Egy sor állampapírt letarol az új szuperbefektetés, bejelentették a részleteket!
Befektetés

Egy sor állampapírt letarol az új szuperbefektetés, bejelentették a részleteket!

Egy sor lakossági állampapír, köztük a bónusz, a kétéves és a féléves papír is megszűnik. Egy háttérbeszélgetésen ismertették az új, helyükbe lépő Nemzeti Kötvény részleteit és azt, mikor indulhat el a nyugdíjkötvény. Az új papír 5 éves futamidejű lesz, sávosan kamatozik majd és már menet közben is kedvezményesen vissza lehet váltani. A cél, hogy ennek segítségével 2023-ra duplázzák a lakossági állampapírok állományát.
Barcza György, az ÁKK vezérigazgatója és Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium államtitkára tartott közös háttérbeszélgetést a készülő új lakossági állampapírral kapcsolatban. Az eseményen az új konstrukció mellett szó volt arról is, mi lesz a meglévő állampapírok sorsa. A főbb változások:
 • Ahogyan korábban is ismertették már, a kormány és az ÁKK célja, hogy 2023-ra a lakossági állampapírok állománya elérje a 11 ezer milliárd forintot, ami a jelenlegi 6000 milliárdhoz képest közel duplázást jelentene. Évente 800-1000 milliárd forintnyi állománynövekedéssel kalkulálnak a lakossági állampapírok piacán. Ez az 5 éves terv Barcza szerint reális és tartható lesz.
 • Túl sok lakossági állampapír van már a piacon, nehéz köztük kiigazodni, ezért döntöttek úgy, hogy egyszerűsítik a palettát. Ez azt jelenti, hogy azoktól a lakossági papírtól, amiben nincs jelentős értékesítés, megszabadulnának. Ilyen a Bónusz Magyar Állampapír, az FKJ, 2 MÁP, a KTJ Plusz. Június 1-je után ezekből nem bocsátanak ki új sorozatot, de a többi konstrukció megmarad.
 • Jelentős állomány még az Egyéves Magyar Állampapírban és a Prémium Magyar Állampapírban van, ezekből lesz új sorozat, illetve a Babakötvény és a többi KTJ-konstrukció (1 és 2) is megmarad.
 • A kamatadó-mentesség bevezetése miatt június 3-tól jönnek az új sorozatok minden konstrukciónál, így azokra is vonatkozik majd a kamatadó-mentesség. Május 31-gyel lezárnak minden régi sorozatot, kivéve a Babakötvény, ahol eddig is élt a kamatadó-mentesség.


Egy sor állampapírt letarol az új szuperbefektetés, bejelentették a részleteket!

Mit kell tudni az új Nemzeti Kötvényről?

 • Az új, júniustól bevezetésre kerülő állampapírral kapcsolatban kiemelték, hogy 5 éves futamidejű lesz, a kamatozás pedig lépcsős, tehát aki 5 évig tartja a papírt, annak is évente változik a kamata, és csak az utolsó évben jár a papír után a korábban belengetett 6%. A kamat tehát fél év után 3,5 százalék, az első év végén négy százalék, majd ezt követően évente további fél-fél százalékpontos emelkedéssel az ötéves futamidő lejártával hat százalékot jelent.
 • A kamatot a fordulónapokon írják majd jóvá, innentől kamatos kamattal ketyeg tovább a papír.
 • Heti kibocsátást terveznek, minimálisan befektethető összeg nincs. A heti kibocsátás miatt jelentős informatikai fejlesztés is szükséges az állampapírhoz - tette hozzá Barcza.
 • A papírt az Államkincstárnál, a Magyar Postán, a lakástakarékoknál és a kereskedelemi bankoknál lehet majd megvásárolni.
 • Barcza hozzátette azt is, hogy mindig lesz majd egy egyhetes időszak, amikor a teljes összeghez visszaváltási díj nélkül lehet majd hozzájutni, ezen az időszakon kívül pedig 99,75%-os árfolyamon váltja vissza a Kincstár a papírt. Egyéves időtávon ez azt jelenti, hogy már egy hónap után pénzénél van a befektető, ha mégis visszaváltaná, még a 99,75%-os visszaváltási árfolyam mellett is.
 • Intézményi befektetők számára nem lesz elérhető a kötvény, a papírnak másodpiaca nem lesz, ha valaki venni szeretne, akkor csak az új sorozatból tud majd venni, kivéve, ha a forgalmazóknál van saját számlás állomány és ebből adnak az ügyfélnek.
 • Az, hogy ez a papír nem inflációkövető, azért van, mert ezzel is egyszerűbbé tennék a termékkínálatot, egyszerűbb termék és így könnyebb megjegyezni. Kormányzati cél volt, hogy megújítsák az állampapírpiacot - teszik hozzá.
 • A készpénz becsatornázására volt még több ötletük is, de végül e mellett a konstrukció mellett döntöttek. Ezzel kapcsolatban a Portfolio kérdésére elmondták, hogy új lakossági állampapírt a Nemzeti Kötvényen és a nyugdíjkötvényen túl nem terveznek egyelőre kibocsátani, a korábban belengetett, kisbefektetői számlacsomag sem valósul meg, részben ezt váltja ki a júniusban induló új papír.
 • A forgalmazói jutalékrendszert úgy alakítják ki, hogy ösztönözze az állomány építését. Állomány alapú díjfizetésre térnek tehát át a jutalékoknál a korábbi tranzakció alapúról. Az alap jutalék mérték 30 bázispont, ha valamelyik forgalmazó többet ad el, akkor erre még kaphat bónuszt.
 • A nyugdíjkötvénnyel kapcsolatban pedig elmondták, hogy várhatóan még idén ősszel indulhat, de először a Nemzeti Kötvényt szeretnék útjára indítani. Bár rákérdeztük, azt egyelőre nem tudni, hogy a nyugdíjkötvény milyen futamidővel, milyen kamatprémiummal és milyen adójóváírással indul majd.


Egy sor állampapírt letarol az új szuperbefektetés, bejelentették a részleteket!
Címlapkép: MTI/Máthé Zoltán
ferrari_getty_editorial
thyssenkrupp acél_getty_stock
iphone
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
bika wall street tőzsde