Összeomlás felé száguld a Magyarországon is hódító, világméretű piramisjáték
Befektetés

Összeomlás felé száguld a Magyarországon is hódító, világméretű piramisjáték

Razziát hajtott végre a bolgár rendőrség a OneCoin székházában, számtalan szervert és dokumentumot lefoglaltak, és 50 embert kihallgattak. Bár a hamis kriptopénz túlélte a fellépést, kiadtak egy közleményt, melyben amellett, hogy mindent tagadnak, felkészülnek a bedőlésre és a felelősség hárítására. A OneCoint világszerte számos hatóság vizsgálja, csalás és piramisjátékozás miatt több értékesítőjük is bíróság előtt áll már.

Lecsaptak a helyre, ahonnan minden elindult

A rajtaütést, melyről a CoinTelegraph bolgár források alapján részletesen is beszámolt, a bolgár hatóságok EU-s hatósági szervekkel együttműködve január 17-én és 18-án hajtották végre Szófiában, a bielefeldi (német) ügyészség kérésére.

A One Network Services (vagyis a OneCoin bolgár központja) mellett 14 másik OneCoinhoz köthető vállalat irodáit is átvizsgálták a hatóságok, összesen 50 embert hallgattak ki, de letartóztatás nem történt.

A OneCoin központja hivatalosan egyébként az Egyesült Arab Emírségekben van bejegyezve, viszont a bolgár hatóságok szerint több száz (kirakat)cégen keresztül, összesen négy kontinensen működik. Számos másik országban - többek között Nagy-Britanniában, Olaszországban, Magyarországon, Indiában és az Egyesült Államokban - is vizsgálják jelenleg az altcoint.

Kazahsztánban egyébként bíróság előtt áll egy onecoinos értékesítő csalásért, míg Indiában 23 embert csuktak le, aki a sémához köthető volt. Olaszországban mondta ki először egy piacfelügyeleti szervezet, hogy a OneCoin egy Ponzi-rendszer, majd 2,6 millió eurós bírsággal vágták őket nyakon, a scamcoin (vagyis hamis kriptopénz) értékesítését betiltották.

Itthon a NAV, a Rendőrség és az MNB összefogva vizsgálja a OneCoin tevékenységét. Egyelőre azt még nem lehet tudni, hogy pontosan hány áldozata van Magyarországon a csaló virtuális pénznek, a Facebookon egy körülbelül 500 fős közösségük működik - sokan kiléptek azóta, hogy a sémáról mi is elkezdtünk részletesebben írni.

Készülnek a kiugrásra

Tegnap hozzánk is eljuttatott egy közleményt a OneCoin, melyben minden vádat tagadnak. Közleményük fontosabb elemei, hogy
 • nem igaz, hogy egy bűnszövetkezet működteti a OneCoint, és senki nem használja pénzmosásra a virtuális pénzt, és úgy egyébként semmi illegálisat nem csináltak,
 • a média egy szervezett lejáratókampányt működtet ellenük, melynek célja, hogy megsemmisítse a cégüket. Hozzáteszik, hogy a demokráciát veszélyezteti a szerintük szubjektív média,
 • a OneCoin sokkal likvidebb és sokkal kevésbé volatilis, mint más kriptodevizák,
 • szigorú ügyfélfelismerési rendszer működik náluk, amit megspékelnek még egy pénzmosás-kiszűrési rendszerrel is (itt olyan buzzwordöket dobálnak, mint a KYC, KYB és AML),
 • mivel centralizált rendszerben dolgoznak, ezért lehetetlen ellopni a kriptopénzeiket és a rendszer egyben szuper biztonságos is,
 • a "lejárató kampány" komoly anyagi veszteséget okoz a OneCoinnak, ami csődbe juttathatja a kriptopénzt.


