Ujjonghatnak a magyar befektetők: csak úgy röpködnek a 10% fölötti hozamok
Befektetés

Ujjonghatnak a magyar befektetők: csak úgy röpködnek a 10% fölötti hozamok

Míg a tavalyi év végén sok befektető a világvégétől rettegett és csak úgy röpködtek a 10% feletti mínuszok, 2019-ben nagyon szépen visszapattantak a tőzsdék és ezt a gyönyörű hozamokból a magyar részvényalapok befektetői is bőven részesülhettek. A legjobban az orosz részvényalapok hoztak fél év alatt, a legkisebb árfolyam-ingadozást pedig a régiós részvényalapok befektetői tapasztalhatták.

1 2

Korábban írtunk arról, hogy melyek egyes kategóriákon belül a tavalyi év legjobban teljesítő alapjai, ezeket az összefoglalókat itt olvashatja el:
Csak úgy dőlt a pénz a befektetők zsebébe.

Elég szép volt az évkezdés

Hatalmas eséssel záródott a 2018-as év a tőkepiacokon, sokan féltek tőle, hogy az extrém volatilitás 2019-ben is kitart. Míg a Dow Jones 5,6%-os mínuszban zárta az évet, az európai részvényeket követő Eurostoxx 600 13,2%-ot, a Shanghai Composite pedig majdnem 25%-ot esett - ilyen zuhanásokra évek óta nem volt példa.

A várakozásokhoz képest teljes trendfordulót hozott 2019: az összes fontosabb részvényindex hatalmasat emelkedett, még a kereskedelmi háború súlya alatt küszködő kínai részvények is szabályosan raliztak. Július 1-ig idén
  • a Dow Jones 14,8%-ot,
  • a STOXX Europe 600 15,07%-ot,
  • az orosz MOEX index 18,44%-ot,
  • a Shanghai Composite pedig 22,09%-ot

emelkedett az év eleje óta. A visszapattanás oka elsősorban az volt, hogy sok szakember szerint túladottá váltak a részvények 2018 végén, a világgazdasági fundamentumok nem indokolták a pánikhangulatot. Ezen kívül a jegybankok is elengedték monetáris szigorítási terveiket, így a szűkülő likviditás miatt izguló befektetők is megnyugodhattak.

Minimális érdeklődés

Minimális volt eddig 2019-ben az érdeklődés a részvényalapok iránt: május végéig a befektetők alig nettó 5,3 milliárd forintot tettek a gyakran legkockázatosabbként emlegetett alapkategóriába. Értékesítés szempontjából a leggyengébb a március volt, amikor 3 milliárd forint hagyta el a részvényalapokat, ami pont a legjobb hónap, a február után következett, amikor 4,5 milliárd forintot bíztak rá a befektetők a részvényekbe fektető alapkezelőkre.

Ujjonghatnak a magyar befektetők: csak úgy röpködnek a 10% fölötti hozamok
Pedig a részvényalapok szépen hoztak a konyhára: összesen május végéig 36,6 milliárd forinttal növekedett a kezelt vagyonuk, ami azt jelenti, hogy kb. nettó 32 milliárd forinttal gyarapították a befektetők pénztárcáját. Jelenleg a részvényalapokban összesen 409,7 milliárd forint forog.

Ujjonghatnak a magyar befektetők: csak úgy röpködnek a 10% fölötti hozamok
Komolyabb vagyongyarapodást tapasztalhattak a félévben a legnagyobb részvényalapok is. Magyarországon a legnépszerűbb részvényalapok többnyire magyar, illetve régiós eszközökbe fektetnek, egy része ezeknek ráadásul aktív vagyonkezelést is nyújt. A legnagyobb nominális és arányos vagyonnövekedést a K&H indexkövető alapja könyvelhette el a félévben, amely 7,1 milliárd forinttal gyarapodott, de szépen hízott az Aegon nemzetközi részvényalapja 2,6 milliárdos és a HOLD közép-európai részvényalapja is 2,4 milliárdos növekedéssel. Összesen a legnagyobb alapok vagyona 27 milliárd forinttal nőtt a félévben, ez azt jelenti, hogy a részvényalapok vagyonnövekményének oroszlánrészét ezek az alapok szállították.

