Előfizetői tartalom

A szuperállampapír árnyoldala, amiről csak kevesen beszélnek

Árgyelán Ágnes
Átlépte az 1500 milliárd forintos szintet a szuperállampapír, így a lakosság kezében lévő állampapír-állomány 6572 milliárd forintra hízott. Ehhez képest továbbra is jelentős, 1650 milliárd forint körüli az az összeg, ami a lakossági állampapírokból intézményi szereplők kezében van. Azzal, hogy a hozamok egyre lejjebb szakadnak, egyre drágább forrásbevonást jelent az államnak és az adófizetőknek a MÁP+. A lakossági forrásbevonás persze mindig is drágább volt az államnak, ugyanakkor vannak ennek addicionális előnyei is. Számításaink szerint ugyanakkor mintegy 37 milliárdot lehetne spórolni azon, ha a szuperállampapíron keresztül begyűjtött pénzeket az állam a nagybani piacról szerezné be.

Nem csökkent az intézményi szereplők kezében lévő lakossági állampapírok állományaAnnak ellenére, hogy az ÁKK elviekben folyamatosan veszi vissza a bankoktól a hozzájuk visszakerülő lakossági állampapírokat, nem csökkent március végéről június végére a nem a lakosság kezében lévő lakossági állampapírok állománya, inkább csak stagnált. Úgy tudjuk, hogy...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái