10% körül is kereshetsz, ha profi magyar befektetőkre bízod a pénzed
Befektetés

10% körül is kereshetsz, ha profi magyar befektetőkre bízod a pénzed

Úgy tűnik, ok nélkül büntetik a befektetők az abszolút hozamú alapokat, a tavaly év elején kezdődött tőkekiáramlás 2019 első felét is végig kísérte, holott az alapok háromnegyede pozitív hozamot tud felmutatni idén, közel 50%-uk 3% vagy a feletti hozammal büszkélkedhet hat hónap alatt. A legjobb hozamot az OTP Supra érte el fél év alatt 13,5%-kal, amely egyben a legnagyobb vagyont kezelő alap is a kategóriában.

1 2

Feléledtek a hozamok.

Nagyot mentek idén a tőzsdék

Annak ellenére, hogy több dolog miatt is aggódhattak idén a befektetők, például a Brexit vagy az amerikai-kínai kereskedelmi háború elmérgesedése miatt, 2019 első fele kifejezetten jó volt a világ tőzsdéin, a fontosabb részvényindexek felfelé meneteltek, a kínai tőzsdék több mint 20, a vezető amerikai részvényindexek pedig kétszámjegyű mértékben emelkedtek idén. A következő ábráról azonban az is leolvasható, hogy a magyar tőzsde sereghajtó volt az év első felében, ami mögött az áll, hogy a magyar tőzsde április végén történelmi csúcsra emelkedett, azóta viszont minden nagyobb súlyú BUX-papírban jelentős korrekció volt.

Erről bővebben itt írtunk:

10% körül is kereshetsz, ha profi magyar befektetőkre bízod a pénzed
Az eszközök árfolyamváltozásából látszik az is, hogy az olaj, benzin és egyes árupiaci eszközök is nagyot mentek idén:

10% körül is kereshetsz, ha profi magyar befektetőkre bízod a pénzed

Az abszolút hozamú alapok vagyona folyamatosan csökken

Annak ellenére, hogy a tőzsdék idén eddig nagyot mentek, és ez az abszolút hozamú alapok teljesítményén is meglátszik, a vagyonkiáramlás egy év óta töretlennek mondható, május végével bezárólag az abszolút hozamú alapok vagyona már a 900 milliárd forintot sem érte el. A BAMOSZ adatai szerint az év első öt hónapjában a vagyon 60 milliárddal csökkent, ami több mint 6%-os visszaesés.

10% körül is kereshetsz, ha profi magyar befektetőkre bízod a pénzed
A vagyoncsökkenés egyértelmű oka a tőkekiáramlás, ami kisebb megszakításokkal már tavaly év eleje óta tart a kategóriánál. Idén májussal bezárólag eddig több mint 93 milliárd forint áramlott ki az alapokból, tehát az, hogy ennél kisebb mértékben csökkent a vagyon, egyértelműen a jobb hozamoknak köszönhető.

10% körül is kereshetsz, ha profi magyar befektetőkre bízod a pénzed

Csak az OTP alapjai tudtak nőni a nagyok közül

Az elmúlt fél év adatai szerint a legnagyobb abszolút hozamú alapok vagyona is szinte kivétel nélkül csökkent, egyedül az OTP Supra és az OTP EMDA tudta növelni vagyonát. A nagyok közül továbbra is az OTP Supra van az első helyen, amelynek kezelt vagyona június végén meghaladta a 260 milliárd forintot, ami fél év alatt több mint 10%-os vagyonnövekedésnek felel meg, ezzel a Supra lett a legnagyobb vagyonnövekedést felmutató alap a legnagyobb 15 konstrukció között.

A második és harmadik helyen vagyon szempontjából az Aegon Alfa és a Citadella áll 62,3 és 43,7 milliárd forintos kezelt vagyonnal, de mindkét alap jelentősebb, 15-20% közötti vagyonvesztést produkált az első félévben.
A legnagyobb vagyoncsökkenést idén eddig a nagyok között a Platina Pí, a Hold Alapok Alapja, az Amundi Regatta és a Citadella könyvelte el, ezeknél az alapoknál haladta meg a vagyonvesztés a 20%-ot.

