Pánik, eszement mozgások - Megkérdeztük a nagyokat, mibe érdemes most fektetni
Befektetés

Pánik, eszement mozgások - Megkérdeztük a nagyokat, mibe érdemes most fektetni

Az argentin tőzsde egy nap alatt a világ valaha volt második legnagyobb tőzsdei esését produkálta, az USA és Kína folytatja a cicaharcot, a kötvényhozamok sokak szerint már eszement szinteken járnak, egyáltalán nem könnyű tehát eldönteni, hogy mibe érdemes ilyen környezetben a pénzünket tartani. Megkérdeztük a magyar piac legnagyobb abszolút hozamú alapjait kezelő portfóliómenedzsereit, ők hogyan látják a mostani piaci történéseket, milyen fontosabb piacmozgató eseményeket várnak és mik azok a befektetési sztorik, amik közép-hosszabb távon kifizetődőek lehetnek.

Loncsák András, Aegon Alapkezelő

Az Aegon részvényalapjaiban nem volt argentin kitettség, az ottani történések egyelőre izolált eseményeknek tűnnek, de összességében a kockázatvállalási kedvre nincs jó hatással, ahogyan a hongkongi tüntetéssorozatok sem. Ezeken túl nagyobb kockázatnak tűnik még az USA és Kína között folyó kereskedelmi háború, de ezt többnyire beárazták már a piacok.

Az argentin eseményekre kitérve a szakember beszélt arról, hogy a helyi tőzsde dollárban mérve 50%-ot esett egy nap alatt, ami a második valaha volt legnagyobb esés a tőzsdék világában a sri lankai esés mögött. Mindettől függetlenül az argentin történések inkább csak kisebb zajnak minősülnek a részvénypiacon, és nem várható, hogy ez váltana ki nagyobb esést. Az argentin hozamrobbanás sem volt érdemi hatással a világ többi kötvénypiacára.

A feltörekvő piacokon folytatódik a tőkekiáramlás a részvénypiacokon, míg a kötvények oldalán egy elég komoly beáramlást lehet látni. Látszik tovább az is, hogy a forint erősödik, aminek oka, hogy nagyon sok ún. carry trade mögött a forint van, mint finanszírozó deviza. Ezt bizonyítja, hogy az utóbbi időben látott rossz piaci hangulat ellenére is erősödött a forint, ami a feltörekvő piaci carry ügyletek visszavágásával magyarázható.

Elég sok most a negatív hír a piacokon, elképzelhető, hogy nem látunk egyhamar pozitív korrekciót - mondja a szakember. Akár egy nagyobb, tisztító esés is benne van a piacban, különösen akkor, ha az utolsó bástya, Amerika, és ezen belül az S&P is elesik, ezt pedig akár a hongkongi események is kiválthatják.

Miután a kötvények is elképesztő szinteken vannak, a hozamok folyamatosan csökkennek, a legjobb befektetési megoldásnak a készpénz és a szuperállampapír tűnik, de jó beszállási pontokat rejtenek még az osztalékfizető részvények és az ingatlankapcsolt cégek is. Minden esetre az Aegon Alfa alapnál a durationt (a portfólió átlagidejét) jelentősen rövidítik (ezáltal kevésbé van kitéve a piaci mozgásoknak), részben a kötvénypiacok túlárazottsága miatt.

Büki András, OTP Alapkezelő

A szakértő beszélt arról, hogy az OTP EMDA és OTP EMEA alapokban is volt argentin helyi devizában denominált kötvénykitettség, de mindkét esetben 4% alatti arányról van/volt szó, ugyanakkor tény, hogy hétfőn a deviza jelentősebb gyengülésen, a kötvényhozamok pedig jelentősebb emelkedésen estek át, ennek mark-to-market vesztesége pedig jelentkezni fog az alapok árfolyamában. A szakértő hozzátette ugyanakkor, hogy az esés ellenére a portfóliók 1-2%-ának erejéig hétfőn bevásárolt euróban és dollárban denominált argentin államkötvényekből, mivel úgy gondolja, hogy a mostani pánikhelyzetet érdemes kihasználni.

Régóta nincs már olyan, hogy ha kialakult valahol a világban egy válsággóc, akkor abba a világ többi piaca is beleremegett, így az argentin események tovagyűrűző hatásától szerinte nem kell tartani. Tavaly is két problémás eset volt, Törökország és Argentína, amelyek folyófizetési mérlegproblémával, túlértékelt devizával és nagy külső eladósodottsággal bírtak, de ezek hatása is csak izoláltan jelentkezett. Mindebből kifolyólag Büki nem számít általános feltörekvő piaci kötvény- vagy devizagyengülésre, még akkor sem, ha az argentin válság tovább mélyülne.

