Hegymenet előtt állhat az arany
Befektetés

Hegymenet előtt állhat az arany

Jó beszállási lehetőséget mutat az arany grafikonja. Összeszedtük az arany mellett és ellene szóló fundamentális és technikai érveket.

Fundamentális helyzet

Makrogazdasági tendenciák:
  • Lassuló világgazdaság. A jelenleg tartó világgazdasági konjunktúra historikusan a leghosszabb időszakot öleli fel, az Egyesült Államok gazdasága július végére már 121 hónapja fog növekedni. A gazdaság pedig ciklikus, így egyre nő a valószínűsége egy lassulásnak, visszaesésnek.
  • Egy elmérgesedő USA-Kína kereskedelmi háború növelheti geopolitikai feszültségeket, erősítheti az arany menekülőeszköz szerepét.
  • A világ vezető jegybankjai ismét rátérhetnek a monetáris lazításra, mely csökkenti az arany tartásának alternatív költségét. Az arany árfolyama jól korrelál a reálkamatokkal, melyek jelenleg erőteljes csökkenő pályán mozognak.
  • A Fed közelgő monetáris stimulusa gyengíti a dollárt, mely olcsóbbá teszi az aranyat a többi devizában, ez pedig keresletélénkítő hatású.
Kereslet-kínálat
A Keresleti oldalt tekintve:

  • Nagyságrendileg a kereslet felét az ékszerek biztosítják, melyben nem várható jelentős visszaesés, tekintve arra, hogy az egyik legjelentősebb ékszer vásárló, India népessége és jóléte folyamatosan emelkedik.
  • A befektetési célú kereslet elég szerteágazó, az aranyrudaktól, érméktől át a jegybankok aranytartalékáig, ETF termékekig terjed. Elsősorban ebben a szegmensben nőhet élesen a kereslet az arany iránt a jelenlegi környezetben.


Hegymenet előtt állhat az arany
Kínálat:

  • Nagyrészt az aranybányászat biztosítja a szükséges aranymennyiséget, azonban a termelés viszonylag rugalmatlan.
  • Az aranyvisszanyerés, újrafeldolgozás tette ki a kínálat 25-40%-át az elmúlt években. Az árfolyam növekedése serkentőleg hathat erre a szegmensre, azonban egy hirtelen keresletélénkülést valószínűleg nem fog tudni gyorsan fedezni.


Hegymenet előtt állhat az arany
Pozícionáltság:
A CFTC által publikált nettó spekulatív aranypozíciók tendenciáját nézve már sokan pozícionálódtak aranyár emelkedésre. Jelenleg közel az öt éves maximumhoz helyezkedik el a historikus nettó spekulatív vételi pozíciók száma, mely inkább óvatosságra intő jel a további emelkedésre való spekulációkkal szemben.

Hegymenet előtt állhat az arany

Mit mond a technika?

Az arany idén a jól teljesítő eszközök között helyezkedik el, 11%-kal került feljebb az árfolyama. Június második felében sikerült áttörnie az 1350 dolláros unciánkénti árat, mely jelentős ellenállásként funkcionált az elmúlt öt esztendőben a sárga nemesfém életében. Miután átszakította a fontos szintet, nagyot ment az árfolyam, és július folyamán egy konszolidációs szakasz vette kezdetét. Július 18-án újabb kitöréssel próbálkozott az eszköz, mely azonban másnapra befulladt. Ami viszont érdekes, hogy nem esett vissza ennek ellenére az árfolyam a korábbi 1380-1420 dolláros kereskedési sávjába, hanem annak tetején elkezdett kis volatilitással bekonszolidálni. Ez arra enged következtetni, hogy jelentős eladói nyomás rövid távon a jelenlegi 1427 dolláros szinten nincsen, és hamarosan újra megpróbálkozhat az árfolyam az 1440-es szint ostromlásával. Az előző kitöréshez hasonlóan egy újabb 100 dolláros mozgás könnyedén jöhet, míg a stopot az utóbbi pár nap konszolidációs bázisa alá helyezhetjük pár dollárral, 1413 dollár köré. Így egy szűk 1%-os stoppal játszhatunk meg egy nagyságrendileg 7% nyereségpotenciállal rendelkező üzletet, mely igen vonzó alternatívának tűnik. A napi bontású grafikonon az előző kitörést és a mostani 1380-1420-as sávot láthatjuk, az órás bontású chart-on pedig a rövid távú stop szint megállapításához használt 1415 dollárnál húzódó támaszt próbáltam szemléltetni.

Hegymenet előtt állhat az arany


Hegymenet előtt állhat az arany
Címlapkép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images
Orbán Viktor Prága
GettyImages-1174045407
Budapest ingatlanpiac lakások madártávlat
Névtelen tervválság forint
GettyImages-1187738330
eromu
K_EPA20190122208
GettyImages-1175389290
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Névtelen tervválság forint