vihar_eső_getty
Befektetés

Friss jóslat: még csak ízelítőt kaptak a pofonból a profi befektetők, a java most jön

Kihívásokkal teli jövő elé néz az alapkezelői szakma, legalábbis ezt jósolja a McKinsey egy friss tanulmányában. A tavalyi és az idei év is bőven tartogatott válogatott makrogazdasági sokkokat a piacok számára, mindez pedig érzékenyen érinti az alapkezelői szektor profitabilitási és bevételi kilátásait.

A McKinsey tanulmánya első körben az észak-amerikai alapkezelői szegmenssel foglalkozik, itt kiemelik, hogy miközben a szektor kezelt vagyona tavaly 7%-kal 43 ezermilliárd dollárra nőtt, addig az iparág teljes bevétele csupán 1%-kal nőtt, a profit pedig 4%-kal esett vissza.

mc1

Strukturális átalakulás előtt az iparág

A tanulmány kitér arra, hogy tavaly hat fő folyamat határozta meg az észak-amerikai alapkezelők életét és működését:

  • Intenzív hozam-és diverzifikációs éhség: az intézményi és lakossági ügyfelek is egyre jobban érzik a tartósan alacsony hozam- és növekedési környezetet a világgazdaságban. A magasabb hozamok iránti vágy olyan eszközök iránt élénkítette fel a keresletet, mint a hitelek, infrastrukturális beruházások vagy ingatlan.
mc2
  • Kihívásokkal teli tőkepiacok az aktívan kezelt alapok számára: a kamatpolitika hatása nemcsak nagyobb volatilitást eredményezett a piacokon, hanem nagyobb korrelációt is a részvények között, ez pedig megnehezíti a dolgát a fundamentális befektetőknek. Tavaly a belföldi részvények 70%-a alulteljesítette passzív társaikat a költségek levonása után, egyre nagyobb kérdőjeleket felvetve ezzel is az aktív alapkezelés létjogosultságát illetően.
  • A forgalmazók és közvetítők egyre nagyobb szerepe: a makrogazdasági sokkok egyre gyakoribb előfordulása megnövelte az igényt a portfólióépítés iránt. Ehhez a befektetők egyre inkább olyan szakértők felé fordulnak, akik modellportfólió-építéssel foglalkoznak, illetve ebben tudnak tanácsot adni nekik.
  • Új árazási paradigma: Az alapkezelői díjakra nehezedő nyomás tavaly új csúcson volt, az elmúlt öt év során a díjak 6-9 százalékponttal csökkentek. Erre érezhetően van is kereslet, ezt bizonyítja a lenti ábra, ahol látszik, hogy csak a legjobban teljesítő alapoknak sikerült érdemi ügyfélpénzt bevonzaniuk, ezek között is főként az alacsonyabb díjakkal működő alapokat keresték a befektetők.
mc3
  • A költségek függetlenedése a bevételektől: az ügyfélkiszolgálás egyre magasabb szintje, az új termékek, az egyre nagyobb jogi és felügyeleti terhek mind növelik a normál működés fix költségeit. A működési költségek egyre fontosabb szerepet kapnak az alapkezelők életében most, hogy a szektor a működése egyszerűsítésével igyekszik felkészülni az új világrendre.   
mc4
  • Mérethatékonyság fontossága: az iparágba beáramló tőke főként a nagyobb alapkezelőknél csapódott le, értve ez alatt azokat a cégeket is, amelyek termékek széles körével tudnak az ügyféligényekre reagálni. Megnőtt a felvásárlások száma is a szektorban, miután a szereplők igyekeznek betörni az alternatív befektetések és ETF-ek piacára. Csak a kezelt vagyon nagysága ugyanakkor nem garancia a sikerre, tavaly Észak-Amerikában még az ezermilliárdokat kezelő alapkezelőkből is áramlott ki a pénz.
mc5

A tőkepiacok is figyelemmel kísérik az alapkezelők előtt álló kihívásokat, és ez az árazásukban is megmutatkozik. Tavaly a tőzsdén jegyzett alapkezelők részvényárfolyama történelmi mélypontra esett, 10-12-es P/E-vel forogva a piacon, holott az elmúlt 10 év során a szektor 14-18-as P/E-s értékeltséggel forgott, ami lényegesen magasabb prémium volt a pénzügyi szektor más szereplőihez, de még a teljes piachoz képest nézve is.

mc6

Címlapkép: Spencer Platt/Getty Images

Roska Botond
Ader Janos 2050 Magyarorszag klimasemlegesseg GettyImages-810451352
Varga Judit magyar vetoGettyImages-1156220693
unios tagsag visszaforditas Emmanuel Macron GettyImages-1187821001
Motor app Continental
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Első lépések a tőzsdei megtakarítások felé.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
pozsony2