Jászai Gellért 4ig
Befektetés

Megszólalt Jászai Gellért a T-Systems tranzakcióról és az állami megrendelésekről

Nem sokáig tart az állami megrendelések bejelentésétől mentes időszak, senki ne gondolja, hogy ha két hónapig nem jelentenek be semmit, akkor semmi sem történik a cégnél – jelentette ki Jászai Gellért, a 4iG elnök-vezérigazgatója és nagytulajdonosa az Infotér konferenciáján. A T-Systems tranzakció jó ütemben halad, „november közepén felszállhat a füst”, az év végi határidő tartható. A tranzakció után nemzetközi terjeszkedés a terv, és nemzetközi tőkebevonásban is gondolkoznak. Jászai Gellért nemrég ért haza egy kínai üzleti útról, ahol sikeres tárgyalásokat folytattak.Az IT-piac legfontosabb szereplői egy helyen november 14-én, a Portfolio Banking Technology konferenciáján.

Állami megrendelések

Az év elején sorra érkeztek az állami megrendelésekről szóló tőzsdei bejelentések, az utóbbi időben ezek száma jelentősen lecsökkent. Jászai Gellért ennek kapcsán kijelentette, ennek két oka van:

Egyrészt a tőkepiacról szóló törvény szerint csak a jelentősebb, nagyobb megrendeléseket kell kötelezően bejelenteni, vagyis ha két hónapig nem jelentünk be semmit, az nem jelenti azt, hogy addig nem történt semmi a cég életében.

Másrészt ezeknek a nagyobb megbízásoknak is van egyfajta ciklikussága, nem minden hónapban, nem minden időszakban írnak ki olyan jelentősebb tendert, amin el kívánunk indulni. Eléggé leterhelt az IT-kapacitásunk, sok munkánk van, 450 fővel működik a cég, vagyis az elmúlt egy évben körülbelül 10 százalékkal nőtt a létszám, ebből 400 mérnök dolgozik a megrendelések teljesítésén. Nem hinném, hogy ez a bejelentésmentes időszak hosszú ideig tartana. Az utóbbi időszakban sok tender indult, és sok lehet még a következő 2-3 hónapban, amelyeken tervezünk indulni, dolgozunk azon, hogy legyen mit bejelenteni a befektetőknek.

Kérdésre válaszolva Jászai Gellért elmondta azt is, a 4iG nem politikai alapon működik, nem a politikától függő cég, de kétségtelen, hogy az állam az egyik legnagyobb megrendelője. A magyar IT-piacon ugyanakkor szintén messze a legnagyobb megrendelő az állam, évente sokszáz milliárd forint feletti összeget költenek a szektorban, így az állami megrendeléseket a nagy IT-cégek, ha akarnák sem igazán tudnák megkerülni. A hosszú távú fenntarthatósághoz a piaci és állami megrendelések 50-50 százalékos aránya lehet a megfelelő, ehhez hasonló arányt célzott meg a 4iG is.

T-Systems felvásárlás – Lezárult az átvilágítás első szakasza, „november közepén felszállhat a füst”

Pici pletykák szerint megrekedtek a tárgyalások, lassan halad a tranzakció. Igaz ez? -hangzott el a kérdés a T-Systems felvásárlás kapcsán. Jászai Gellért elmondta, szeretne mindenkit megnyugtatni, a tranzakció, és az ehhez kapcsolódó tevékenységek, a finanszírozás szervezése, a 4iG minősítése (amely a 30 milliárdos MNB-kötvényprogramban való részvételhez szükséges) , az akvizíció méretének és a vállalatcsoport nagyságának megfelelő ütemben halad. Egy 100 milliárd forint feletti árbevétellel rendelkező, 1600 főt foglalkoztató vállalatot akarunk felvásárolni, a tranzakció kellős közepén vagyunk, ezt ennél gyorsabban, és azzal az alapossággal és magas szakmai munkával, ahogy mi tesszük, nem lehet megvalósítani. Most egy érzékeny szakaszában járunk a tranzakciónak, lezárult az átvilágítás, az akvizíció véglegesítése zajlik. Reményeink szerint november közepére felszállhat a füst, és következő fázisába lépünk a felvásárlásnak. Ahogy lesz bejelenteni valónk ezzel kapcsolatban, azt meg fogjuk tenni.

Egyrészt a 30 milliárd forintos keretösszegű vállalati kötvénykibocsátás és egy 3 milliárd forint összegre történő alaptőke-emelés jelentheti a fedezetet a tranzakció finanszírozására? Csökkenhet-e Jászai Gellért 40 százalékos tulajdonosi hányada mindezek miatt? – hangzott el a következő kérdés. Jászai Gellért kijelentette, ezt egyáltalán nem szeretné, és nem is fog megtörténni. Egyrészt a távlati célja, hogy szeretné a részesedését tovább növelni a társaságban, de ezzel kapcsolatban nem árulhat el további részleteket. A tőkeemelésről azután közölhetők további részletek, miután az adósminősítéssel kapcsolatos döntés megtörténik, ami a kötvénykibocsátáshoz szükséges. Terveik szerint a kötvénykibocsátásból és a tőkeemelésből származó összeget nem kizárólag a tranzakció finanszírozására fordítják. Több hazai akvizíciós célpontjuk van, és nemzetközi társaságokra is fókuszálnak. A T-Systems és további tranzakciók lezárása után - két-hároméves távlatban - a 4iG csoport akár 200-250 milliárd forint körüli árbevételt érhet majd el a jelenlegi eredményességi szint megtartásával.

Kínai üzlet, nagy növekedési terv

Piaci információk szerint Jászai Gellért nemrég érkezett meg Kínából egy üzleti útról. Mi volt a célja az útnak, és kivel tárgyaltak? Ezt Jászai Gellért megerősítette, majd hozzátette, ez egy sikeres üzleti út volt. A következő évek távlatában a társaság szeretne nyitni ebbe az irányba, és a cég fontos célkitűzése lesz, hogy aktívan növekedjenek K+F területen, és új technológiákat hozzanak a piacra nemzetközi együttműködések keretében, például ilyen a blockchain technológia és a fintech területen történő terjeszkedés is. Jövő év első negyedévében nemzetközi roadshow-ra készülnek, terveik szerint nemzetközi tőkepiacon is bevonhatnak tőkét.  

Portfolio Banking Technology 2019
Az IT-piac legfontosabb szereplői egy helyen november 14-én, a Portfolio Banking Technology konferenciáján.
german manufacturing
GettyImages-505440596
DLAPE20190501316
csapatépítő_greenfield hr
digitalis jolet tokeprogram GettyImages-1048727098
Frankfurti tőzsde
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
pozsony2