kálvin tér aegon_mti
Befektetés

Világot felforgató megatrendek jönnek – Sok pénzt hozhat annak, aki mer kockáztatni

Portfolio
Szemünk láttára épülnek ki a különböző, társadalmi, környezeti és technológiai megatrendek a világban, aki élelmes és mer kockázattani, sok pénzt tud keresni azzal, ha az ezeket a trendeket meglovagoló befektetési alapokba fektet. Az Aegon Alapkezelő mai rendezvényén a szakértők elárulták, mi mozgatja majd a következő években a világot, miben másabb egy tematikus alap egy hagyományos részvényalaptól, és miért érheti meg szoros figyelemmel kísérni a társadalmi és technológiai változásokat, amelyek már most is meghatározzák az életünket.

Tematikus alapok és a jövő

Pálfi György, az Aegon Alapkezelő senior portfóliómenedzsere a tematikus alapok térnyeréséről, a bennük rejlő lehetőségekről és a megatrendekről beszélt:

 • A tematikus alapok esetében a piacra lépés időpontja sokkal kevésbé számít, mint egy ciklikus alap esetében. Ezzel együtt a megatrendekre fókuszáló alapok hosszabb távon terveznek és fektetnek be, így kevésbé számít, hogy éppen mit csinál a Fed, vagy Trump mit tweetel.
 • Példaként a Tencent céget hozta fel megatrendként az utóbbi 10 évből, minden benne volt, ami miatt megatrendnek lehet nevezni (gazdasági, társadalmi, vállalati szempontok).
 • Alapvetően három megatrend-csoportot különítenek el az alapkezelőnél: társadalmi, környezeti és technológiai trendek.
 • A robotika is olyan példa lehet, ami a következő 10 év nagy megatrendjei közé tartozhat. Ennek oka, hogy sok egyéb olyan tényező van, ami ezt a trendet erősíti: ilyen az olcsóbb technológia, az öregedő társadalom.
 • Kitért arra is, hogy egyre gyorsabban terjednek az innovációk a világban, de minden ilyen nagyon lassan indul be, és ahogy elkezdik egyre többen használni, úgy lehet ez jó beszállási pont a befektetési szakemberek számára is – teszi hozzá.
 • Ezek a trendek leginkább tematikus alapokon keresztül érhetőek el. A hagyományos részvényalapokhoz képest abban különböznek, hogy míg a részvényalapok a piaci kapitalizáció alapján súlyoznak sok esetben (ez kevesebb szektort fedhet le), míg a tematikus alapok több szektorra koncentrálnak. Ilyen szempontok szerint állítja össze portfólióját az Aegon Megatrend alapja is, de azzal számolni kell, hogy mivel növekedési fázisban lévő cégek vannak benne, ezért a kockázata is magasabb, mint egy hagyományos részvényalapé, cserébe viszont a jövőbe fektet.

Kannabisz, mint megatrend

Kardos Zsolt senior termékspecialista megatrendek kapcsán a kannabisz előretöréséről beszélt az orvostudományban és a befektetésekben.

 • Kitért arra, hogy manapság egyre több országban, illetve az USA különböző államaiban kezdik el engedélyezni bizonyos mértékben a kannabisz orvostudományi felhasználását.
 • Ezzel párhuzamosan egyre több az FDA által regisztrált kannabisz klinikai vizsgálatainak száma, a gyógyszercégek közül sokan végeznek ezzel komoly gyógyszerkísérleteket.
 • A szakember szerint a következő 10 évben 55%-os piaci penetrációja lehet a növénynek a mostani 11%-ról, elérheti az 1000 milliárd dolláros piaci értéket is.

