MNB: így lehetne duplázni a lakossági állampapírokat
Befektetés

MNB: így lehetne duplázni a lakossági állampapírokat

Koroknai Péter
Az elmúlt évek során a lakosság állampapír-vásárlásai érdemben mérsékelték az állam és így a magyar gazdaság sérülékenységét. Ugyanakkor a kedvező megtakarítási folyamatok ellenére a lakosság állampapír-kereslete elmarad a korábban jellemzőtől. Míg a háztartások 2015-16-ban új megtakarításaik több mint felét állampapírba fektették, ez az arány az elmúlt években folyamatosan csökkent. A lakossági állampapírpiaci stratégia 2012-es bevezetése óta a háztartások állampapír-állományának növelése egyértelmű gazdaságpolitikai prioritássá vált. Az idei év elején újabb cél került kitűzésre, miszerint a lakossági állampapír-állományt öt éven belül meg kell duplázni. Amennyiben ez sikerül, azzal újabb nagy lépést tesz az állam az önfinanszírozás megvalósítása felé. A jelenlegi kedvező finanszírozási és megtakarítási környezet egyértelműen támogatja ennek a célnak az elérését. Ehhez ugyanakkor elengedhetetlen a lakossági állampapír-stratégia újragondolása, aminek folyamatát a jegybank szakértői a jelen elemzéssel induló cikksorozattal szeretnék támogatni.Az állam sérülékenységének csökkenéséhez jelentős mértékben járult hozzá a lakosság állampapír-vásárlásának felfutása az elmúlt években. A válság kitörésekor az államadósság jelentős része külföldi tulajdonban volt, ami a megújítási kockázat mellett a nagymértékű állampapír-eladás okozta hozamemelkedés miatt is jelentősen növelte hazánk sérülékenységét. Tovább fokozta a magyar gazdaság kitettségét, hogy a külső adósság jelentős része nem forintban, hanem idegen devizában volt, ami érdemi árfolyamkockázatot jelentett. Az elmúlt években azonban, részben a lakosság jelentős állampapír-vásárlásainak, részben a jegybank önfinanszírozási programjának köszönhetően érdemben csökkent az állam külső, illetve devizaadóssága, és ezzel párhuzamosan a gazdaság stabilitása nagyot nőtt. Ugyanakkor a belső finanszírozás növeléséhez, és a külföldi források súlyának további csökkentéséhez a lakossági állampapír-vásárlások folytatására, illetve növekedésének fokozására van szükség.

A 2012-ben bevezetett új állampapír-stratégia fordulópontot jelentett a közvetlen lakossági finanszírozás növekedési ütemében. Ennek hatására a korábban elenyésző lakossági finanszírozás rövid idő alatt nagymértékben bővült, és ezzel mára a háztartási szektor jelentős szerepet tölt be az államadósság finanszírozásában.

MNB: így lehetne duplázni a lakossági állampapírokat
Forrás: MNB
A háztartási szektor állampapír-állományának növekedése az ország sérülékenységének csökkenésén túl is számos előnnyel jár. Az elmúlt években a lakosság jelentős állampapír-vásárlásának (illetve a jegybank önfinanszírozási programjának) köszönhetően érdemben csökkent az állam külső, illetve devizaadóssága. Mivel ezeket a mutatókat a nemzetközi befektetők és hitelminősítők is kiemelten figyelik, a mutatók javulása nagy szerepet játszott hazánk felminősítésében, illetve a kockázati felárak csökkenésében, ami mérsékelte a költségvetés kamatkiadását. De emellett még más tényezők is felsorolhatók a lakosság állampapír-finanszírozás előnyeiként:
  • Stabilabb finanszírozás. Mint azt a 2008-as válság kitörésekor is láttuk, a be-fektetői bizalom megingásakor a külföldi szereplők gyorsan csökkenthetik feltörekvő piaci kitettségüket, jelentős hozamemelkedést és árfolyamgyengülést indukálva, ami a törékeny piaci helyzetben tovább ronthatja hazánk helyzetét. Ezzel szemben a lakosság csak jóval kisebb mértékben és hosszabb távon reagált a megváltozott körülményekre. Emellett azt is érdemes kiemelni, hogy a külföldi szereplők a feltörekvő piacokat érintő bizalmatlanság esetén kevésbé differenciálnak - vagyis akkor is a kitettség csökkentése mellett dönthetnek, ha a válság kevésbé érintené Magyarországot, miközben a hazai szereplők bizalma ebben az esetben jellemzően nem inog meg.
  • Alacsonyabb piaci kibocsátás szükséges. A lakossági értékesítés növekedése nemcsak a devizakötvények kibocsátásának visszaesését tette lehetővé, ha-nem a piaci forintkötvényekből is jóval kevesebbet kellett értékesíteni. Mivel az állampapír-piaci kereslet a múltban igen kamatérzékenynek bizonyult, az alacsonyabb kibocsátással járó alacsonyabb hozamok az állam finanszírozásának másik csatornáján, a piaci szereplők számára szervezett kibocsátások esetében eredményeztek jelentős költségcsökkenést.
  • Belföldön maradó jövedelem. Ha a külföldiek helyett egyre inkább a lakosság finanszírozza az államadósságot, akkor az ezután fizetett kamat nem külföldre áramlik, hanem a lakosság kezébe kerül. Ez azért is fontos, mert az így kapott jövedelem belföldön kerül elköltésre, az az állam számára is addicionális bevételt jelent. Emellett a folyamat során javul az ország jövedelemegyenlege, így a folyó fizetési mérleg egyenlege, valamint mérséklődik a GDP és GNI között fennálló különbség és a külső adósság is.