Az állításaik persze könnyen cáfolhatók:
 • A OneCoin ellen számos országban zajlik hatósági fellépés piramisjátékozás miatt, itt nem a pénzmosás a fő probléma,
 • a média többnyire a hatóságok fellépését tolmácsolja,
 • a OneCoin teljesen illikvid, mivel pénzkivételre nincs lehetőség (kivéve új tagok toborzása esetén, de ez inkább jutalék), csak a Dealshaker nevű online boltban lehet levásárolni a virtuális pénzt. Volatilitása persze tényleg alacsonyabb, mint más kriptodevizáké, de ez azért van, mert az árfolyamot nem a kereslet-kínálat határozza meg, hanem gyaníthatóan hasraütés-szerűen a OneCoin központja,
 • nem lehet ellopni a kriptopénzeiket, mivel nem léteznek; eddig semmivel nem tudták bizonyítani azt, hogy ez egy valódi kriptopénz lenne, sőt, a OneCoin hivatalos kommunikációja is arra mutat, hogy nem egy kriptodevizáról van szó,

és ami a legfontosabb: a közleményben utaltak arra, hogy csőd közelébe kerültek, vagyis úgy tűnik, arra készülnek, hogy beszántsák a piramisjátékukat, majd a "rosszindulatú" sajtóra kenjék azt, hogy bedőltek.

Az ilyesféle hárítás és kiugrási gyakorlat jól ismert praktika a piramisjátékosok körében, ahol a bedőlést gyakran a sajtóra és a politikára próbálják kenni a fizetésképtelen Ponzi-rendszerek üzemeltetői, hogy a népharag alól kivonják magukat. Ez történt többek közt az orosz MMM bedőlésénél, a European Kings Clubnál és a Bitconnectnél, egy félig legitim, félig piramisjátékként működő virtuális pénznél is.

Mi ez egyáltalán?

 • A OneCoin a világ egyik legnagyobb piramisjátéka, saját állításuk szerint mintegy hárommillió ügyfelet sikerült berántani a sémába.
 • Egy zárt tőzsdén kereskedett alternatív kriptopénzként hirdetik magukat, a sémába úgynevezett "oktatási csomagokon" keresztül lehet bekerülni - ennek a módszernek köszönhetően kerülték ki évekig a pénzügyi felügyeletek, hatóságok fellépését.
 • A virtuális pénz MLM-rendszerben terjed, vagyis az új belépőkért jutalékot kap az értékesítő egy piramisszerű hálózati struktúrában.
 • A Dealshaker nevű webáruházon lehet levásárolni az egyébként illikvid virtuális pénzt.

Csak hogy a fent elhangzottakon felül pár pikáns érdekességet említsünk az illegális üzleteiket illetően:
 • Miután Indiában 23 onecoinost letartóztattak, Ruja Ignatova, a cég első embere ellen is vádat emeltek, az "üzletasszony" azonban meglógott a felelősségre vonás elől (különös iróniája az egésznek, hogy a OneCoin közleményében azt is taglalta, hogy mindenben, mindig együttműködnek a hatóságokkal).
 • Vietnamban azzal próbált a társaság érvényt szerezni magának, hogy hamisítottak maguknak egy felügyeleti engedélyt. A csalás gyorsan kibukott: a vietnami kormány hivatalos szervei cáfolatot adtak ki, majd eljárást indítottak a csalók ellen.
 • A OneCoinnak sikerült kihúznia a gyufát még a híresen elnéző Belize-i felügyeletnél is, ahol a cég MLM-hálózatának központját, a OneLife Network Limitedet vonták vizsgálat alá.
 • A németek befagyasztották a OneCoin Network Services Ltd. és a dubai OneLife Network Ltd. pénzforgalmi csatornáit tavaly áprilisban. Ekkor a onecoinosok azzal a nevetséges állítással próbáltak védekezni, hogy semmi köze a OneCoinnak az érintett cégekhez - vagyis a bolgár anyacégükhöz.
 • Vélhetően a OneCoinnak is köze van ahhoz, hogy 2018 elejétől már Magyarországon is büntetőeljárás alá vonhatják a piramisjátékok értékesítőit is, nemcsak a szervezőket.
chips
2019 év vége 2020
ott_one_2019_1500x844
új lakások
varga mihály
dolgozó hegesztés
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
bika wall street tőzsde