30%-os hozam fél év alatt - Mit tudnak az oroszok, amit mások nem?
Befektetés

30%-os hozam fél év alatt - Mit tudnak az oroszok, amit mások nem?

Egy év alatt 34%-ot, 2 év alatt 60%-ot lehetett keresni az orosz részvénypiacon, és még nincs itt a vége. Sokak szerint az orosz piac olcsó, de a kérdés sokkal inkább az, hogy indokoltan olcsó-e - vélekednek az Aegon Alapkezelő szakemberei. A korábbi 50%-os árazási diszkont ma is jellemző az orosz piacra, az egyedi részvénypiaci sztorik sokat tudnak hozni a konyhára. Az orosz piacra fókuszáló befektetési alapok az idei első félévben például már 30% felett hoztak a befektetőknek. Lenti cikkünkben az Aegon szakértőivel körbejártuk, mit érdemes tudni annak, aki orosz részvényekben gondolkodik, miért olyan egyedülálló az orosz gazdaság működése, és melyek azok a cégek, amelyek hasznot tudnak húzni ebből a jövőben is.
A hazai befektetési alapokról és az alapkezelői piac jövőjéről is szó lesz a Portfolio október 1-jei Öngondoskodás konferenciáján. Jegyek már kaphatóak!

A részletekben rejlik az orosz részvénypiac erőssége

Az elmúlt 2-3 év kimagasló teljesítménye ellenére továbbra is érdekes befektetési lehetőséget kínál az orosz részvénypiac.

Egy év alatt 34%, 2 év alatt pedig 60%-ot ment, az egyéves hozam éppen 30 százalékponttal teljesíti felül a fejlődő piaci részvényindexet. Ebből a hozamból 10% osztalékhozam volt, míg a fejlődő piacokon ugyanez maximum 4%-ot képviselt.30%-os hozam fél év alatt - Mit tudnak az oroszok, amit mások nem?

Régen mindig az volt a mondás, hogy nagyon olcsó az orosz piac, ami igaz, de a kérdés az volt és továbbra is az, hogy indokoltan olcsó-e. Ez a korábbi 50%-os árazási diszkont még ma is jellemző az orosz piacra, feleakkora szorzón forog, mint a fejlődő piac, az elmúlt kétéves rali ellenére, ami azt jelenti, hogy a piac aggregált eredménytermelő képessége javult annyival, hogy indokolja ezt a felülteljesítést

- veti fel Pálfi György, az Aegon Alapkezelő senior portfóliómenedzsere.

Mi okozza ezt az 50%-os diszkontot? A szakértő szerint ennek 40%-át az adja, hogy nyersanyagkapcsolt a gazdaság és a részvénypiac is. Sokkal nagyobb tehát az olaj és energiaszektor súlya, ezek a cégek pedig alacsonyabb árazáson forognak. A diszkont 25-30%-át az Oroszországgal kapcsolatban felmerülő kritériumok adják, mint a transzparencia alacsonyabb volta a múltban, a sok állami vállalat, illetve a sok, gazdaságilag nem megtérülő beruházás (ilyen például a Gazprom egész országra kiterjedő vezetéképítése). Éppen ez az a része a történetnek, amiben már indokolt egy javulás. A fennmaradó részt pedig a befektetők általánosabb, orosz piaccal szemben negatív hozzáállása magyarázza.

30%-os hozam fél év alatt - Mit tudnak az oroszok, amit mások nem?
Az orosz gazdaság megismeréséhez tartozik az is, hogy teljesen más gazdasági ciklusban van, mint a világ többi része. Míg például Amerikában több mint 10 éve nem volt komolyabb lassulás, addig Európában 2011-ben volt az utolsó nagyobb válság, Oroszországban pedig 2014-15-ben, részben az olajáresés, részben a kiszabott szankciók miatt. Ebben az időszakban is kiütközött az orosz gazdaság rendkívüli olajfüggősége, emellett pedig a külső finanszírozástól való függősége is - magyarázza Pálfi.

Ugyanakkor éppen ez a két negatívum és függőség vezette az elmúlt évek orosz gazdasági és monetáris politikai változásait:
  • Egyrészről a monetáris politikát teljesen átszabva áttértek a lebegő árfolyamra, a piac által vártnál hamarabb léptek meg egy igen nagy mértékű kamatemelést. Mondhatjuk, hogy a monetáris politika időben lépett, szemben például a törökök tavalyi elkésett lépéseivel. Azóta is egy szigorú, prudens monetáris politikát folytatnak, ezáltal a rubel egy gyenge szinten stabilizálódott és sikerült elszakadnia az olajártól.

