Előfizetői tartalom

Így pusztít a szuperállampapír: a teljes pénzügyi szektor tehetetlenül áll a jelenség előtt

Portfolio
100 forintnyi új megtakarításból 89 forintot helyezett el állampapírba a magyar lakosság a harmadik negyedévben, így most először több lakossági pénz hever állampapírban, mint folyószámlán – mutatják az MNB ma közzétett előzetes pénzügyi számlái. Az év eddig eltelt részében 100-ból 74 forintot húzott be magának az állam, miközben a pénzügyi szektor saját termékei, különösen az öngondoskodási célú megtakarítások gyászosan teljesítenek. Egyelőre a készpénz is feltartóztathatatlannak tűnik.

Év végére várhatóan eléri a 60 ezer milliárd forintot a háztartások bruttó pénzügyi vagyona, szeptember végén ugyanis 59 253 milliárd forinton állt. Mivel az adósság eközben 9722 milliárd forintra nőtt, a nettó háztartási vagyon 49 532 milliárd forintot ért el a harmadik negyedév végén. A növekedés üteme is egyre nagyobb: a 2018-as 10,6% után az elmúlt egy évben...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés