Összehasonlítottuk a két bankgyilkost: a Transferwise vagy a Revolut a nyerő?
Befektetés

Összehasonlítottuk a két bankgyilkost: a Transferwise vagy a Revolut a nyerő?

Hosszú várakozás után végre elindította forintos szolgáltatását a Revolut Magyarországon, régi konkurense, a Transferwise pedig egy több devizában nyilvántartott kártyát vezetett be a piacra tavaly. Ezzel lényegében a nemzetközileg aktív felhasználókat megcélzó startupok közvetlenül is konkurensekké váltak. Mindketten olcsó, sokszor díjmentes devizaváltási és átutalási szolgáltatásokat kínálnak, a két fintechcég között azonban vannak különbségek. Megnéztük, a Transferwise vagy a Revolut nyújtja-e a jobb szolgáltatást.

Igaziból egész más a kettő

Mindkét startup a nemzetközi fizetések területén dolgozik és működésük alapköve, hogy egyszerűen használható alkalmazásokkal és alacsony díjakkal forgatják fel a hagyományos bankok által uralt piacot. A startupok viszont mind a maguk módján közelítik meg a témát:
  • A Revolut alapvetően egy prepaid-kártyákkal foglalkozó cég; a kártyát többféle devizában lehet feltölteni, majd bankközi árfolyamon lehet váltani a devizák közt. A szolgáltatás arra van kitalálva, hogy ha a felhasználó gyakran utazik külföldre vagy vásárol online, kedvező feltételekkel tudja használni a kártyáját. A prepaid-rendszer sikere után döntött úgy a Revolut, hogy elkezdenek foglalkozni pénzátutalással, kriptopénzekkel is és tervben van egy brókercég elindítása is.
  • A Transferwise nemzetközi pénzátutalási szolgáltatással nyitott, ami úgy működik, hogy ha például Nagy-Britanniába akarunk utalni, a cég magyar számlájára utalunk forintot, cserébe ennek az összegnek megfelelő fontot utalnak az Egyesült Királyságban az általunk választott célszemélynek. Így lényegében határokon belül belül oldanak meg egy nemzetközi utalást, így a váltási árfolyam és a tranzakciós díjak jóval kedvezőbbek lesznek. Ez a rendszer azoknak való, akik például külföldön dolgoznak és haza akarnak utalni a családjuknak. Később a Transferwise a Revolut termékéhez hasonló, többdevizás prepaid-kártyát is indított.


Összehasonlítottuk a két bankgyilkost: a Transferwise vagy a Revolut a nyerő?
A Transferwise új, budapesti irodája. Fotó: Transferwise

Olcsó a deviza, de mennyire?

Míg a hagyományos bankok külön vételi és eladási árfolyamot számolnak devizaügyletek kivitelezésekor, a Transferwise és a Revolut nagy előnye, hogy bankközi árfolyamon váltanak

A Revolutnál az elérhető devizák kínálata szűkebb, viszont a váltás a legtöbb devizakereszt esetén 5000 fontig díjmentes (efölött 0,5%), míg a Transferwise-nál a legtöbb deviza váltásánál általában 0,35%-os díjat kell kifizetnünk a szolgáltatónak, de egzotikusabb devizák esetén akár 2% fölé is mehet ez a költség. Mindkét fintechcég 200 fontig ingyenes készpénzfelvételt is biztosít bármely bank ATM-jéből, a kártyás vásárlás pedig díjmentes.

A konkrét devizaárfolyamokat vizsgálva elmondható, hogy a két fintechcég hasonló árfolyamon vált, viszont valóban lényegesen kedvezőbben juthatunk devizához, mintha egy hagyományos banknál próbálkoznánk.

Az alábbi snapshot szerda délután 1 órai helyzetnek megfelelően készült, a fintechek közti minimális eltérést akár az adatátvezetésben lévő időkülönbségek is okozhatják.

Összehasonlítottuk a két bankgyilkost: a Transferwise vagy a Revolut a nyerő?

Van ingyen ebéd

Bár mindkét szolgáltató jóval olcsóbb a bankoknál, mindkét esetben felmerülhetnek a devizaváltáson kívül is díjak. Míg a Transferwise a fent is taglalt devizaváltási díjból él meg, a Revolut bevételének oroszlánrészét a fix havidíjas (6,99-12,99 font) prémium számlacsomagra upgrade-elő ügyfeleken realizálja.

A Revolut prémium ügyfelei így egyes szolgáltatásokat kedvezőbben vehetnek igénybe:
  • havi 200 helyett 400, illetve 600 fontnyi készpénzt vehetnek fel díjmentesen ATM-ből,
  • kapnak ingyenes egészségbiztosítást, repülőgép-késésbiztosítást és poggyászbiztosítást, virtuális kártyákat,
  • a Metal ügyfele a fancy fémkártyán, a prémium szolgáltatásokon és a díjkorlátok kitolásán kívül 0,1-1%-os vásárlás-visszatérítést és utazási asszisztens-alkalmazást is kapnak.

