hősök tere_getty
Befektetés

Kijöttek a friss adatok: 13% felett hoztak a részvényalapok idén

Átlagosan több mint 13%-ot hoztak szeptemberig a részvényalapok, ez a legjobban teljesítő kategória a befektetési alapok között. A friss adatok szerint az abszolút hozamú alapok is 7% felett járnak, mégis folyamatosan áramlik ki belőlük a pénz.

Az idei eddigi átlaghozamokat nézve a részvényalapok már több mint 13%-ot hoztak, ezzel ez a legjobban teljesítő kategória a BAMOSZ friss, szeptemberi adatai szerint. A harmadik negyedévig az abszolút hozamú alapok is jól teljesítettek több mint 7%-kal, és a vegyes alapok voltak még, amelyek 5% felett hoztak.

Attól függetlenül, hogy a főbb kategóriák mindegyike pozitív hozamot tud felmutatni idén, nem áll jól a befektetési alapok szénája, ugyanis hónapok óta áramlik ki belőlük a pénz. Szeptemberben a legtöbb tőkét az ingatlanalapok vesztették közel 26 milliárd értékben, de sok pénz ment ki az abszolút hozamú és származtatott alapokból is. A vegyes alapok viszont menetelnek, csak múlt hónapban több mint 18 milliárdot gyűjtöttek be.

A folyamatos tőkekiáramlások ellenére is sikerült valamennyivel növelni egy hónap alatt a hazai befektetési alapokban kezelt vagyont, ami szeptember végén meghaladta a 6230 milliárd forintot. a 60 milliárdos növekmény a hozamnak köszönhető, a nettó értékesítés ugyanis negatív lett a hónapban.

Kíváncsiságképp megnéztük azt is, hogy szeptemberben a szuperállampapírba 327 milliárd forint értékű jegyzés jött be, ehhez képest a befektetési alapokból mintegy 25 milliárd forint áramlott ki. Ha maradunk az MNB korábbi becslésénél, és feltételezzük, hogy a szuperállampapír-jegyzések nagyjából 15%-a jön befektetési alapok visszaváltásából, akkor ez azt jelenti, hogy az alapok tőkekiáramlásának teljes egészét a MÁP+ szívta fel.

Címlapkép: Murat Oner Tas/Anadolu Agency/Getty Images

csapatépítő_greenfield hr
digitalis jolet tokeprogram GettyImages-1048727098
Frankfurti tőzsde
shutterstock_239067772
kutatas fejlesztesi tamogatas hatasa GettyImages-1124557272
idős_nyugdíj_shutter
trump kim
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
shutterstock_239067772