Befektetés

MKB-Pannónia: növekedési fázis kései szakasza

Czifra Gábor
MKB-Pannónia:
"A lassan 10 éves, szinte töretlen gazdasági növekedés után fel kell tenni a kérdést, hogy meddig tarthat még ez a lendület. A régi bölcs mondás szerint a fák nem nőnek az égig. A sokáig túl laza monetáris és fiskális politika, az "ingyen" pénz korszaka alatt a hurrá optimista befektetői magatartás számos egyensúlytalanságot hozott létre a világgazdaságban, illetve a túlzottan optimista jövőkép elszakította a tőzsdei és reáleszközök árát a realitástól. A jegybankok erre a folyamatra már rég figyelmeztetnek, de az alacsony inflációs nyomás miatt továbbra is a keleténél lazább kamatpolitikát folytattak. Az idei év folyamán azonban a korábbi OPEC termelési kvóta csökkentése és az iráni szankciók hatása az egekbe emelte a fekete arany árfolyamát és ezáltal a jövőben várható kamatszinteket is emelte, amitől a befektetők megijedtek. Így elindult egy komoly és heves korrekció, ami során a befektetők elkezdték újra árazni az állam- és vállalati kötvényeket, ingatlanokat és részvényeket, ami egy természetes kijózanodási folyamat a növekedési fázis vége felé, ezért az idei év folyamán megnövekedett volatilitás a befektetőket az alacsonyabb kockázat vállalás felé irányította, a fő cél a tőke megóvása volt. A jövőben az ilyen korrekciós folyamatra azonban továbbra is vételi lehetőségként kell tekinteni, és nem egy medve piac kezdeteként kell aposztrofálni. A munkaerőpiaci folyamatok, a lakossági hitelezési és fogyasztási adatok továbbra sem támasztják alá, hogy itt komoly gazdasági visszaesés következne be a 2019 folyamán a fejlett piacokon, így az ijedtség és a kereskedelmi háború árnyékában érdemes a kockázatokat növelni fejlett, technológiai részvények vételével.

MKB-Pannónia: növekedési fázis kései szakasza
A hazai kötvénypiac az idei évben alul teljesítette a régiós társakat, és a világ legmeredekebb hozamgörbéje alakult ki októberre, ami véleményem szerint tartósan nem maradhat fent. A nemzetközi hozamkörnyezet és az olajár csökkenésével komoly korrekció indulhat meg, így a jelen szintek jó beszállási pontok a következő félévi várható hozam csökkenés előtt."

MKB-Pannónia: növekedési fázis kései szakasza
Az eszközallokáció csupán tájékoztató jellegű.
bika wall street index tőzsde
jean cloude juncker
mol olajipar
huawei mobiltelefon
víz water
vonat train máv
e-cigi vape
LONDON, UNITED KINGDOM - 2019/09/04: British Prime Minister Boris Johnson is seen leaving No 10 Downing Street to attend his first Prime Minister's Questions at the House of Commons. Later today the MPs will debate bill that could block no-deal Brexit. ()
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
shutterstock_1254532384_arany