idős_nyugdíj_shutter
Befektetés

Pénzeső a nyugdíjkasszáknál: záporoznak a 10% fölötti hozamok

Szép éve volt eddig az önkéntes nyugdíjpénztáraknak, különösen hozam szempontjából: a pénztári portfóliók csak az első három negyedévben 7,58%-os átlaghozamot értek el, egyes portfóliók pedig november elejéig több mint 20%-ot teljesítettek. A munkáltatói befizetések kiesése érződik a befizetéseken, viszont az egyéni befizetések folyamatosan kezdik pótolni a kiesett összegeket. Sokkal rosszabb a helyzet az egészségpénztáraknál, ahol a tagdíjbevétel 13,7%-ot csökkent, illetve a munkáltatói befizetések gyakorlatilag feleződtek a tavalyi harmadik negyedévhez képest.

Van élet a munkáltatók után

Minimális csökkenés mellett 1,076 millió főre esett vissza 2019 harmadik negyedévben az önkéntes nyugdíjpénztárak taglétszáma – ismertette a szektor eredményeit Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke egy mai sajtóeseményen. Bár a taglétszám csökkent 1,7%-kal éves alapon, a teljes kezelt pénztári vagyon 7,1%-kal nőtt, 1425 milliárd forintra – ismertette a szakember. Az egy főre jutó átlagvagyon 1,3 millió forint, ami éves alapon 9%-os növekedést jelent. A szektor korrigált tagdíjbevétele 10,8%-kal nőtt, 14,6 milliárd forintra.

Míg 2019 első két negyedévében szinte stagnáltak az egyéni befizetések, 2019 harmadik negyedévében már 11%-os növekedést mutatott fel az egyéni tagdíjfizetések aránya. A munkáltatói befizetések 2019 első negyedéve óta folyamatosan csökkennek a cafeteria adózásának változása miatt. Jelenleg az egyéni díjbefizetések a teljes befizetések 65%-át adják, 2012-ben ez az arányszám még 41% volt.

A szakember kiemelte azt is, hogy a szolgáltatási kiadások jelenleg évek óta nem látott magasságokba szöktek: 78,13 milliárd forint volt eddig 2019-ben a szolgáltatási kiadások volumene, míg a tagdíjbevétel 66,77 milliárd forint volt. Tavaly a kifizetések 72,22 milliárd forintot tettek ki, míg a bevétel 113,65 milliárd forintot tett ki.

Lássuk a hozamokat!

A harmadik negyedévben a pénztárak 2,38%-os hozamot értek el, a becsült első három negyedéves hozam 7,58% körül van – ismertette az ÖPOSZ elnöke. Ez jelentős pozitív változás a tavalyi -1,91%-os hozamhoz képest.

Megnéztük azt is, hogy egyes pénztárak hogy teljesítettek az MNB adatai alapján: a legfrissebb elérhető, november 7-ei adatok szerint az elszámoló egységes pénztári portfóliók közül egy sem volt, amely idén mínuszos hozamot ért volna eddig el.

Adódtak emellett kifejezetten jól teljesítő pénztárak is: a részvénytúlsúlyos, kockázatvállaló portfóliók közül több is 10% felett teljesített csak az idei év első bő 10 hónapjában.

Hároméves időtávon is látni felülteljesítőket, bár kevesebb olyan pénztár van, amely konzisztensen tudja tartani a 10% fölötti hozamot.

Ötéves időtávon pedig nemigen akad olyan portfólió, amely 10% fölötti éves átlaghozamot teljesíteni, de a legjobbak így is bőven 6-8% körül teljesítettek.

Kravalik Gábor beszélt a nyugdíjpénztárak költségeit bemutató TKM-mutatószámaival kapcsolatos várakozásairól is, a biztosításoknál megszokott számokkal 2020 elejétől találkozhatunk pénztárak esetén is, erről itt írtunk:

Mi a helyzet az egészségpénztárakkal?

Cudarabb a hangulat az egészségpénztáraknál: jelenleg 897 ezer tagja van ezeknek a kasszáknak az ÖPOSZ adatai szerint, a tagdíjbevétel 13,7%-kalcsökkent, míg a munkáltatói befizetések 55,3%-kal csökkentek. A csökkenést csak minimálisan kompenzálják az egyéni befizetések, melyek 18,6%-ot nőttek, 6,48 milliárd forintra. Jelenleg az ÖPOSZ-tag egészségpénztárak 51,8 milliárd forintot kezelnek. Az átlagvagyon a pénztárakban 57,71 ezer forint.

Jelenleg a munkáltatói befizetések az egészségpénztári befizetések 23%-át adják csak, ez az arányszám 2012-ben még 81% volt.

Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége vagyon és taglétszám alapján az önkéntes nyugdíjpénztári szektor 96%-át, az egészségpénztári szektor 86%-át fedi le.

Címlapkép: Shutterstock

német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
India merriage