Érdekességképp, a 15 legnagyobb alap kezeli az abszolút hozamú alapokban lévő pénzek több mint 70%-át, csak a Supra önmaga pedig a legnagyobb 15 alap kezelt vagyonának több mint 40%-át teszi ki.10% körül is kereshetsz, ha profi magyar befektetőkre bízod a pénzed

A legjobb alapoknál bőven megvolt a 4% fél év alatt

Az idei felívelés a világ részvénypiacain a magyar abszolút hozamú alapoknak is jót tett, a tavalyi gyengébb hozamok után idén már jelentősebb pluszokat is fel tudott mutatni némelyik alap a befektetőinek.

A legjobb hozamot az első félévben az OTP Supra mutatta fel 13,5%-kal, ami messze a legmagasabb hozam a listán.

Az OTP honlapján elérhető adatok szerint az alap jelenleg több mint 50%-át tartja államkötvényekben, 25%-át egyéb kötvényekben, emellett jelentős részt tesznek ki 20%-kukkal a részvények is. A vagyonhoz képest 10%-nál nagyobb kockázati kitettségek az alapban a magyar államkötvényekben, Mol-részvényekben és kötvényekben van, valamint dollár, euró és zloty longban, és japán jen shortban. Az 50%-ot is meghaladó kockázati kitettségek a forint shortban van az alapnak.

Az OTP Suprát a második helyen az OTP EMDA követi 9,9%-os féléves hozammal, a harmadik helyen pedig az Accorde Global alap került fel 9,2%-kal. A Supra és az EMDA esetében is érdemes megjegyezni, hogy az alapok éves és hároméves hozama is meggyőző.

A legjobb 15 lakossági sorozatot bemutató listára a CIB, a Budapest, a Marketprog, a Diófa és az Erste alapjai is felkerültek, a piacon újnak számító Alpha Alapkezelő tavaly januárban indított alapjainak sorozatai közül is többet találunk 4% körüli hozammal.

10% körül is kereshetsz, ha profi magyar befektetőkre bízod a pénzed
Nem minden abszolút hozamú alapnak sikerült jól az év első fele, egy-két olyan alap is akadt, amely több, vagy közel 10%-ot vesztett júniussal bezárólag. Ezek között a legtöbb holdos és equiloros alap.

10% körül is kereshetsz, ha profi magyar befektetőkre bízod a pénzed
Egyéves időtávon az abszolút hozamú alapok szórása igen széles sávban mozgott, míg hozam szempontjából a -10 és az 5% közé esett a portfóliók többsége. Akadtak persze volatilisebb, 10-15% körüli szórással működő alapok is, ezek között csak kettő tudta pozitív hozammal jutalmazni tavaly befektetőit. A legnagyobb szórást az OTP G10 produkálta.

10% körül is kereshetsz, ha profi magyar befektetőkre bízod a pénzed
Hároméves időtávon sokkal jobban koncentrálódnak az alapok szórásmutatói a 0-5% közötti tartományban, és lényegesen több pozitív hozamú alap akad, mint az előbbi esetben.

10% körül is kereshetsz, ha profi magyar befektetőkre bízod a pénzed
Az egységnyi szórásra vetített hozamokból számolt Sharpe-mutatók listáján a Hold Széf usd sorozata végzett az első helyen, ezt követte a Diófa WM-1 Részalap, majd a Platina Delta A sorozata. Az 1-nél nagyobb Sharpe-mutatóval rendelkező sorozatok között több MKB-s és aegonos alapot is találunk. A vizsgált alapok között 112-nek volt három éves időtávon értelmezhető hozama és szórása, közülük 66-nak volt pozitív Sharpe-mutatója, ami 59%-os arányt jelent.

10% körül is kereshetsz, ha profi magyar befektetőkre bízod a pénzed
Ez a cikk folytatódik
1 2
Frankfurt Stock Exchange
The logo of the OECD - Organisation for Economic Co-operation and Development
BÉT-Hiventures_2
shutterstock_564998512
Bales of waste paper
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
shutterstock_1254532384_arany