Előfizetői tartalom

10 modern fegyver, amely örökre megváltoztatta a háborúkat

Talán sosem változott az emberiség történelme során egyszerre annyit a hadviselés, mint az elmúlt bő száz év alatt, az első világháború kezdete óta. Szinte teljesen eltűntek a harcmezőkről a szúró-vágó eszközök és a lovak, megszűntek a nyílt terepen, csatarendben vívott ütközetek, sőt, remélhetőleg a nagyhatalmak közvetlen, területért vívott, milliós emberáldozatokat követelő háborúi is a múlt fájó emlékei maradnak. A változásokért többek közt a modern fegyverek harcmezőkön való, gyakran váratlan megjelenése és elterjedése felelős; a teljesség igénye nélkül megnéztünk tíz olyan (viszonylag) modern fegyvert, amely örökre megváltoztatta a háborúkat.

1. oldal. A Maxim-géppuskaEgy cseh Maxim-származék. Fotó: ShutterstockBár korábban is léteztek sorozatlövésre alkalmas gyorstüzelő fegyverek, az első önműködő géppuskát Sir Hiram P. Maxim mutatta be 1884-ben. Miután több kisebb-nagyobb konfliktusban is használták a típust, az első világháborúra a fegyver működési elvéből kiindulva már szinte az összes nagyobb európai...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái