allampapir
Befektetés

Így pusztít a szuperállampapír: a teljes pénzügyi szektor tehetetlenül áll a jelenség előtt

Portfolio
100 forintnyi új megtakarításból 89 forintot helyezett el állampapírba a magyar lakosság a harmadik negyedévben, így most először több lakossági pénz hever állampapírban, mint folyószámlán – mutatják az MNB ma közzétett előzetes pénzügyi számlái. Az év eddig eltelt részében 100-ból 74 forintot húzott be magának az állam, miközben a pénzügyi szektor saját termékei, különösen az öngondoskodási célú megtakarítások gyászosan teljesítenek. Egyelőre a készpénz is feltartóztathatatlannak tűnik.

Év végére várhatóan eléri a 60 ezer milliárd forintot a háztartások bruttó pénzügyi vagyona, szeptember végén ugyanis 59 253 milliárd forinton állt. Mivel az adósság eközben 9722 milliárd forintra nőtt, a nettó háztartási vagyon 49 532 milliárd forintot ért el a harmadik negyedév végén.

A növekedés üteme is egyre nagyobb: a 2018-as 10,6% után az elmúlt egy évben 11,1%-kal emelkedett a háztartások teljes pénzügyi megtakarításának összege. Mivel az éves infláció eközben 3% alatt maradt, a reálértelemben vett növekedés is gyorsult, a tavalyi 7,7%-ról 8,1%-ra.

Most először több pénzt tart a magyar lakosság állampapírban, mint folyószámlatbetétben, előbbiek állománya ugyanis meghaladta a 7400 milliárd forintot. A háttérben egyértelműen az állam értékesítési stratégiájának megváltozása, ezen belül is a MÁP+ nagy népszerűsége áll.

Lassabban, de továbbra is töretlenül növekszik a folyószámlabetétek és a készpénz állománya, ezek állnak a második és a harmadik helyen. A befektetési jegyek év eleje óta csökkennek, a MÁP+ kiszorító hatása mellett az ingatlanalapok visszaváltásának májusi szabályozói szigorítása is negatívan hatott az alapkezelői szektorra.

Alábbi ábránkon látható, milyen eszközben mennyi pénzt tart a magyar lakosság, a pénzügyi szektor az elmúlt években láthatóan nem nagyon tudott hasznot húzni a megtakarítások növekedéséből, az állampapírok forgalmazói jutalékát leszámítva.

Az állampapírok mellett a tőzsdei részvények állománya is jelentősen nőtt az elmúlt egy évben, de ez közel felerészben nem a tranzakcióknak, hanem az átértékelődésnek (jó részvénypiaci hozamoknak) köszönhető. Sokatmondó, hogy még arányaiban is a folyószámlabetétek és a készpénz állománya nőtt a leginkább az állampapírok és a tőzsdei részvények után, vagyis a jelenlegi hozam- és értékesítési környezetben nem nagyon tud mit kezdeni likviditásával a lakosság.

A tranzakciós adatok árulkodnak a leginkább arról, milyen megtakarítást, befektetést választ pénzének a lakosság. Ez alapján év eleje óta 1629 milliárd forintnyi friss pénz áramlott az állampapírba, miközben a teljes pénzügyi megtakarítási piac közel 2205 milliárd forinttal nőtt tranzakciós alapon. Elmondható, hogy 100 forintnyi új megtakarításból 74 forint állampapírba ment, 15 forint folyószámlán, 11 forint pedig készpénzben maradt. A többi megtakarítási forma összességében vesztese volt az idei évi változásoknak. Az idei harmadik negyedévben még szélsőségesebb jelenség szemtanúi vagyunk: 100 forintnyi új megtakarításból 89 forint állampapírba vándorolt.

Szomorú folyamatok látszódnak az öngondoskodási termékeknél: az életbiztosítási megtakarítások tranzakciós alapon mindössze 6,7 milliárd forinttal, a pénztárak 1,5 milliárd forint forinttal gyarapodtak az év eddig eltelt részében, miközben az állampapírokba közvetlenül 1629 milliárd forint áramlott. Egyelőre nem látszik olyan változás (az MNB által javasolt, de még a gyakorlati megvalósítás útjára nem lépett jóléti alapokat leszámítva), amely ezen változtatna. Az életbiztosítások régiós szenvedéséről itt írtunk:

Borítókép: Artur Widak/NurPhoto via Getty Images

intel logo company
koronavirus2
usacapitolium
imf
koronavirus2
ferihegyi reptér
koronavírus
forint200124
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Szexuális zaklatás és erőszakoskodás a brit Deloitte-nál, kirúgták a tetteseket