futó_idős_fiatal_budapest_mti_mohai balázs
Befektetés

Elbújhat a szuperállampapír – 10% feletti hozamok a nyugdíjpénztáraknál

A 4,95%-os átlaghozam, amit a szuperállampapír kínál, fel sem ér ahhoz, amit egyes nyugdíjpénztárak már az év első kilenc hónapjában összehoztak: aki kockázatvállalóbb portfólióban ül, az bőven 10% feletti hozamnál jár már idén, sőt, vannak olyan pénztárak, ahol 15% körüli hozamok repkednek.

Nyoma sincs a tavalyi alacsony és sok esetben negatív hozamoknak idén az önkéntes pénztárak portfólióiban, az MNB-nél elérhető árfolyamadatok alapján a vizsgált pénztárak egyikénél sem voltak az év első kilenc hónapjában negatív hozamok. Olyannyira nem, hogy a legjobban teljesítő portfóliók bőven 10% felett hoztak a tagoknak, ha marad ez a jó széria, akkor a pénztárak idén simán kenterbe verik a szuperállampapírt.

Az önkéntes pénztárak esetén a fontosabb adatok:

 • A legjobban teljesítő portfólió szeptember végégig az OTP dinamikus portfóliója volt több mint 17%-kal. A részvénytúlsúlyos alap tavaly közel 7%-os mínuszban zárta az évet.
 • A második helyen az Allianz Hungária kockázatvállaló portfóliója végzett 14,6%-os hozammal, a harmadik helyet pedig ugyancsak az OTP szerezte meg, a növekedési portfólió 12,3%-ot hozott.
 • Súlyozatlan átlagban a vizsgált pénztárak portfóliói az első három negyedévben közel 7%-ot hoztak.
 • Egy olyan portfólió sem volt, amelynek mínuszos hozama lett volna a vizsgált időtávon, igaz, az óvatosabb és kevésbé kockázatvállaló portfóliók kisebb, 2-4% közötti teljesítményt értek el.
 • Azok a konstrukciók, amelyeknél a részvények és kötvények súlya nagyjából hasonló, 4-9%-os hozamot is el tudtak érni.

Érdekes módon ahhoz képest, hogy a magán-nyugdíjpénztári portfóliók több kockázatos elemet (pl. részvényt) tartanak, mint az önkéntes társaik, idén eddig nem ezek hozták a legmagasabb hozamokat. Igaz, a 10% feletti hozamok azért itt sem ritkák:

 • Nem sok különbség van a legjobban teljesítő három portfólió hozama között. A Szövetség növekedési portfóliója bizonyult a legjobbnak az első kilenc hónapban 10,4%-os hozammal, ezt az MKB szintén növekedési portfóliója követi 10,1%-kal, majd a Budapest növekedési portfóliója valamivel több mint 10%-kal.
 • A kiegyensúlyozott portfóliók a megmaradt négy pénztárnál rendre 6-9% közötti hozamokat mutathatnak fel.

Nemrég írtunk arról, hogy jó teljesítmény ide vagy oda, az önkéntes pénztárak taglétszáma továbbra is stagnál. A tagok száma a második negyedévben 1,12 millió főt tett ki, egy év alatt ez több mint 1,5%-os visszaesést jelent a létszámban, havi alapon pedig 0,6%-os csökkenést.

Az MNB új adatsorából az is kiderült, mennyire drámai a helyzet a nyugdíjra való megtakarítások tekintetében a fiatalok körében. Tavaly december végén a fiatalabb, 16-29 év közötti korosztály képviseltette magát a legkevesebb taggal az önkéntes pénztárakban 59 ezer fővel, őket a 60 év felettiek követik 155 ezer taggal. A 30-44 év közöttiek száma 432 ezer fő volt, a legtöbben viszont a 45-59 év közöttiek voltak, összesen 489 ezren.

Mindezek mellett jól látható, hogy a 30 év alattiak megtakarítása volt a legkevesebb tavaly 11 milliárd forinttal, ez gyakorlatilag eltörpül a 45-59 éves korcsoport 666 milliárdos megtakarítása mellett.

Beszédes adat, és egybe is cseng a fentiekkel, hogy a korcsoportonkénti vagyont elosztva a taglétszámmal megkapjuk, hogy átlagosan

 • egy 30 év alattinak alig több mint 190 ezer forint,
 • egy 30-44 év közöttinek kicsivel több mint 800 ezer forint,
 • egy 45-59 év közöttinek 1,7 millió forint, míg
 • egy 60 év felettinek 2,3 millió forint megtakarítása van önkéntes kasszában.

Címlapkép: MTI Fotó/Mohai Balázs

újszülött kisbaba kóráhz
hologram vezető asszisztens
orban viktor uj kozep-europa
élelmiszer étel getty
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Webp