budapest_parlament_getty_creative
Befektetés

Őrület: 10% feletti hozamot csinálnak, a magyaroknak mégis a szuperállampapír kell?

A vegyes alapok viszik a hátukon a befektetési alapok piacát – gyakorlatilag így lehet jellemezni a befektetési alapok idei eddigi évét. A BAMOSZ adatait nézve pedig egyáltalán nem állnak rosszul a pénzkeresésben az alapok: a részvényalapok kategóriája októberig már 14%-ot hozott a befektetőknek, az abszolút hozamú alapok 7%-nál tartanak, és mégis, ez utóbbi kategória nem tudott felállni a tavaly év végi sokkot követően.

Idén eddig gyakorlatilag csak a vegyes alapok tudtak látható tőkebeáramlást elkönyvelni (a kötvényalapoktól tekintsünk el, mert itt elsősorban a pénzpiaci alapokkal kapcsolatos átrendeződésekről van szó a vagyonnál), mindegyik másik alapkategóriából áramlik ki a pénz.

A tavalyi év végi tőzsdei esés nagy vesztesei az abszolút hozamú alapok, itt hiába vannak már idén meggyőző hozamok, a piac egészét nézve október végén 150 milliárd forintnyi tőkekiáramlásnál tartottak. Nem áll jól az ingatlanalapok szénája sem, a kategóriából idén eddig 90 milliárd forintnyi tőkét vontak ki a befektetők, elsősorban lakossági vagyont. Ez részben a szigorúbb visszaváltási szabályoknak, részben a szuperállampapírnak köszönhető. Ez utóbbi természetesen a piac egészének tőkegyűjtésére rányomta a bélyegét.

Ahogy utaltunk rá, a hozamokkal idén nincs gond, sőt. A vagyon és nettó értékesítés figyelembe vételével a teljes piacot nézve a főbb alapkategóriák közül mindnek pozitív a hozama.

Kiemelkednek a részvényalapok, amelyek október végégig közel 14%-ot hoztak átlagban, őket pedig az abszolút hozamú alapok követik 7%-kal. A harmadik helyen vannak az idén tőkeáramlás alapján legnépszerűbb vegyes alapok 5%-kal, az ingatlanalapok pedig 3,4%-nál tartanak.

Érdekes módon a legjobb teljesítményt nyújtó alapkategóriák mindegyikéből áramlott ki a tőke múlt hónapban, a legtöbb pénzt az ingatlanalapok vesztették el, innen 23 milliárdot vontak ki.

Októberben mindezek miatt az értékesítés közel 30 milliárdos mínusszal zárt, amit a hozamok sem tudtak ellensúlyozni, így múlt hónapban összesen 40 milliárddal 6190 milliárd forintra csökkent a befektetési alapokban kezelt vagyon.

Címlapkép: Getty Images/Seb Oliver

donaldtrump
ott_one_2019_1500x844
horvátország
seychelle szigetek strandoló lány
szakács étterem restaurant
cimlap_rossz
budapest lánchíd_getty
20191130_141657
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
bika wall street tőzsde