hosok tere_getty
Befektetés

250 milliárdot szívott el a szuperállampapír a befektetési alapoktól

Szinte minden fillér, ami a befektetési alapokból kiáramlott a nyár során, a szuperállampapírban keresett magának helyet. A friss statisztikák szerint az elmúlt három hónapban összesen 264 milliárd forint áramlott ki a befektetési alapokból, az MNB becslése szerint pedig ebből 253 milliárd a MÁP+-ban landolhatott.
Milyen válaszlépéssel készülnek erre a magyar alapkezelők? Október 1-jén kiderül a Portfolio Öngondoskodás konferencián. Gyere el te is!

Csak augusztusban több mint 40 milliárd forint áramlott ki a befektetési alapokból, ezzel a nyári hónapokban már több min 264 milliárdot vesztett a szektor.

Ha maradunk az MNB becslésénél, miszerint a MÁP+ első 12 heti jegyzésének mintegy 14%-át a befektetési alapokból kiáramló pénzek adták, akkor ez azt jelenti, hogy a befektetési alapokból kiáramló pénzek szinte teljes egészében a szuperállampapírba kerestek helyet maguknak.

A júniustól augusztusig tartó időszakban a legtöbb pénz az ingatlanalapokból áramlott ki, összesen közel 140 milliárd forint. A második legtöbb pénzt vesztő kategória a nyáron a kötvényalapoké volt több mint 80 milliárddal, emellett a nagy vesztesei még a nyárnak az abszolút hozamú alapok is, a kategóriából közel 50 milliárdot vontak ki a befektetők.

Az abszolút hozamú alapokból csak augusztusban 16 milliárd áramlott ki, ebben szerepet játszhattak a múlt hónap piaci eseményei is, mint az argentin piaci pánik, a feltörekvő piacok gyengülése és az USA-Kína között húzódó kereskedelmi háború újabb felvonásai. Itthon több olyan abszolút hozamú alap is volt, amelyet jócskán érintett például az argentin válság. A kategóriából minden esetre már 2017 december vége óta áramlik ki a pénz.

Mindezekkel együtt augusztusban több mint 55 milliárddal 6170 milliárdra csökkent a befektetési alapokban kezelt vagyon, ez kevesebb mint 1%-os vagyoncsökkenésnek felel meg július végéhez képest.

A vagyon csökkenésében a nettó értékesítés vette ki leginkább szerepét, mivel több mint 40 milliárdnyi tőke áramlott ki a szektorból egy hónap alatt. Erre jött még rá a hozamok terén elszenvedett közel 16 milliárdos veszteség. Ez utóbbiban szerepet játszhatott sok alapnál az augusztusi argentin piaci pánik, illetve ezzel összefüggésben a feltörekvő piacok gyengélkedése , valamint az USA és Kína közötti folyamatos csörte.

Címlapkép: Getty Images/Anadolu Agency

BenzinGázolaj
hollandia_nyugdíjasok_getty
GettyImages-1177537643
GettyImages-1180841559
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
hollandia_nyugdíjasok_getty