Egy sor állampapírt letarol az új szuperbefektetés, bejelentették a részleteket!
Befektetés

Egy sor állampapírt letarol az új szuperbefektetés, bejelentették a részleteket!

Egy sor lakossági állampapír, köztük a bónusz, a kétéves és a féléves papír is megszűnik. Egy háttérbeszélgetésen ismertették az új, helyükbe lépő Nemzeti Kötvény részleteit és azt, mikor indulhat el a nyugdíjkötvény. Az új papír 5 éves futamidejű lesz, sávosan kamatozik majd és már menet közben is kedvezményesen vissza lehet váltani. A cél, hogy ennek segítségével 2023-ra duplázzák a lakossági állampapírok állományát.
Barcza György, az ÁKK vezérigazgatója és Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium államtitkára tartott közös háttérbeszélgetést a készülő új lakossági állampapírral kapcsolatban. Az eseményen az új konstrukció mellett szó volt arról is, mi lesz a meglévő állampapírok sorsa. A főbb változások:
 • Ahogyan korábban is ismertették már, a kormány és az ÁKK célja, hogy 2023-ra a lakossági állampapírok állománya elérje a 11 ezer milliárd forintot, ami a jelenlegi 6000 milliárdhoz képest közel duplázást jelentene. Évente 800-1000 milliárd forintnyi állománynövekedéssel kalkulálnak a lakossági állampapírok piacán. Ez az 5 éves terv Barcza szerint reális és tartható lesz.
 • Túl sok lakossági állampapír van már a piacon, nehéz köztük kiigazodni, ezért döntöttek úgy, hogy egyszerűsítik a palettát. Ez azt jelenti, hogy azoktól a lakossági papírtól, amiben nincs jelentős értékesítés, megszabadulnának. Ilyen a Bónusz Magyar Állampapír, az FKJ, 2 MÁP, a KTJ Plusz. Június 1-je után ezekből nem bocsátanak ki új sorozatot, de a többi konstrukció megmarad.
 • Jelentős állomány még az Egyéves Magyar Állampapírban és a Prémium Magyar Állampapírban van, ezekből lesz új sorozat, illetve a Babakötvény és a többi KTJ-konstrukció (1 és 2) is megmarad.
 • A kamatadó-mentesség bevezetése miatt június 3-tól jönnek az új sorozatok minden konstrukciónál, így azokra is vonatkozik majd a kamatadó-mentesség. Május 31-gyel lezárnak minden régi sorozatot, kivéve a Babakötvény, ahol eddig is élt a kamatadó-mentesség.


Egy sor állampapírt letarol az új szuperbefektetés, bejelentették a részleteket!

Mit kell tudni az új Nemzeti Kötvényről?

 • Az új, júniustól bevezetésre kerülő állampapírral kapcsolatban kiemelték, hogy 5 éves futamidejű lesz, a kamatozás pedig lépcsős, tehát aki 5 évig tartja a papírt, annak is évente változik a kamata, és csak az utolsó évben jár a papír után a korábban belengetett 6%. A kamat tehát fél év után 3,5 százalék, az első év végén négy százalék, majd ezt követően évente további fél-fél százalékpontos emelkedéssel az ötéves futamidő lejártával hat százalékot jelent.
 • A kamatot a fordulónapokon írják majd jóvá, innentől kamatos kamattal ketyeg tovább a papír.
 • Heti kibocsátást terveznek, minimálisan befektethető összeg nincs. A heti kibocsátás miatt jelentős informatikai fejlesztés is szükséges az állampapírhoz - tette hozzá Barcza.
 • A papírt az Államkincstárnál, a Magyar Postán, a lakástakarékoknál és a kereskedelemi bankoknál lehet majd megvásárolni.
 • Barcza hozzátette azt is, hogy mindig lesz majd egy egyhetes időszak, amikor a teljes összeghez visszaváltási díj nélkül lehet majd hozzájutni, ezen az időszakon kívül pedig 99,75%-os árfolyamon váltja vissza a Kincstár a papírt. Egyéves időtávon ez azt jelenti, hogy már egy hónap után pénzénél van a befektető, ha mégis visszaváltaná, még a 99,75%-os visszaváltási árfolyam mellett is.
 • Intézményi befektetők számára nem lesz elérhető a kötvény, a papírnak másodpiaca nem lesz, ha valaki venni szeretne, akkor csak az új sorozatból tud majd venni, kivéve, ha a forgalmazóknál van saját számlás állomány és ebből adnak az ügyfélnek.
 • Az, hogy ez a papír nem inflációkövető, azért van, mert ezzel is egyszerűbbé tennék a termékkínálatot, egyszerűbb termék és így könnyebb megjegyezni. Kormányzati cél volt, hogy megújítsák az állampapírpiacot - teszik hozzá.
 • A készpénz becsatornázására volt még több ötletük is, de végül e mellett a konstrukció mellett döntöttek. Ezzel kapcsolatban a Portfolio kérdésére elmondták, hogy új lakossági állampapírt a Nemzeti Kötvényen és a nyugdíjkötvényen túl nem terveznek egyelőre kibocsátani, a korábban belengetett, kisbefektetői számlacsomag sem valósul meg, részben ezt váltja ki a júniusban induló új papír.
 • A forgalmazói jutalékrendszert úgy alakítják ki, hogy ösztönözze az állomány építését. Állomány alapú díjfizetésre térnek tehát át a jutalékoknál a korábbi tranzakció alapúról. Az alap jutalék mérték 30 bázispont, ha valamelyik forgalmazó többet ad el, akkor erre még kaphat bónuszt.
 • A nyugdíjkötvénnyel kapcsolatban pedig elmondták, hogy várhatóan még idén ősszel indulhat, de először a Nemzeti Kötvényt szeretnék útjára indítani. Bár rákérdeztük, azt egyelőre nem tudni, hogy a nyugdíjkötvény milyen futamidővel, milyen kamatprémiummal és milyen adójóváírással indul majd.


Egy sor állampapírt letarol az új szuperbefektetés, bejelentették a részleteket!
Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
repules szegell iata GettyImages-1180597944
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Frankfurti tőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
pozsony2