A legnagyobb vagyoncsökkenést nominálisan és reál értelemben is az Aegon közép-európai részvényalapja szenvedte egyébként el: 700 millió forintot vesztettek, ami egy 17 milliárd forintos alap esetében marginálisnak mondható.

Ujjonghatnak a magyar befektetők: csak úgy röpködnek a 10% fölötti hozamok

Csak úgy röpködtek a 10% fölötti hozamok

Amilyen katasztrofálisra sikerült az év vége tavaly, annyira jól kezdődött most az év:

mindössze egy olyan forintos, lakossági részvényalap akadt, amely 2019 első félévében mínuszt produkált volna.

Erős kontraszt ez a tavalyi évhez képest, amikor négy forintos, lakossági alap tudott csak pozitív hozamot elérni. A legjobban - mint többször is az elmúlt években -, az orosz részvényalapok hoztak a konyhára: az OTP alapja 33,1, míg az Aegon alapja 30,1 százalékos féléves hozamot ért el a cikkünk elkészültekor legfrissebb elérhető, június 27-i adatok szerint. Szépen muzsikált az Erste nemzetközi részvényalapja és az Accorde Alapkezelő román alapja is, 21,6 és 20,2 százalékos hozammal. A legjobban teljesítő 15 alap egyébként mind bőven 15% fölött hozott egy félév alatt, összesen pedig majdnem 50 részvényalap volt, amely 10% fölötti hozamot teljesített: ez a teljes piac több mint fele.

Ujjonghatnak a magyar befektetők: csak úgy röpködnek a 10% fölötti hozamok
Bár hagyományainkhoz hűen csináltunk most is egy táblázatot, amely a legrosszabbul teljesítő alapokat gyűjti össze, azért látható, hogy ezek a hozamok egy fél év alatt többnyire egyáltalán nem nevezhetők ténylegesen rossznak. Mindössze egy olyan alap volt, amely mínuszos volt az elmúlt hat hónapban: az MKB-Pannónia alapkezelő alig hét hónapos track recorddal rendelkező, hazai feltörekvő alapja. Ez az alap egyébként kisebb kapitalizációjú - és jellemzően kockázatosabb -, magyar részvényekbe fektet, ami magyarázza a viszonylagos alulteljesítést.

Ujjonghatnak a magyar befektetők: csak úgy röpködnek a 10% fölötti hozamok
Egyéves időtávon a részvényalapok hozam-szórás mutatói egy elég széles sávban mozogtak, de voltak olyan szereplők, akiknek még így is sikerült kitűnniük a tömegből. Egy és hároméves időtávon is Aegon és az OTP orosz és török alapjai produkálták a legnagyobb volatilitást, a legkisebb volatilitással pedig a Generali innovációs alapja és a Hold alapkezelő aktívan kezelt, hazai és régiós részvényalapja dolgozott.

Ujjonghatnak a magyar befektetők: csak úgy röpködnek a 10% fölötti hozamok


Ujjonghatnak a magyar befektetők: csak úgy röpködnek a 10% fölötti hozamok
Az egységnyi szórásra vetített hozamokból számolt Sharpe-mutatók listáján az aktívan kezelt, regionális részvényalapok végeztek az élvonalban. Ha intézményi sorozatokat is latba veszünk, megállapítható, hogy a 102 forintos alapból és ezek sorozataiból 72-nek van 3 éves időtávon pozitív Sharpe-mutatója - vagyis ennyi esetben volt kifizetődő a kockázatmentes hozamnál (ebben az esetben RMAX) nagyobb kockázatot vállalni. A Hold részvényalapja dolgozik a legalacsonyabb hozam / kockázat mutatóval, ezt követi az OTP Quality intézményi, B-sorozata, majd a Hold közép-európai részvényalapja.

Ujjonghatnak a magyar befektetők: csak úgy röpködnek a 10% fölötti hozamok
Ez a cikk folytatódik
1 2
E.ON
KPMG
Musk
Frankfurt Stock Exchange
Stock exchange
fed
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
wall street tőzsde_getty