A Transferwise-nál szintén adott a 200 fontig terjedő díjmentes készpénzfelvétel, viszont itt nincs mód a szolgáltatás kibővítésére.

A devizaárfolyamok mellett az egyetlen összehasonlítható szolgáltatás a két cég közt a többdevizás kártya, ennek tarifái a következők:

Összehasonlítottuk a két bankgyilkost: a Transferwise vagy a Revolut a nyerő?
A Revolutnál egyébként lassabb a pénzátutalás teljesítése: itt 3-5 napon belül íródik jóvá a célszemély számláján, míg a Transferwise-nál gyakran már napon belül, de alapvetően 1-2 nap alatt teljesül a tranzakció.

Összehasonlítottuk a két bankgyilkost: a Transferwise vagy a Revolut a nyerő?
Fotó: Shutterstock

Nézzünk a motorház alá!

Az egyszerű alkalmazáson és a díjakon kívül fontos kérdés a szolgáltató háttere is. Mindkét cég úgynevezett e-money licenccel rendelkezik, ami azt jelenti, hogy nem bankok, közvetetten tárolják ügyfeleik pénzét más pénzintézeteknél: a Transferwise a Barclaysnál, a Revolut pedig a Barclaysnál és a Lloydsnál.

Ez azt jelenti, hogyha bármely fintechcég csődbe megy, az ügyfelek visszakapják a pénzüket, ha viszont a számlavezető bank megy csődbe, az ügyfelek futhatnak a pénzük után.

A fintechcégek betétbiztosítása tehát nem fedezi a potenciális kártalanítási igényeket.

Tavaly év végén a Revolut egyébként szerzett európai banklicencet, az ehhez kapcsolódó számlavezetési szolgáltatásokat viszont még nem üzemelték be. Ha ez egyszer megtörténik, a Revolutra jó eséllyel közvetlenül is vonatkozik majd a tervezett, de még nem beüzemelt, 100 ezer euróig garanciát nyújtó EU-s betétbiztosítás. Addig is, amíg az EU-s betétbiztosítási rendszer feláll, a Revolut dönthet úgy, hogy valamely EU-tagállam betétbiztosítási rendszeréhez csatlakozik, ebben az esetben viszont csak a helyi érdekeltségnél elhelyezett betétekre vonatkozik majd a betétbiztosítás, a cégcsoport egészére nem.

Egyelőre tehát nem feltétlen érdemes minden megtakarításunkat ezekre a fintechcégekre bízni, hiszen a hagyományos bankoknál élő garanciákat nem élvezhetjük teljes körűen ezeknél a vállalatoknál.

Vállalati / befektetői oldalról egyébként érdekes lehet, hogy a Transferwise jóval értékesebb cég, mint a Revolut, bevételük közel tízszerese konkurensükének, nyereségesen működnek és majdnem kétszer annyi forrást sikerült bevonniuk.

Összehasonlítottuk a két bankgyilkost: a Transferwise vagy a Revolut a nyerő?


Összehasonlítottuk a két bankgyilkost: a Transferwise vagy a Revolut a nyerő?
Fotó: Shutterstock

Összegzés

Pénzátutalásra a Transferwise-t, kártyás vásárlásra inkább a Revolutot lehet érdemes használni - a két vállalat szolgáltatásai közt egyébként minimális az eltérés és bármelyikkel jobban járunk, mint egy hagyományos bankkal, ha gyakran utazunk vagy vásárlunk online.

  • Mindkét esetben díjmentes a kártyahasználat és 200 fontig a készpénzfelvétel is, a Revolutnál viszont 5000 fontig díjmentesen lehet a számlán belül is devizát váltani. A Revolutnál ráadásul fix havidíjért cserébe prémium számlát is nyithatunk, amiért kibővíthetjük a díjmentes készpénzfelvételi keretet és egy csomó plusz szolgáltatást is kaphatunk.
  • A Transferwise viszont gyorsabban, több devizában és átláthatóbb díjazással teljesíti a nemzetközi átutalásokat, mint a Revolut, ráadásul az elérhető devizakeresztek kínálata is szélesebb. Bár az EU-n belül a Revolut díjmentesen utal, az EU-n kívül már a SWIFT-rendszert használja, ennek díja pedig lényegesen magasabb lehet, mint a Transferwise esetében.

Mielőtt bármelyik mellett elköteleződünk, érdemes személyre szabottan megvizsgálni a két fintechcég ajánlatát, hiszen mindkét szolgáltatást eltérő élethelyzetek megoldására találták ki.

Összehasonlítottuk a két bankgyilkost: a Transferwise vagy a Revolut a nyerő?
Fotó: Portfolio
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
kinai elnok
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
India merriage