A következő évek szerinte az USA és Kína szembenállásáról fognak szólni, a két nagyhatalom közötti kakaskodás olyan kockázat, aminek hatását nem lehet felmérni. Ott van emellett Irán is, amellyel számolni kell. A bizonytalanság tehát nőni fog, a világkereskedelem szintjén látott mostani folyamatok inkább erősödni fognak a következő években, mintsem gyengülni, az együttműködésből inkább a versengés irányába fog átcsapni a világrend. Újra előkerülnek majd a devizaháborúk, mindenki próbálja majd leértékelni saját devizáját, ami egyszerre nyilvánvalóan nem fog működni, javarészt ennek is köszönhető, hogy szárnyalnak a nemesfémek.

A kötvénypiaci hozamcsökkenési hullámot eszement jelzővel illette a szakértő, nem fenntartható a mostani állapot, különösen az, ami az eurózónában van. Japánnal ellentétben Európa messze van a deflációs veszélytől, így szerinte nem indokolt, hogy a már jelenleg is túl alacsony kamatkörnyezetet még inkább negatív irányba tolják el, ahogy arra Draghi korábban utalt. Sokkal nagyobb mozgásteret lát a Fed irányából, az amerikai jegybank átveheti a lazítás szerepét, míg az eurózónában nagyon laza a monetáris politika, így itt inkább fiskális téren lenne nagyobb tér a gazdaságélénkítés előtt, ami szerinte a következő években be is fog következni. Mindez pedig a hosszú oldalon a kötvényhozamok emelkedésében csapódik majd le.

Rövid távon nem, de hosszú távon a nemesfémek jó befektetési lehetőséget kínálhatnak - mondja Büki. Főleg ilyen környezetben, ahol a jegybankok nem tudnak eltávolodni a nulla százalékos alapkamattól, ahol a világ kötvénykibocsátásainak több mint egynegyede negatív kamattal forog és ahol jelentős a politikai és gazdasági bizonytalanság. Így a nemesfémek azon "hátránya", hogy nem fizetnek kamatot és nincs cash flow-juk eltűnik, hiszen nincs alternatív költsége a tartásuknak.

Czifra Gábor, MKB-Pannónia Alapkezelő

Argentínában már-már hagyománya van a populizmusnak és a populista vezetésnek, az elmúlt 150 évben 10-szer mentek csődbe, így érdemes óvatosan bánni az ilyen jellegű, látszólag magas hozammal kecsegtető befektetési lehetőséggel, még akkor is, ha egyébként olcsónak tűnik. Az ország gazdasági mutatói nagyon rossz jövőt festenek, az IMF hitelprogrammal a piaci hitelességet igyekszik visszaállítani egyelőre kevés sikerrel, de ez a mostani előválasztási eredmények tükrében nem biztos, hogy sikerül. Az erre adott piaci pánikreakciót láthattuk hétfőn, amikor is a populista, az IMF hitel programot felrúgó újfajta gazdaságpolitika esélye szignifikánsan megnőtt.

Hasonlóan rossz fundamentumokkal rendelkezik Törökország és Görögország is, utóbbinál azért van most viszonylagos stabilitás, mert nem kell kamatot fizetniük az államadósságra, ami rendkívüli könnyebbséget jelent. Nagy kérdést vet még fel az olasz helyzet is, ahol szintén magas az államadósság, és a populizmus irányába mutató politikai folyamatok a későbbiekben komoly kérdéseket vethetnek fel a 130% feletti államadósság finanszírozását illetően.

Az erős dollár és a kereskedelmi háborúk miatt a fejlődő részvénypiacok növekedési kilátásai elég borúsak, ez látszik a beszerzési menedzser indexek adataiból is. A sérülékenyebb országok ezeket a feszültségeket sokkal inkább megérezhetik, így érdemes inkább kerülni őket. A piacokon kezd kialakulni egyfajta fekete hattyú-sorozat: rendkívül gyorsan történnek nem várt események, és ha a törékeny befektetői bizalom odalesz, az komoly eladási hullámhoz vezethet az egyes részpiacokon.

