik majd más bitcoin-klónoktól.

Miután egy 98%-os esés után egészen 6 dollárra visszaesett a Bitconnect értéke, a kereskedés visszaállítása után a kriptodeviza egészen 34 dollárig visszaugrott. Ez azt jelenti, hogy ha valaki a tegnapi bejelentés előtt vett, már "csak" 90%-os mínuszban van.

A Bitconnect csapata elnézést kért és reményét fejezte ki abban, hogy visszajön kriptodevizájuk árfolyama. Jelezték továbbá, hogy (mintha valakinek nem lett volna elég az egyszeri veszteség), beszállhat a Bitconnect X ICO-ba, (ahol elbukhatja még egyszer a pénzét).

Mi történhetett?

A tegnapi összeomlás után elárasztották a Bitconnect közösségi oldalait és email-fiókját a dühös ügyfelek. Nem csoda, hiszen közel egymilliárd dollárnyi befektetői tőke égett el pár óra alatt, miközben a Bitconnect csapata széttárta a karjait.

Összeomlott a 9000%-os piramisjáték, de már újra is indították
Forrás: Twitter
Úgy véljük, a következő forgatókönyvek közül történhetett valamelyik:
  • Elkezdett szorulni a hurok a Bitconnect körül, ahogy egyre több médium és felügyeleti szervezet leplezte le a "kereskedési robotjuk" csalását. A csapat gyorsan kirántotta a pénzét a Bitconnectből, majd bedöntötte a platformot. A hatalmas esés után valamekkora összeggel visszaszálltak, majd elkezdték fölbeszélni az árfolyamot azzal, hogy bejelentették: inkább mégis lehet majd kereskedni a Bitconnecttel a jövőben is. Meg is volt az eredménye: egy nap alatt több mint 60%-os haszonra tehettek szert. Ezzel a piramisjátékozást megfejelték még egy klasszikus "pump and dump" sémával is; ami azt jelenti, hogy hamarosan ismét lefölözik majd a hasznot és hagyják bedőlni a kriptopénzüket.
  • Nem tudták fizetni a piramisjátékos "kereskedési robot" hozamát, mivel nem volt elég új belépő, akinek a pénzét erre tudták volna használni. Ha ez igaz, furcsa, hogy eredetileg a nem piramisjátékon alapuló Bitconnect kereskedését is le akarták állítani. A Bitconnect árfolyama már hónapok óta esik, vélhetően a Bitcoin összeomlása miatt is csökkent a csaló kriptopénz iránti érdeklődés.
  • "Megtisztítják" a Bitconnectet a piramisjátéktól, ezzel a felügyeleti szerveket, a médiát és az ügyfeleket is megnyugtatják, majd hagyják a kriptodevizát szabadon futni. A piramisjátékozást a Bitconnect X platformon pedig újrakezdik az ICO után.
  • Megszólalt a csapat lelkiismerete és mostantól a piramisjátékozás nélküli, "tiszta" Bitconnectet fognak pörgetni a piacon, aztán remélik, hogy a kriptolufi újból felfújódik és a Bitconnect már legitim kriptodevizaként száll majd vissza 400 dollárig. Úgy véljük, ez a forgatókönyv a legvalószínűtlenebb.

Bármelyik forgatókönyv is valósult meg, bottal sem érdemes piszkálni a csalásra és piacmanipulációra épülő, Magyarországon engedéllyel nem rendelkező kriptobefektetést. Itt írtunk róla, hogy miért:
Frankfurt Stock Exchange
The logo of the OECD - Organisation for Economic Co-operation and Development
BÉT-Hiventures_2
shutterstock_564998512
Bales of waste paper
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
shutterstock_1254532384_arany