Nem is gondolnád, hogy milyen gigantikus a világ 10 leghatalmasabb fegyvere
Befektetés

Nem is gondolnád, hogy milyen gigantikus a világ 10 leghatalmasabb fegyvere

A történelem során mindig akadt egy-egy megalomán politikus, fegyvermérnök vagy hadvezér, aki kitalálta, hogy mindenkinél nagyobb puskát, tankot vagy ágyút fog építeni, még akkor is, ha az erőfeszítésbe beleölt idő, pénz és nyersanyag csak ritkán eredményezett valóban használható fegyvereket. Ha másra nem is, propagandacélra kiváló volt a 4 méter magas, 10 méter hosszú, papírvékony páncélzattal ellátott Char 2C harckocsi, vagy a 890 milliméteres belső átmérőjű csővel ellátott Cár-ágyú, melyet az elmúlt több mint 400 év alatt egyszer sem sütöttek el. Persze egy-egy fegyver vagy fegyverrendszer-monstrum néha valóban félelmetes harci erőt képviselt, gondoljunk csak a legnagyobb vasúti ágyúra, az Enterprise-hordozóra vagy a Cár-bombára. Megnéztünk tizet a világ legnagyobb működőképes fegyverei közül.

1 2 3

1. oldal.

SSK .950 JDJ


A "Kövér Mackként" is emlegetett forgó-tolózáras puska a legnagyobb kaliberű, hivatalosan civil forgalomban is kapható fegyver a világon, .950-es (kb. 24,13 mm) lőszert tüzel. Mivel szinte kezelhetetlenül nehéz fegyver, nem sokan álltak sorba, hogy megvegyék a használati értékkel gyakorlatilag nem rendelkező Fat Macet 4000 dolláros listaáráért (most kb. 1,1 millió forint), amikor 2006-ban forgalmazni kezdték. Egy darab .950-es lőszer ráadásul 40 dollárba (kb. 12 ezer forint) került.

Az alacsony érdeklődés miatt alig 3 darab SSK .950 JDJ készült, az SSK Industries mind a fegyverek, mind a hozzá való lőszer gyártását rövid időn belül leállította.

Pfeifer Zeliska .600 Nitro Express revolver


A hat kilós, .600-as kaliberű (15,24 mm) lőszert használó Zeliska-revolver a legnagyobb olyan pisztoly a világon, mellyel célzott lövést lehet leadni támaszték nélkül. Hasonlóan az SSK .950-eshez, ennek sem sok gyakorlati haszna van, hiszen a visszarúgása annyira erős, hogy az már balesetveszélyes, egy lőszer ára pedig szintén 40 dollár körül mozog, ami nagyon drágának számít, míg maga a pisztoly 16 000 dollár.

A .600 Nitro Express lőszert egyébként elefántvadászatra találták ki, erre a célra viszont egy könnyebben kezelhető puska, például egy CZ 550-es sokkal alkalmasabb lehet.

Cár-ágyúNem is gondolnád, hogy milyen gigantikus a világ 10 leghatalmasabb fegyvere
Fotó: Shutterstock
A világ legnagyobb kaliberű lapos ívben tüzelő ágyúja az orosz Cár-ágyú, 890 milliméteres a cső belső átmérője. 1586-ban öntötték bronzból, Fjodor Ivanovics cár uralma alatt, majd 1835-ben cifra motívumokkal feldíszítették. Ma a Kreml előtt van kiállítva néhány hatalmas ágyúgolyóval együtt, melynek kilövése lehet, hogy problémát okozna neki, hiszen a fegyvert kőkartáccsal való tüzelésre tervezték. Nincs hivatalos dokumentáció arról, hogy a Cár-ágyút valaha is elsütötték volna.

Bár a Cár-ágyú a világ legnagyobb kaliberű lapos ívben tüzelő ágyúja, kerekeket és a szerkezetet is számítva a legnagyobb méretű ágyú az indiai Jaivana, amely több mint egy méterrel hosszabb és magasabb is, ez azonban "csak" 280 mm-es belső csőátmérővel rendelkezik.
Ez a cikk folytatódik
1 2 3
Frankfurti tőzsde
Virus
Arab Health
Szárnyalnak a magyar biztosítók, az életbiztosítások kevésbé
Részvényekkel trükköztek a legnagyobb amerikai hackertámadás elkövetői
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Online előadás
Hogyan reagálj a tőzsdei pánikokra, miként profitálhatsz belőle?
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
15 August 2019, Hessen, Frankfurt/Main: A trader looks at his monitors in the trading room of the stock exchange. Photo: Frank Rumpenhorst/dpa (Photo by Frank Rumpenhorst/picture alliance via Getty Images)