A szakértő szerint a kereskedelmi háború tovább marad velünk, mint ahogyan arra sokan számítanak. Európában a Brexit sem segít, a brit gazdaság és Németország a technikai recesszió határán táncol, és ha ezek a fejlett gazdaságok visszafogják a fejlődő piacokról érkező importjukat, az komoly tovagyűrűző hatással bírhat a fejlett részvénypiacokon is.

Czifra szerint rövid és közép távon egy defenzív portfólió lehet célravezető. A nemesfémek, fejlett piaci államkötvények és a menekülő devizák (jen, svájci frank, amerikai dollár) jelenthetnek jobb befektetési lehetőséget, és a kockázatos vállalati és bóvli kötvényektől érdemes inkább távol tartani magunkat.

Móricz Dániel, Hold Alapkezelő

Az argentin piaci események tovagyűrűző hatásával nem számol a szakember, de miután több kötvényindexben is kisebb-nagyobb jelentőséggel, de benne vannak az argentin kötvények, ezért az azokat követő alapok várhatóan meg fogják érezni a hétfői hozamemelkedést, illetve devizagyengülést. Azt azonban megjegyezte, hogy a fejlődő piaci devizák gyengesége ellenére szokatlanul erősek az ilyen kitettségű fix hozamú eszközök, ami minden bizonnyal az őrült befektetői hozamvadaszatnak köszönhető. Nem tartja valószinunek, hogy ez az állapot tartósan fennmaradhat.

A mostani kötvénypiaci hozamcsökkenéssel kapcsolatban kifejtette, hogy durva trendet lehet látni most, és ahogy a mondás tartja, minden trendnek az utolsó pár napjában lehet sokat keresni. Az osztrák 100 éves kötvény árfolyamánál is jól látszik, hogy nagyon begyorsult a hozamcsökkenés. Rövid távon valóban erősek azok a faktorok, amelyek deflációs irányba mutatnak, de hosszú távon nem várható, hogy a jelenlegi árazás fent tud maradni a kötvénypiacokon - tette hozzá, miután az események (választói akaratra reagálva lassan balra tolódik a gazdaságpolitika, erősödik a protekcionizmus, nőnek a geopolitikai feszültségek) hosszabb távon az infláció emelkedésének irányába hatnak.

A következő 1-2 év fontosabb piacmozgató eseményeivel kapcsolatban a szakember kiemelte egy - az elmúlt évtizedekben megszokotthoz képest sokkal inkább - baloldali gazdaságpolitikájú amerikai kormány hatalomra kerülésének lehetőségét, az amerikai választások ezzel kapcsolatos kockázatát szerinte nem árazta be a piac. Ezen felül az USA és Kína között húzódó feszültség nem fog egyik pillanatról a másikra eltűnni, azzal kell számolni, hogy ez tartósan velünk marad majd, hiszen ez nem a kereskedelemről, hanem nagyhatalmi rivalizálásról szól, és ezt a tartós geopolitikai feszültséget szintén nem árazta még be a piac - teszi hozzá. A harmadik nagyobb fejtörést a jövőben Kína okozhatja a piacoknak, ugyanis jelenleg úgy tűnik, a többség abban bízik, hogy nem lesz nagy probléma, mivel úgyis jön majd a következő stimulus. Véleménye szerint ugyanakkor Kína recesszióban van, így a 6% feletti GDP-növekedési várakozások elrugaszkodottak. Az erőteljes ázsiai lassulás a ciklikus eszközökben globálisan is látszik mar, de a szolgáltató szektorban tevékenykedő cégek részvényárfolyama még egyáltalán nem tükrözi ezt. Persze lehet, hogy ez utóbbiaknak van igaza, de ha a recesszió átterjed a szolgáltatói szektorra, azt a fejlett gazdaságok is megérzik majd - mondja.

A szakember kitért arra, hogy ilyen piaci környezetben érdemes diverzifikált portfóliót kiépíteni és ott tartani az aranyat a portfólióban, bár a nemesfém jelenleg túlvettnek tűnik. Másrészt vannak olyan ciklikus eszközök, amelyek nagyon rossz világképet áraznak, ilyenek például a bankszektor és az energiakapcsolt cégek részvényei, vagy éppen a konténerhajók piaca, ezek 4-5 éves időtávon jó befektetési lehetőségnek bizonyulhatnak, mint ahogyan a nyugat-európai részvények is.

Címlapkép: Getty Images/Bloomberg
City of Tomorrow Malmö
újszülött kisbaba kóráhz
hologram vezető asszisztens
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Webp