MNB épület getty
Befektetés

Lerántja a leplet az MNB a nyugdíjpénztárakról: izgalmas mutatószám érkezett

2020. január 1-jétől kiterjeszti a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az önkéntes nyugdíjpénztárakra is a megtakarítási célú életbiztosításoknál régóta használt Teljes Költségmutatót (TKM). A modellszámítást tükröző mutatószámnak köszönhetően végre megtudhatjuk, hogy az önkéntes pénztárak tagjai a befektetéskor elvont, működési és fedezeti tartalékba kerülő összegeken felül milyen közvetett, mögöttes díjakat kell, hogy kifizessenek és összehasonlíthatóvá válnak régi riválisuk, a nyugíjbiztosítások költségterhelésével is.

Ismerkedj meg a legújabb TKM-mutatóval

2017. januárjában élesedett az MNB unit-linked ajánlása, amely a Teljes Költségmutató (TKM) közzétételének kötelezővé tétele mellett költséglimit-ajánlást is tartalmazott és így jelentősen csökkentette a megtakarítási célú életbiztosítások költségeit. A Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) tagjai egyébként 2010 januárja óta használják már a mutatót.

Most az MNB kiterjeszti a TKM-mutatószámot az önkéntes nyugdíjpénztárakra is ajánlás formájában, ez a mutatószám TKMnyp névre fog hallgatni - ismertette Nagy Koppány, az MNB biztosítási és pénztári felügyeleti igazgatóságának igazgatója. Az új mutatóval a megtakarítási biztosításoknál elérhető költségtranszparenciát e velük erősen konkuráló szektorra vonatkozóan is szavatolják. A kiterjesztésre vonatkozó terveket az MNB képviselői korábban már több nyilvános eseményen, többek közt a Portfolio konferenciáin is megemlítették, illetve a piaci szereplőkkel is konzultáltak a rendszer létrehozása közben.

A TKMnyp abban újdonság a pénztárak esetén elérhető korábbi mutatószámokhoz képest, hogy előretekintő költségeket próbál megjósolni ahelyett, hogy múltbéli költségeket vesz alapul. A TKMnyp egy pénztártag feltételezett, hosszú távú megtakarításának, modellezett költségét mutatja be. A biztosítói TKM-hez képest eltérés, hogy 10, 15 és 20 év helyett a TKMnyp 10, 20 és 30 évre lesz kiszámítva.

Akár a biztosítói TKM-nél, a TKMnyp-nél is:

  • Az EIOPA kockázatmentes hozamgörbe a feltételezett hozam,
  • 25 ezer forintos havi díjat fizet be az ügyfél / tag,
  • minden közvetett költséget figyelembe vesz,
  • portfóliókra lebontva elérhető,
  • a költségmentes és a költségterheléses forgatókönyv belső megtérülési rátájának különbségét tükrözi.

NAGY KOPPÁNY ISMERTETTE: A NYUGDÍJPÉNZTÁRI KÖLTSÉGMUTATÓKAT 0,5 ÉS 2,28% KÖZÉ VÁRJÁK, MÍG A BIZTOSÍTÓK ESETÉN A TKM 0,89 ÉS 5,69% KÖZÉ ESIK. ÖSSZESSÉGÉBEN TEHÁT, SZEKTORSZINTEN OLCSÓBBAK A NYUGDÍJPÉNZTÁRAK, MINT A BIZTOSÍTÁSOK, BÁR LÉTEZNEK EGYES BIZTOSÍTÓI TERMÉKEK, MELYEK OLCSÓBBAK A PÉNZTÁRI KONSTRUKCIÓKNÁL.

Az egyes pénztárak pontos TKM-mutatói 2020 elejétől lesznek elérhetők.

A Portfolio kérdésére Nagy Koppány elmondta: érdemes elgondolkozni a TKM kiterjeszésére a harmadik nyugdíjtermék típusra, a NYESZ-re is, viszont ezek egyrészt jóval komplexebb termékek, népszerűségük csökken, a megtakarítók pedig általában nem rendszeresen tesznek itt félre. Kérdésünkre a szakember elárulta azt is, hogy nem látja szükségesnek egy biztosítói szektorhoz hasonló TKM-limit felállítását, hiszen a pénztárak esetén van már limit közvetlenül is a költségekre.

Íme a friss díjterhelési számok

A mai nap az MNB publikálja a pénztárak egy másik fontos mutatószámot, a díjterhelési mutatókat is, melyekből kiderül, hogy ismét csökkent a pénztárak teljes portfólióra terhelt költsége:

  • 0,76% volt a díjterhelési mutató tavaly, ebből 0,32% a működési költség, 0,44% a befektetési díj.
  • A korrigált díjterhelési mutató 0,75%, lett , melyből 0,31% a működési költség, 0,44% a befektetési díj.

Az MNB által közzétett díjterhelési mutatók megmutatják, hogy a teljes, kezelt portfólióra mekkora terhelést számítanak fel a pénztárak, ezzel szektorszintű adatokra lelhettünk a pénztárak költségeit illetően (illetve egyedi pénztárakra lebontva), viszont saját megtakarításunk költségeiről keveset mondanak.

Ennyit tudtunk eddig a költségekről

Bár a TKM-hez hasonló, egységes mutatószám még nem létezett korábban a nyugdíjpénztári termékek egyéni költségeire vonatkozóan,

  • a pénztári szerződésekből és alapszabályokból kiderült, hogy mekkora összeget vonnak el a pénztárak, amikor a tag díjat fizet be,
  • illetve az MNB webloldalán elérhetők a pénztári alapok bruttó és nettó hozamadatai, melyekből a mögöttes vagyonkezelési költségeket visszamenőlegesen ki lehet számolni.

A legnagyobb magyar pénztárak gyűjtésünk szerint a következő díjakat terhelték befizetéskor az itt elhelyezett összegekre:

javtábla

A mögöttes portfóliók kezelési díjai pedig a következőképpen alakultak az MNB 2017-es számai szerint:

Címlapkép: Getty Images / Bloomberg

Alteo klub
20191003_0003_MOR
Frankfurti tőzsde
Coaching
Boris Johnson szavazas brexit dontes parlament1500
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
jack ma_alibaba_getty