Cloud gaming - videójáték mesterfokon

Szigetvári Dániel junior portfóliómenedzser a videójáték szektor mutatta be, illetve azt, hogy a felhőalapú streaming hogyan alakíthatja át ezt a szektort:

 • A játékipar is igazai megatrendnek nevezhető, az árbevétel ebben a szegmensben évek óta stabilan nő. Különösen terjednek a mobil játékok, a mobil platform jelentősen tör előre.
 • Érdekes adat, hogy az elmúlt években az asztali számítógépen játszók száma stagnált, míg a mobilon játszók száma ugrásszerűen nőtt, ma már a világban több mint 2 milliárd ember játszik valamilyen videójátékot.
 • Egyre fontosabbá válik a platformfüggetlenség, az első ilyen nagy újító ebben a Fortnite-játék volt. Ez lesz a jövő, várhatóan például a Fifa sem fog a jövőben külön minden platformra játékot fejleszteni, hanem egy közös lesz, ami minden platformon használható.
 • Megnövekszik a multiplayer, tehát a többszereplős játékok fontossága, emellett jöhetnek az ingyenesen letölthető játékok, és ezeken belül tudnak majd különféle fejlesztésekre költeni a játékosok. 
 • A jövő szerinte a cloud gaming, igazából ez már ma is jelen van: távoli hozzáféréssel lehet majd hatalmas szerverparkhoz hozzáférni és így lehet majd videójátékokat használni. Ilyen cloud gaming szolgáltatást nyújt majd a Google Stadia, amely november 19-én indul élesben.
 • Az igazi győztesek a nagy technológiai cégek lehetnek ebben az iparágban, azokon belül is a nagyméretű felhőszolgáltatással bíró cégek. Kérdés, mi lesz a videójáték-fejlesztők sorsa, az egyértelmű vesztesei viszont a folyamatoknak a hardver- és szoftvergyártó cégek lesznek.

Megújuló energiaforrások Magyarországon

ifj. Chikán Attila, az Alteo Nyrt. vezérigazgatója a megújuló energiában várható fontosabb trendekről beszélt:

 • Az időjárásfüggő megújuló energiaforrásokban van a jövő, ilyen például a víz, azért is, mert ez jól szabályozható, szemben például a szél- vagy a napenergiával. Így tehát a vízenergiában gazdag országok egy előnnyel indulnak.
 • Úgy véli, hogy nagyjából 20-25 évig szükség lesz még a világban földgázra, főként az energia-kiegyenlítés miatt.
 • Kételkedik abban, hogy Magyarországon a megújuló energia nagy részét majd a napenergia adja, szerinte itt azzal lehet nagy probléma, ha hirtelen változik az energiaszint, például egy napfogyatkozás esetében. Mindebből kifolyólag a szélenergia lehet a másik fontos megújuló energiaforrás itthon a nap mellett (vízben nem vagyunk erősek). A földgáz viszont továbbra is a legfontosabb energiaforrás marad nálunk a következő 10 évben.
 • Szerinte legkésőbb 2025-ben bezárják a Mátrai Erőművet. Amennyiben karbonsemlegesség felé szeretnénk menni, akkor szükség van Paks 2-re, mivel e nélkül nagyon megnövekedne a CO2-kibocsátás. Energiaszolgáltatás szempontjából már nincs rá feltétlenül szükség, mivel e nélkül is biztosítható az energiaellátás az országban - teszi hozzá.
Amennyiben többet is szeretne hallani arról, milyen változásokat hozhat Magyarország és az emberek életében a megújuló energia, akkor jöjjön el november 25-ei klubunkra, a belépés ingyenes!

Millenials, a jövő fogyasztói

Naffa Helena vezető részvényelemző az új fogyasztói generációról, mint megatrendről beszélt előadásában:

 • Az amerikai munkaerőpiacnak mintegy 30%-át teszik ki az ezredfordulós fiatalok, ez 10 év múlva már elérheti a 75%-át is. Globálisan az Y és Z generáció a világon 5 milliárd embert jelent, a vásárlóerejük igen nagy, így a trendbefolyásoló erejük is számottevő.
 • 2025-re az ezredfordulósok vagyona meghaladja majd a baby boomerek vagyonát, a fogyasztói piacon tehát ők lesznek fölényben.  
 • Ma már az adat jelenti az értéket, sok szolgáltatás ma már ingyen elérhető, éppen amiatt, mivel ezzel hatalmas mennyiségű adathoz férnek hozzá a szolgáltatók.

Címlapkép: MTI Fotó/Róka László

A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
gazdag nyaralás_getty_stock