    30%-os hozam fél év alatt - Mit tudnak az oroszok, amit mások nem?
  • Másrészről a költségvetési politikán is változtattak, az olaj árát 40 dolláron rögzítették a költségvetésben. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az orosz gazdaság és lakosság úgy él, mintha 40 dollárba kerülne az olaj, a 40 dollár feletti részből pedig tartalékot képez az állam. Mindeközben a devizatartalék is új csúcsra emelkedett, mindez pedig teret ad arra, hogy akár stimulálni is lehessen a gazdaságot.

Mindennek persze megvan az ára is:
  • az orosz gazdasági növekedés nagyon lelassult, idénre a piac 1-1,5%-os növekedéssel számol.
  • Mindemellett a reálbérek gyakorlatilag a 10 évvel ezelőtti szinteken ragadtak, a lakossági fogyasztás nagyon alacsony.

Mindez fenntarthatatlan állapot, a belső fogyasztásnak előbb-utóbb be kell indulnia - mutatott rá a szakember. A vezetés ugyanakkor kezdi egyre inkább felismerni, hogy a tartalékokból valahogyan vissza kell juttatni a lakosság felé is valamennyit, például infrastrukturális beruházásokkal.

Az egyedi orosz sztorikon van a hangsúly

A befektetések sosem képviselik a teljes gazdaságot, csak azokat a szektorokat, amelyek jelen vannak a tőkepiacokon. Az a cél, hogy ezeknek a befektetéseknek a potenciális hozamát, illetve cash flow-termelő képességét meg lehessen becsülni

- mondta el az egyedi részvénypiaci befektetésekre és vállalati sztorikra áttérve Naffa Helena, az Aegon Alapkezelő vezető részvényelemzője.

A tőkepiaci egyedi sztorikat célszerű két fő csoportra osztani:
  • Vannak az export, elsősorban energiakapcsolt iparágak. Ide tartoznak, az olajipari, gáztermelő, fém, acél, arany, és gyémántiparban tevékenykedő vállalatok.
  • A másik szektor a belső fogyasztásra alapul, ide tartoznak a bankok, a kiskereskedelmi áruházláncok, a telekom, a szállítmányozási, a közmű és IT-cégek.


Áruházláncok, bankok

Az egyedi vállalati sztorik elemzésekor fontos tisztában lenni azzal, hogy a belső fogyasztás nem nő, az elkölthető jövedelmek szintúgy, cserébe viszont az élelmiszerinfláció sem indult meg, ami annak köszönhető, hogy az áruházak kénytelenek folyamatos akciókkal csábítani a vásárlókat. A kiskereskedelmi áruházak hagyományosan rossz állapotban maradtak Oroszországban, nem igazán voltak fejlesztések. Mára viszont egyre több a konszolidációs hír, megjelentek a nemzeti áruházláncok (Pyaterochka, Perekrestok, Magnit, és Lenta) ahol modern és egységes arculatot kaptak a kiskereskedelmi egységek, hangsúlyt fektetnek az üzletek kínálatára és több vásárlót, magasabb fogyasztási kosarat képesek elérni a piacon. Így egyértelműen van tér ezen üzletláncok piaci részesedésének bővülésére - hangsúlyozza Naffa Helena. Ezt bizonyítja, hogy a vezető kiskereskedelmi vállalat részvénye idén több mint 30%-kal emelkedett.

30%-os hozam fél év alatt - Mit tudnak az oroszok, amit mások nem?
A belső fogyasztásra építő cégek közül kiemelkedik az oroszok legnagyobb bankja, a Sberbank is, amely igyekszik úgy diverzifikálni a tevékenységét, hogy nemcsak bankolással szolgálja ki hatalmas ügyfélbázisát, hanem azzal is, hogy egy ökoszisztémát létrehozva a reálgazdasági ügyleteket és e-kereskedelmet lehetővé teszi elektronikus platformján is lebonyolítani, a banki ügyfelek tehát közvetlenül a banki applikáción keresztül is tudják intézni vásárlásaikat. Egyébként az egyik legnagyobb letöltéssel bíró applikáció a Sberbanké az országban - mondja az elemző.

Olaj- és gázipari sztorik

Az olajipar a gazdaság és a részvénypiac szempontjából is jelentős iparág. Az Aegonnál alapvetően pozitívak az olajárra, egyelőre nem látni olyan tényezőket, amik miatt beesne, a termelés globális visszafogása miatt erre nincs is most reális esély. Emellett az USA-ban a készletek is elkezdtek csökkenni, ami azt mutatja, hogy továbbra is fenntartható a kereslet növekedése az olaj iránt. És bár nem várható, hogy visszamegy a korábbi 100 dollár környékére az olajár, idén átlagban a 65 dolláros ár reális lehet. Mindemellett a rubel is gyenge szinten, de stabilizálódik, mely párosul egy világviszonylatban is olcsónak tekinthető termelési költségekkel, s ez szavatolja az olajcégek pozitív teljesítményét.

Az orosz piacon nem ritka egy 10%-os osztalékhozammal bíró vállalatot találni, ha ehhez még növekedés is társul, az jó befektetési lehetőséget teremt.

