A szuperállampapír árnyoldala, amiről csak kevesen beszélnek
Befektetés

A szuperállampapír árnyoldala, amiről csak kevesen beszélnek

Átlépte az 1500 milliárd forintos szintet a szuperállampapír, így a lakosság kezében lévő állampapír-állomány 6572 milliárd forintra hízott. Ehhez képest továbbra is jelentős, 1650 milliárd forint körüli az az összeg, ami a lakossági állampapírokból intézményi szereplők kezében van. Azzal, hogy a hozamok egyre lejjebb szakadnak, egyre drágább forrásbevonást jelent az államnak és az adófizetőknek a MÁP+. A lakossági forrásbevonás persze mindig is drágább volt az államnak, ugyanakkor vannak ennek addicionális előnyei is. Számításaink szerint ugyanakkor mintegy 37 milliárdot lehetne spórolni azon, ha a szuperállampapíron keresztül begyűjtött pénzeket az állam a nagybani piacról szerezné be.

Nem csökkent az intézményi szereplők kezében lévő lakossági állampapírok állománya

Annak ellenére, hogy az ÁKK elviekben folyamatosan veszi vissza a bankoktól a hozzájuk visszakerülő lakossági állampapírokat, nem csökkent március végéről június végére a nem a lakosság kezében lévő lakossági állampapírok állománya, inkább csak stagnált.

Úgy tudjuk, hogy az ÁKK az utóbbi egy-két hónapban 300 milliárd forint körüli állományt vett vissza a bankoktól, ha ez nem lett volna, valószínűleg jelentősebb ugrást láttunk volna a más piaci szereplők kezében lévő lakossági állampapíroknál, mivel a lakosság a MÁP+-vásárlások mintegy felét meglévő vagy lejáró állampapírjaiból finanszírozta (tehát ezek zömét visszaadták a bankoknak).

A szuperállampapír árnyoldala, amiről csak kevesen beszélnek
A szuperállampapír értékesítése meglehetősen jól halad, hétfővel bezárólag már átlépte az 1500 milliárd forintot a jegyzési állomány. Indulásának hónapjában a papírba 883 milliárd forint áramlott, ezzel június végére a lakossági állampapírok állománya átlépte a 8200 milliárd forintot, ami az első negyedévhez képest több mint 580 milliárdos pluszt jelent.

A szuperállampapír árnyoldala, amiről csak kevesen beszélnek
A MÁP+-nak köszönhetően a háztartásoknál lévő állampapírok havi nettó tranzakciója júniusban megközelítette a 680 milliárdot, ilyen magas havi kereslet még sosem volt a háztartási állampapír-statisztikában. Ezzel együtt a befektetési alapok láthatóan szenvednek, júniusban lakossági oldalról közel 140 milliárd forintot vontak ki belőlük, ennek valószínűleg egy jelentőse része az új állampapír elszívó hatásával magyarázható.

A szuperállampapír árnyoldala, amiről csak kevesen beszélnek

Sokba kerül ez az államnak

A szuperállampapír iránti kiugró kereslethez a konstrukció kedvező kamatozása is nagyban hozzájárul, miután az 5 éves futamidejű papír éves szinten 4,95%-os átlaghozamot kínál a befektetőknek (egyébként sávos kamatozású, minden évben egyre nagyobb kamatot kínál). Ez a másik lábon viszont nagyon drága forrásbevonást jelent az államnak és az adófizetőknek is.

A júniusban MÁP+-ból megvett közel 883 milliárd forintra az állam összesen közel 45 milliárd forintnyi kamatot kell kifizessen a következő öt év átlagában, és ebben még nincs benne az a jutalék, amit a bankok és egyéb forgalmazók kapnak az ÁKK-tól az értékesítésért. Barcza György ÁKK-vezér korábban azt mondta, hogy a forgalmazók alap járaton 30 bázispontnyi jutalékot kapnak az értékesített állomány után (ez egy alsó becslés, erre jöhet még plusz jutalék, ha nő az értékesített állomány, d elehet kevesebb is, ha csökken), ha pedig feltételezzük, hogy a szuperállampapír 80%-át a forgalmazók adják el (a fennmaradó részt pedig a kincstár), akkor az előbbi 45 milliárdra még rájön mintegy 2 milliárdnyi jutalék is (1,1%-os jutalékkal számolva már közel 10 milliárdról beszélünk, ezzel pedig már 55 milliárd a kamat- és jutalékkiadás).

Hogyan számítja az ÁKK a jutalékot? Piaci forrásokból úgy tudjuk, hogy a lakossági állampapírokra vonatkozóan az ÁKK 30 bázispontos jutalékot ad akkor, ha a forgalmazónál lévő állomány éves szinten nő. Ha csökken, akkor a forgalmazó a nála lévő állományra csak 12 bázispontot kap. Ezen felül van egy 80 bázispontos jutalék is, amit akkor fizet ki az ÁKK, ha negyedéves szinten nőni tud az egyes forgalmazóknál az értékesített állomány (ez utóbbit tehát az adósságkezelő a növekményre fizeti ki). Egy forgalmazó tehát akár 1,1%-ot is tud keresni a lakossági papírok értékesítésén.

Ezzel szemben jóval olcsóbb államadósság-finanszírozást jelentene az államnak az, ha a szükséges forrást a nagybani piacról szerezné be, a most megvehető 2024/C öt éves államkötvény jelenleg 1,05%-on forog. Ha a MÁP+-ba beáramló 883 milliárd a 2024/C-ben lenne, akkor 45 milliárd helyett már csak alig több mint 9 milliárdot tenne ki a kamatkiadás (az ennél rövidebb futamidejű állampapírok már bőven 1% alatti kamattal vásárolhatók).

A szuperállampapír árnyoldala, amiről csak kevesen beszélnek
Arról nem is beszélve, hogy a példaként említett 5 éves papír referenciahozama folyamatosan csökken, de ugyanez jellemző a hozamgörbe többi részére is. Vagyis a szuperállampíprból történő államadósság-finannszírozás egyre többe kerül az államnak, mint ahogyan a prémium állampapír is azzal, hogy egyre nő az infláció.

Erről bővebben itt írtunk:

A szuperállampapír árnyoldala, amiről csak kevesen beszélnek
Címlapkép: Getty Images/Bloomberg
Találd meg a neked való befektetési alapot!
kórház
Frankfurti tőzsde
koronvavirus
cimlap_kina_szel
forint mnb épület sötét magyar jegybank
Mark Rutte Sebastian Kurz
Magyar Telekom
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Esti szeminárium
Ne engedd, hogy az infláció megegye megtakarításod! Ismerd meg, a tőzsdei befektetés erejét.
forint zuhanás euró árfolyam