A 2012-ben bevezetett új állampapír stratégiának köszönhetően a háztartások állampapír állománya 2018 végén megközelítette az 5800 milliárd forintot, ami historikus csúcs. A lakossági állampapír-tartás eddig soha nem látott mértékű növekedésében jelentős hatása volt a magas kamatprémiumnak, a termékpaletta bővülésének és a támogató marketing eszközöknek. Emellett lakossági jövedelmek bővülése nyomán emelkedő pénzügyi megtakarítás is nagymértékben hozzájárult az állampapír-kereslet erősödéséhez.

A lakossági állampapír-állomány bővülésének folyamata több szakaszra bontható. Az új stratégia bevezetése utáni első két évben a lakossági állampapír-állomány dinamikus emelkedése elsősorban az egyéb eszközökben tartott megtakarítások átcsoportosításához volt köthető. 2014-ben egy átmeneti megtorpanást tapasztalhattunk, amikor a lakossági állampapír-felárak szűkülésének hatására csökkent a háztartások kereslete. Azonban a felárak újbóli emelkedésével 2015-16-ban ismét dinamikusan növekedett a lakossági állampapír állomány. 2017-18-ban a korábbi lendület egyre inkább megtört, és a továbbra is lendületesen emelkedő bruttó pénzügyi megtakarítás ellenére a háztartások nettó állampapír vásárlása mind arányaiban, mind nominálisan csökkenni kezdett.

A háztartások állampapír-vásárlása 2018-ban annak ellenére lelassult, hogy a jelentős béremelkedéssel összefüggésben a pénzügyi megtakarítás korábban nem látott szintre emelkedett. Az új stratégia bevezetését követő első öt évben a lakossági állampapír-megtakarítás aránya a bruttó pénzügyi eszközfelhalmozáshoz viszonyítva - a 2014-es visszaesés ellenére is - 50 százalék felett alakult. Ebben kezdetben szerepe volt a lakosság portfólióátrendezésének is, de 2015-16-ban már az új megtakarítások domináltak a bővülésben. Az állampapír megtakarítás bruttó pénzügyi eszközfelhalmozáshoz viszonyított aránya 2017-ben 40 százalékra, 2018-ban 25 százalék közelébe csökkent. A magas pénzügyi eszközfelhalmozás ugyanis szükséges, de nem elégséges feltétele a bővülő lakossági államadósság finanszírozásnak. 2018-ban annak ellenére lassult a háztartások állampapír-vásárlásainak az üteme, hogy a pénzügyi eszközök bővülése historikus nominális csúcsra emelkedett.

MNB: így lehetne duplázni a lakossági állampapírokat
2019 elején a lakossági állampapír-állomány öt éven belüli megduplázása lett új célkitűzésként meghatározva, amit a jelenlegi kedvező finanszírozási és megtakarítási környezet is támogat. Egyrészt a lakosság pénzügyi eszközeinek idén is magas bővülése - a folytatódó bérdinamika és a lakosság továbbra is jelentős megtakarítási hajlandósága mellett - enyhén tovább emelkedik, és előrejelzésünk szerint meghaladhatja a 2700 milliárd forint körüli összeget. Hazánk gazdasági felzárkózásával párhuzamosan azzal számolunk, hogy a megtakarítások a következő években tovább emelkednek. Másrészt a 2015-16-os időszak bebizonyította, hogy megfelelő stratégiával az újonnan képződő lakossági megtakarítás akár nagyobb hányada is becsatornázható az állam finanszírozásába. Az állampapír-megtakarítások ilyen mértékű ösztönzése a folyó fizetési mérleg többletének további fennmaradása érdekében is kiemelt fontosságú.

A finanszírozási terv a tavalyival közel megegyező, 800 milliárd forint körüli nettó lakossági állampapír-vásárlással számol. Ez azt jelenti, hogy a lakosság új megtakarításain belül az állampapír-vásárlások aránya nagyjából a 2018-as érték közelében maradna. A duplázás eléréséhez ugyanakkor évente mintegy 1100 milliárd forintnyi állampapír-vásárlásra van szükség. Ennek megvalósításához számításaink szerint a háztartások új pénzügyi eszköznövekedésén belül 40 százalékra kell növelni az állampapír-vásárlások arányát - ahogy a 2015-16-os évek folyamataiból is láthatjuk, ez elérhető célnak tűnik.

A lakossági vásárlások arányának emeléséhez a lakossági állampapír-stratégia újragondolására van szükség. Az elmúlt évek folyamatai arra engednek következtetni, hogy a lakossági finanszírozás kellő mértékű bővítéséhez elengedhetetlen a lakossági állampapír-stratégia újragondolása. Ennek egyaránt részét képezheti új termékek bevezetése, a jelenlegi értékesítési hálózat további bővítése és hatékonyabbá tétele, a lakossági készpénzmegtakarítások állami finanszírozásába történő bevonása és számtalan olyan fejlesztés, amely eredményeként a megtakarítók újabb kényelmi szolgáltatásokhoz juthatnak.

Mindehhez mélyreható elemzések szükségesek. A jegybank szakértői a legfontosabb következtetések bemutatására egy most induló cikksorozat keretében tesznek kísérletet. Ezekben a cikkekben megvizsgáljuk az állampapír-tartás legfőbb motivációit, bemutatjuk a jelenlegi tulajdonosi struktúrát több szempontból is megvizsgálva, illetve részletesen elemezzük az elmúlt évek folyamatait.

A cikk szerzői az MNB munkatársai.

Címlapkép: MTI/Bizományosi, Róka László
Csanyi Sandor Prima Primissima dijatado
szergej lavrov oroszorszag
Elkezdődött a visszaszámlálás, május végén jön a Brain Bar
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
rippl