Naffa Helena kitér arra is, hogy mindeközben az orosz cégeknél is volt egy szemléletváltás, egyre transzparensebbek, az osztalékpolitikák is átláthatóbbak lettek, és pont azokban a cégekben sok a potenciál, amelyek most kezdenek áttérni a transzparensebb működésre.

Ilyen a Gazprom, ahol bejelentették, hogy megemelik az osztalékot. Mindemellett van egy elmozdulás a vállalatvezetésben is, osztalékhír pedig társulva az új vállalatvezetési irányokkal jelenthetnek egy újabb pozitívumot a részvényárfolyam számára.

30%-os hozam fél év alatt - Mit tudnak az oroszok, amit mások nem?
Az olajszektorhoz képest a gázpiac némileg rosszabb képet fest. Azonban az orosz olaj és gáztermelő szektor az egyik legolcsóbb a világon, így ebben a környezetben is képesek jövedelmet termelni. A gázpiaci szereplők közül a Gazprom rendelkezik monopóliummal a csővezetéken keresztüli gáz exportra. A másik cég, amely érdekes lehet, az a Novatek, amely cseppfolyósított gázt termel és exportál és további komoly növekedés előtt áll a vállalat. Itt a földrajzi elhelyezkedés jelent előnyt, ahol nem ritka a -50 fokos hőmérséklet, innen -160 fokra lehűteni a gázt, hogy szállítható legyen meglehetősen olcsóbb, mint Katarban, mely a világ vezető gázexportőre.

30%-os hozam fél év alatt - Mit tudnak az oroszok, amit mások nem?

Miért vegyen egy befektető orosz részvényalapot?

A fentiekből is látszik, hogy az orosz részvénypiac meglehetősen összetett, éppen emiatt nem is javasolt egy kisbefektető számára, hogy egyedül nekiálljon ennek a portfóliónak a kikeverésére. Ha valaki orosz kitettséget szeretne kiépíteni a befektetésein belül, érdemes orosz alapban gondolkodnia, hiszen az ezeket kezelő portfóliómenedzserek sokkal közelebbről és napi szinten követik az érintett vállalatokkal kapcsolatos változásokat.

Természetesen az orosz részvénypiac kockázatokat is rejt magában, a kockázatokhoz ugyanakkor magasabb hozampotenciál is társul. Pálfi György kiemelte, hogy jelenleg az orosz gazdasági ciklus közepén tartunk, mindemellett van egy globális növekedési lassulás, amikor a defenzív szektorok felértékelődnek, mint ahogy a magas osztalékhozamot fizető iparágak is a ciklikus szektorokkal szemben.

A magyar piacon elérhető orosz részvénypiaci kitettséggel bíró alapok teljesítményét alapvetően az index teljesítménye határozza meg, mivel az alapok legalább 80%-ban kell, hogy részvényt tartsanak, a maradék 20% az, amiben a portfóliómenedzsereknek van mozgásterük. Az Aegon orosz részvényalap esetében például tavaly benchmarkot cseréltek, a helyi, bécsi tőzsde által kalkulált indexről áttértek az MSCI-os orosz indexre, ami jobban hasonlít más nemzetközi orosz részvényalapok kitettségére, illetve az új stratégia szerint akár 100% fölé is mehet a részvények súlya.

A részvényalapok idei féléves teljesítménye elég meggyőző volt, június végégig több mint 30%-ot hoztak, erről legutóbb a részvényalapok féléves teljesítményét összefoglaló cikkünkben számoltunk be.

30%-os hozam fél év alatt - Mit tudnak az oroszok, amit mások nem?
A szakértők szerint az első féléves piaci felülteljesítés az orosz részvényalapok esetében indokolt volt, a jegybankok lépései és a részvénypiaci alacsony pozícionáltság miatt pedig a jövőben is kitarthat a jó részvénypiaci hangulat.

Azoknak a befektetőknek, akik nagyobb hozampotenciállal bíró befektetést keresnek, és egyúttal magasabb a kockázatvállalási hajlandóságuk, jó kiegészítés lehet egy ilyen részvényalap befektetési portfóliójukban. Emellett, az alap jó lehetőség a devizák közti diverzifikációra, amennyiben nem minden befektetésünket szeretnénk forintban tartani.

Frankfurt Stock Exchange
BERLIN, GERMANY - SEPTEMBER 10: German Chancellor Angela Merkel (CDU).
ITALY - CIRCA 2003: The American tariffs
olaj
HAIFA, ISRAEL - DECEMBER 25: Smoke rises after a fire broke out at an oil refinery (Photo by Shay Hartov/Anadolu Agency/Getty Images)
olajfinomito
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Hogyan kereskedsz a forinttal?
Bevezető online előadás a deviza és indexkereskedés világába.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Digitalizációs szakértő

Digitalizációs szakértő

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
tozsde_getty