hosok tere_getty
Befektetés

250 milliárdot szívott el a szuperállampapír a befektetési alapoktól

Szinte minden fillér, ami a befektetési alapokból kiáramlott a nyár során, a szuperállampapírban keresett magának helyet. A friss statisztikák szerint az elmúlt három hónapban összesen 264 milliárd forint áramlott ki a befektetési alapokból, az MNB becslése szerint pedig ebből 253 milliárd a MÁP+-ban landolhatott.
Milyen válaszlépéssel készülnek erre a magyar alapkezelők? Október 1-jén kiderül a Portfolio Öngondoskodás konferencián. Gyere el te is!

Csak augusztusban több mint 40 milliárd forint áramlott ki a befektetési alapokból, ezzel a nyári hónapokban már több min 264 milliárdot vesztett a szektor.

Ha maradunk az MNB becslésénél, miszerint a MÁP+ első 12 heti jegyzésének mintegy 14%-át a befektetési alapokból kiáramló pénzek adták, akkor ez azt jelenti, hogy a befektetési alapokból kiáramló pénzek szinte teljes egészében a szuperállampapírba kerestek helyet maguknak.

A júniustól augusztusig tartó időszakban a legtöbb pénz az ingatlanalapokból áramlott ki, összesen közel 140 milliárd forint. A második legtöbb pénzt vesztő kategória a nyáron a kötvényalapoké volt több mint 80 milliárddal, emellett a nagy vesztesei még a nyárnak az abszolút hozamú alapok is, a kategóriából közel 50 milliárdot vontak ki a befektetők.

Az abszolút hozamú alapokból csak augusztusban 16 milliárd áramlott ki, ebben szerepet játszhattak a múlt hónap piaci eseményei is, mint az argentin piaci pánik, a feltörekvő piacok gyengülése és az USA-Kína között húzódó kereskedelmi háború újabb felvonásai. Itthon több olyan abszolút hozamú alap is volt, amelyet jócskán érintett például az argentin válság. A kategóriából minden esetre már 2017 december vége óta áramlik ki a pénz.

Mindezekkel együtt augusztusban több mint 55 milliárddal 6170 milliárdra csökkent a befektetési alapokban kezelt vagyon, ez kevesebb mint 1%-os vagyoncsökkenésnek felel meg július végéhez képest.

A vagyon csökkenésében a nettó értékesítés vette ki leginkább szerepét, mivel több mint 40 milliárdnyi tőke áramlott ki a szektorból egy hónap alatt. Erre jött még rá a hozamok terén elszenvedett közel 16 milliárdos veszteség. Ez utóbbiban szerepet játszhatott sok alapnál az augusztusi argentin piaci pánik, illetve ezzel összefüggésben a feltörekvő piacok gyengélkedése , valamint az USA és Kína közötti folyamatos csörte.

Címlapkép: Getty Images/Anadolu Agency

iroda_munkavállalók_munkaerő
balance hall irodaház
GettyImages-1139642499factoryworkermunkás
Frankfurti tőzsde
CLA
shopping01
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
erste bank