Rosszul jártál, ha a szuperállampapírra vártál - Többet is kereshettél ingatlannal
Befektetés

Rosszul jártál, ha a szuperállampapírra vártál - Többet is kereshettél ingatlannal

Nem biztos, hogy jó döntés volt ingatlanalapba való befektetés helyett a szuperállampapírra várni: az első fél évben több alap is 4-5% körüli hozamot hozott befektetőinek, sőt, akadt olyan alap is, amely 10% felett teljesített. A friss adatok szerint továbbra is az Erste Ingatlan alapja a legnagyobb vagyont kezelő magyar alap 526 milliárd forinttal, a legjobb hozamot az év első felében pedig az MKB-Pannónia alapok alapja konstrukciója érte el.

1 2

A befektetési alapokról és a megtakarítási piaci változásokról is szó lesz a Portfolio október 1-jei Öngondoskodás konferenciáján. Részletek itt:
Az éves összefoglalóink közül eddig az alábbiak jelentek meg:
Még mindig népszerűek az ingatlanalapok, de a lendület visszaesett.
Közel két éve tart az ingatlanalapok menetelése, egészen pontosan 21 hónapja zárják folyamatosan nettó tőkebeáramlással a hónapot ezek az alapok. Tavaly nem voltak ritkák a 30 milliárd forint feletti beáramlások sem, idén viszont kissé visszaesett ez a lendület, és átlagban inkább 20 milliárd körüli az az összeg, ami ingatlanalapokban keres magának helyet.

Idén májussal bezárólag összesen közel 100 milliárd forintot gyűjtött a kategória, ami elmarad 2018 első öt hónapjában mért 137 milliárdtól. Nagy kérdés az is, hogyan alakulnak majd az értékesítési számok az év második felében, ugyanis május 15-től életbe lépett az a szabály, hogy az új sorozatokat az eddigieknél jóval hosszabb (180 nap) visszaváltási idővel lehet csak megvenni, a régi sorozatokra pedig forgalmazási maximumokat határoztak meg. Ez utóbbi gyakorlatilag azt jelenti, hogy a régi sorozatok javarészt már nem elérhetőek a vásárlók számára. A témával egy másik cikkünkben foglalkozunk részletesebben.

Rosszul jártál, ha a szuperállampapírra vártál - Többet is kereshettél ingatlannal
A tőkebeáramlásoknak és az idei eddigi csupa pozitív hozamoknak köszönhetően az ingatlanalapok vagyona május végére meghaladta az 1660 milliárd forintot, ami tavaly év végéhez képest közel 122 milliárd forintos állománynövekedést jelent, a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva pedig közel 450 milliárd a növekmény.

Rosszul jártál, ha a szuperállampapírra vártál - Többet is kereshettél ingatlannal

Minden pénz a nagyoknál van

A június végi adatok szerint a 10 legnagyobb lakossági ingatlanalap-sorozat összesen 1579 milliárd forintnyi vagyont kezelt, gyakorlatilag tehát a teljes piaci vagyon a tíz legnagyobb sorozat kezében van (több mint 95%).

A legnagyobb kezelt vagyonnal rendelkező ingatlanalap továbbra is a közvetlenül ingatlanokba fektető Erste Ingatlan Alap, 526 milliárd forintos eszközállománnyal a hazai ingatlanalapok vagyonának közel harmadát ez az egyetlen alap kezeli. Nem mellékes az sem, hogy az alap kezelt vagyona átlépte az 500 milliárd forintot, ezzel továbbra is őrzi a legnagyobb alap címet Magyarországon.

Az OTP Ingatlan alap jelentős vagyonnövekedéssel tartja második helyét a listán, közel 430 milliárd forintos vagyonnal. Az OTP alapja egészen elképesztő vagyonnövekedést produkált, egy év alatt másfélszereződött a benne lévő vagyon. A harmadik legnagyobb vagyont a Diófa által kezelt Magyar Posta Ingatlan Alap kezeli 226 milliárd forinttal.

A legtöbb pénzt fél év alatt az OTP Ingatlan alap zsebelte be 28 milliárddal (hozammal és vagyonbeáramlással együtt), arányaiban pedig a Biggeorge 4. Ingatlanfejlesztő Alap növekedett a legjobban, melynek közel 22%-kal nőtt a kezelt vagyona (az alap csak intézményi ügyfelek számára érhető el).

Rosszul jártál, ha a szuperállampapírra vártál - Többet is kereshettél ingatlannal

Az MKB és a Raiffeisen alapja ment nagyot

Az első féléves hozamok alapján az MKB Ingatlan alapok alapja konstrukció hozta a legjobb hozamot befektetőinek 10,4%-kal. Az alap főként más alapok befektetési jegyeit tartja, Wéber Tamás portfóliómenedzser kérdésünkre elmondta, hogy év eleje óta optimista az ingatlan kapcsolt részvények kilátásaira így folyamatosan magas USA Ingatlanfejlesztő és REIT, illetve európai REIT kitettséggel rendelkezett az alap ETF-eken keresztül. Emellett 20%-nyi egyedi részvényt is vehet az alap, így ennek kihasználására elsősorban amerikai házépítők és európai periféria (görög, olasz) ingatlanfejlesztőket/REIT-eket vett bele. Az alap tehát magas részvénypiaci kitettséggel rendelkezik, ez hozta az első félévi magas hozamot.

Az MKB alapja mellett a Raiffeisen Ingatlan sorozatai hoztak közel 5%-ot, ezekbe a sorozatokba azonban minimum 3 millió forinttal lehet beszállni. Az MKB-Pannónia és a Raiffeisen alapjai mellett az Európa Ingatlan A sorozata és a Duna House lakásalapja tudott még 4% feletti hozamot generálni fél év alatt, előbbi 4,5%-ot, utóbbi 4,1%-ot.

A lenti táblázat csak forintos, lakossági sorozatokat tartalmazza.

Rosszul jártál, ha a szuperállampapírra vártál - Többet is kereshettél ingatlannal
A hároméves hozam-szórás adatokat figyelembe véve megállapíthatjuk, hogy a legnagyobb szórást az MKB közvetetten ingatlanokba fektető ingatlanalapja produkálta az elmúlt években, ami az alap másokhoz képesti magasabb részvénykitettsége magyaráz.

Rosszul jártál, ha a szuperállampapírra vártál - Többet is kereshettél ingatlannal
Az egységnyi hozamra vetített szórásból kiszámolt pozitív Sharpe-mutatók listájára a vizsgált kilenc alapból mind felfért. A legelső helyet az Erste alapjai foglalták el, ezeket követte az Európa Ingatlan, majd az OTP Ingatlan. A listán még ott vannak a Diófa, a Raiffeisen és az MKB által kezelt alapok is.

Mi az a Sharpe-mutató?
A Sharpe-mutató lényegében azt mondja meg, hogy egységnyi szórásra vetítve a kockázatmentes hozamhoz képest mekkora többlethozamot ért el az alap. Ha az értéke pozitív, akkor az adott alap a vállalt kockázathoz képest többlethozamot tudott elérni. Ebből is következik, hogy minél nagyobb a mutató értéke, annál vonzóbb egy alap kockázatarányos hozama.Rosszul jártál, ha a szuperállampapírra vártál - Többet is kereshettél ingatlannal
Ez a cikk folytatódik
1 2
Mystery_Hotel_Budapest - 8
IMG_20190910_155319
A River Estates irodaháza többek között a DIGI kábeles mûsorszolgáltató székhelye a XIII. kerület, Váci út 35-ben.
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Digitalizációs szakértő

Digitalizációs szakértő

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
tozsde_getty